30 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

CerrahpaÅŸa’da ilk doz

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tabak, "Çalışmaların sonucunda aşının etkinliği gösterilirse aralık ya da ocak gibi tüm dünyada aşılamaların başladığı bir sürece gireceğiz." dedi.

Ä°stanbul Üniversitesi-CerrahpaÅŸa, CerrahpaÅŸa Tıp Fakültesi’nde koronavirüse yönelik Çin‘e ait inaktif aşının FAZ 3 çalışmaları kapsamında ilk aşısı yapıldı.

Çin’de Kovid-19’a karşı geliÅŸtirilen aşının FAZ 1 ve FAZ 2 aÅŸamalarının baÅŸarılı olmasının ardından, FAZ 3 çalışmaları kapsamında ilk aşı yapıldı. Aşı, Türkiye’de ilk olarak, CerrahpaÅŸa Tıp Fakültesi’nde hasta bakıcı olarak çalışan 53 yaşındaki Asım BaÅŸtürk’e yapıldı.

Ä°stanbul Üniversitesi-CerrahpaÅŸa, CerrahpaÅŸa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sait Gönen, pandemi ile mücadelede umutları yeÅŸerten FAZ 3 çalışmalarına baÅŸladıklarını söyledi.

Gönen, “Pandeminin baÅŸlangıcından bu yana CerrahpaÅŸa’ya 335 bin hasta gelmiÅŸ, bunlardan 27 bin tanesi koronavirüs nedeniyle müracaat etmiÅŸ, bu süreçte 77 bin test yaptık. Bugün bu mücadelenin bir farklı cephesi olan aşı çalışmalarına baÅŸlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

CerrahpaÅŸa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak ise pandeminin sonlanabilmesi için iki etken olduÄŸunu söyledi. Birisinin toplumdaki koruyucu ankitorun yüzde 50’nin üzerinde çıkması olduÄŸunu ikincisinin ise aşı çalışmaları olduÄŸunu kaydetti.

Tabak, “Aşı çalışmaları, umut vadeden çalışmalar. Dünyada 230’un üzerinde aşı çalışması devam ediyor. 30 tanesi klinik çalışmalara geçmiÅŸtir. Çalışmaların sonucunda aşının etkinliÄŸi gösterilirse aralık ya da ocak ayı gibi tüm dünyada aşılamaların baÅŸladığı bir sürece gireceÄŸiz.” ifadelerini kullandı.

“Koruyucu antikorlar bu iÅŸi kolaylaÅŸtırmakta”

Dünyanın farklı yerlerinde farklı ırklar üzerinde de FAZ 3 aşı çalışmalarının sürdüÄŸünü belirten Tabak, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:

“Ä°lk gönüllümüze aşımızı gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Genellikle kabul edilen Yüzde 50’nin üzerinde etkinlik varsa, o aşı onay alır anlamına gelir. Umutlu muyuz? Evet. Çünkü hastalarımızın yüzde 97’si iyileÅŸmekte. Demek ki immün sistem bu iÅŸi kontrol altına almakta. Zaten yüzde 80’i ufak tefek belirtilerle geçirmekte. 10’uncu gün civarında yakınmaların baÅŸladığı bulaÅŸtırıcılığı ortadan kalkmakta. Hastalığa yakalananlardan çok az sayıda kiÅŸi 2’nci kez hastalığa yakalanması söz konusu. Koruyucu antikorlar bu iÅŸi kolaylaÅŸtırmakta. Sevindirici tarafından biri tüm aşı çalışmalarında FAZ 1 ve FAZ 2 baÅŸarılı geçtiÄŸi için FAZ 3’e eriÅŸilmiÅŸtir.”

Daha güvenli aşılar bulunana kadar çalışmaların devam edeceÄŸini söyleyen Tabak, genel verilere göre ocak ya da ÅŸubat aylarında genel aşılanmalara baÅŸlanabileceÄŸini aktardı.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Gümrük muhafaza ekiplerinden uyuşturucu operasyonu

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.