17 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Küresel piyasalar ABD’nin istihdam verilerine odaklandı

Küresel piyasalarda, dün karışık bir seyir izlenmesinin ardından, bugün ABD'de açıklanacak mayıs ayı istihdam raporundaki veriler takip edilecek.

Küresel piyasalarda, dün karışık bir seyir izlenmesinin ardından, bugün ABD’de açıklanacak mayıs ayı istihdam raporundaki veriler takip edilecek.

ABD‘de dün açıklanan haftalık iÅŸsizlik baÅŸvurularının beklentileri aÅŸması sonrası pay piyasalarında kar satışlarının etkisini artırdığı görüldü. Dow Jones endeksi yüzde 0,05’lik sınırlı artışla günü tamamlasa da S&P 500 endeksi yüzde 0,34, Nasdaq endeksi yüzde 0,69 deÄŸer kazandı.

Analistler, mayısın ikinci yarısından itibaren ekonomilerin yeniden açılmasıyla ilgili iyimserlikle yükseliÅŸ trendinde hareket eden New York borsasında, dün kar satışlarının görüldüÄŸünü belirterek, devam eden protesto gösterilerinin de gündemi meÅŸgul ettiÄŸini kaydetti.

Bugün açıklanacak mayıs ayı istihdam raporundaki tarım dışı istihdam, iÅŸsizlik ve ortalama saatlik kazançlar verilerinin yatırımcıların odağında bulunduÄŸunu dile getiren analistler, öncü verilerde görülen toparlanma iÅŸaretlerine karşın ekonomiye iliÅŸkin endiÅŸelerin devam ettiÄŸini söyledi.

Avrupa borsalarında da kar satışlarının etkili olmasıyla dün düÅŸüÅŸler görüldü. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Pandemi Acil Varlık Alım Programı’nda beklentileri aÅŸan bir artış yapmasına karşın Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,45, Ä°ngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,64 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,21 deÄŸer kaybetti. Avro/dolar paritesi ise ECB kararı sonrası yükseliÅŸini sürdürerek, yaklaşık yüzde 1 artışla 1,1360’a kadar çıktı.

ECB, dünkü toplantısında piyasa beklentileri doÄŸrultusunda faiz oranlarında deÄŸiÅŸikliÄŸe gitmezken, Pandemi Acil Varlık Alım Programı’nı 600 milyar avro artırarak 1 trilyon 350 milyar avroya çıkardı. Piyasa beklentisi, 250-500 milyar avro artış seviyelerinde bulunuyordu.

Analistler, ECB BaÅŸkanı Christine Lagarde’nin düzenlediÄŸi basın toplantısında, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle Avro Bölgesi’nin ekonomisinde küçülmenin ikinci çeyrekte “benzeri görülmemiÅŸ” bir düzeyde olacağını ve 2020’de yüzde 8,7 daralma beklediklerini açıklamasının, pay piyasalarında satışların güçlenmesine neden olduÄŸunu ifade etti.

Asya borsalarında ise bugün karışık bir seyir izleniyor. Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,4 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,5 deÄŸer kazanırken, Çin’de Åžanghay bileÅŸik endeksi yüzde 0,1 geriledi.

Yurt içinde, dün yüzde 0,39 deÄŸer kazanarak yükseliÅŸini üst üste 12. iÅŸlem gününe taşıyan BIST 100 endeksi, 109.536,92 puanla yaklaşık 3 ayın en yüksek kapanışını yaptı. Dün günü 6,7566’dan tamamlayan dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında 6,7510 seviyesinde iÅŸlem görüyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluÅŸu Moody’s’in Türkiye deÄŸerlendirmesinin, bugün piyasalar kapandıktan sonra yayımlanmasının beklendiÄŸini belirten analistler, yurt dışında ise ABD’nin istihdam raporundaki verilerin takip edileceÄŸini söyledi. Moody’s, son deÄŸerlendirmesinde Türkiye’nin kredi notunu “B1”, görünümü ise “negatif” olarak belirlemiÅŸti.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 109.500 üzerinde kalıcılık saÄŸlanması durumunda 111.600 direncinin gündeme geleceÄŸini bildirdi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler ÅŸöyle: 

10.30 İngiltere, mayıs ayı konut fiyat endeksi

15.30 ABD, mayıs ayı istihdam raporu

17.30 Türkiye, mayıs ayı Hazine nakit gerçekleÅŸmeleri

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

15 ilde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması

HIZLI YORUM YAP