15 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Tatil planı yapanlara uyarılar

Kurban Bayramı için tatil planı yapanların, kalabalık tatil yerlerini tercih etmemeleri, açık ve az kişinin olduğu alanlarda mola vermeleri, şezlong ve ortak duş alanlarını kullanmamaları gerektiği belirtildi.

SaÄŸlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit SavaÅŸçı, AA muhabirine tatilde alınması gereken tedbirlere iliÅŸkin açıklamada bulundu.

Maske, mesafe ve hijyen kurallarına her alanda dikkat edilmesi gerektiÄŸinin önemini vurgulayan SavaÅŸçı, koronavirüs önlemlerinin uygulandığı sürece tatilde herhangi bir sıkıntının olmayacağını ifade etti.

Tatile giderken yolculuk sırasında çok kalabalık yerlerde mola verilmemesi gerektiÄŸinin altını çizen SavaÅŸçı, “Açık alanlarda mola vererek tatil yerine ulaÅŸalım. Kalabalık alanlarda mola veriyorsak mutlaka el ve masa hijyenlerine dikkat edelim. Toplu taşımadan ziyade kendi özel araçlarımızı tercih edelim. Toplu taşımayı kullanıyorsak ise yine maske ve el hijyenine çok dikkat edelim.” önerisinde bulundu.

“Daha az kalabalık ve daha az temasın olduÄŸu konaklama alanları tercih edilmeli”

Doç. Dr. SavaÅŸçı, tatil yapılacak konaklama alanlarının seçimi konusunda da Kovid-19 tedbirlerine dikkat edilmesi gerektiÄŸi belirterek, “Tatil için butik, yazlık ve villa türündeki daha az kalabalık ve daha az temasın olduÄŸu konaklama alanları tercih edelim. Çok kalabalık kurallara uymayan otelleri tercih etmeyelim. Büyük oteller eÄŸer Bakanlıkların önerdiÄŸi tedbirleri alıyor ve tüm kuralları yerine getiriyorsa tercih edelim.” uyarısında bulundu.

Deniz ve havuz suyundan koronavirüsün bulaşıp bulaÅŸmadığı konusuna deÄŸinen Doç. Dr. SavaÅŸçı, ÅŸunları kaydetti:

“Denizden çok bulaÅŸ olmaz. Havuzda klorda ise virüs yaÅŸayamaz. Denizde yan yana bir araya geliyor, temas ediyorsak, su içerisinde ÅŸakalaşıyorsak buna dikkat etmemiz gerekiyor. Suda, klorda ve tuzda virüs ölür. Herhangi bir bulaÅŸtırıcılığı olmaz. Burada dikkat edilmesi gereken asıl nokta, denizden çıktıktan sonra sahilde ortak duÅŸ alanlarını kullanmak. DuÅŸ baÅŸlığını tuttuk, elimizle temas ettikten sonra aÄŸzımıza, yüzümüze götürdük. Burada bir risk olur. Åžezlonglar çok riskli. Oradaki kiÅŸiler uzun süre orada yatar, güneÅŸlenir dinlenir bu sırada her tarafı bulaÅŸtırıcı yapabilirler. Åžezlongların dezenfeksiyonunun iyi yapıldığından emin olmamız gerekir. Kendi havlularımızla çok kalabalık ortamlara girmeden sosyal mesafeyi koruyarak hijyenik kurallara uyarak hiçbir bulaÅŸ olmadan tatilimizi huzurlu bir ÅŸekilde yapabiliriz.” dedi.

“Aileler kaydıraklı havuzları tercih etmemeli”

Doç. Dr. Ümit SavaÅŸçı, sosyal mesafenin tatilin her alanında 2 metreden az olmaması gerektiÄŸine dikkati çekerek, damlacık yoluyla bulaşın önüne geçebilmek bu mesafenin korunması gerektiÄŸini hatırlattı.

Tatilde özellikle çocuklu ailelerin dikkat etmeleri gereken bir baÅŸka noktanın da kaydıraklı havuzlar olduÄŸuna iÅŸaret eden SavaÅŸçı, “Kaydıraklı havuzları çok riskli buluyoruz. Onları tercih etmeyelim. Bütün kurallara uyarak her ÅŸeyi yapabiliriz. Mecbur olmadığımız ÅŸeyler konusunda ise kendimizi biraz frenlememiz gerekiyor. Kurallara bir kez uymamak gibi bir hakkımız yok. Bir kez uymadığımız zaman o zaman virüs gelir sizi bulur. Onun için el hijyeni, maske ve sosyal mesafe bizim alışkanlıklarımız, hayatımızın vazgeçilmez unsurları olmalı.” ifadelerini kullandı.

Koronavirüsün yüzeylerde ne kadar kaldığı konusunda da bilgi veren SavaÅŸçı, “Virüsün yüzeyde olması ve bulaÅŸtırıcılığının olması çok farklı ÅŸeylerdir. Virüs, PCR test yöntemiyle tespit edilebilir ancak bulaÅŸtırıcı olmayabilir. Nemli yüzeyler, yemek artıklarının bulunduÄŸu yerler gibi canlı, nemli, sulu ortamda virüs daha çok yaÅŸar. Buralarda maksimum 6 saat kalır. 2 saatten sonra bulaÅŸtırıcılığı azalmaya baÅŸlar. Virüsü tespit etmek, o virüsün bize bulaÅŸacağı anlamına gelmeyecektir.” bilgisini verdi.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İşçilerin ikramiyeleri bugün ödeniyor

HIZLI YORUM YAP