01 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Devlet Su Ä°ÅŸleri (DSÄ°) Genel Müdür Vekili Kaya Yıldız, Türkiye’nin 85 milyon dekarlık ekonomik olarak sulanabilir arazi miktarının yüzde 78’ini yani 66,5 milyon dekarı sulamaya açtıklarını belirterek, “Bu arazilerde uygun ziraat usulleri ve ürün deseniyle tarım yapılması durumunda takriben yıllık 49,5 milyar lira zirai gelir artışı saÄŸlanması mümkün.” ifadesini kullandı.
Yıldız, Genel Müdürlük görevine vekaleten atanması nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada ülkenin en büyük yatırımcı kuruluÅŸu olan DSÄ°’ye çok önemli görevler düÅŸtüÄŸünü aktardı.
Bu bilinçle çalışmalarına devam edeceklerini, ülkenin kalkınması ve muasır medeniyet seviyesine yükselmesi adına yürüttükleri yatırımları artırarak sürdüreceklerini ifade eden Yıldız, 17 yılda 592 baraj, 587 hidroelektrik santral (HES), 385 gölet, 1389 sulama tesisi, 222 toplulaÅŸtırma, 248 içme suyu, 18 atık su ve 4 bin 952 taÅŸkın koruma olmak üzere toplam 8 bin 393 tesisi hizmete sunduklarını bildirdi.
Yıldız, yapılan çalışmalarla ülkenin 85 milyon dekar olan ekonomik olarak sulanabilir arazi miktarının yüzde 78’ini yani 66,5 milyon dekarı sulamaya açtıklarına iÅŸaret ederek, ÅŸunları kaydetti:
“Sulamaya açılan 66,5 milyon dekar arazide uygun ziraat usulleri ve ürün deseniyle tarım yapılması durumunda takriben yıllık 49,5 milyar lira zirai gelir artışı saÄŸlanması mümkündür. Türkiye’de zirai üretimin üçte ikisi DSÄ° sulamaları vasıtasıyla gerçekleÅŸtirilirken, sulama projeleri neticesinde proje alanında gayri safi milli zirai gelir yaklaşık 5 kat artıyor. DSÄ° olarak son yıllarda modern sulama projelerini geliÅŸtirerek uygulamaya koymaktayız. Modern sulama ile tarımda saÄŸlanan verim artışları, üretim deseninin çeÅŸitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doÄŸrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluÄŸun azaltılması amacına hizmet ederken bir taraftan da yaÅŸam standardını yükseltmektedir.”
DSÄ°’nin içme suyu projeleri kapsamında 81 il için eylem planları hazırlandığını anımsatan Yıldız, “Son 17 yılda iÅŸletmeye aldığımız 248 içme suyu projesi ile 43 milyon vatandaşımıza içme suyu temin edilmiÅŸtir. Tamamlanan modern içme suyu arıtma tesisleri ile günde 8,6 milyon metreküp Avrupa BirliÄŸi standartlarında arıtılmış su üretilmektedir.” ifadesini kullandı.
HES’lerden ekonomiye katkı
Yıldız, yerli kaynaklarla enerji üretimi saÄŸlayan HES projelerinin önemine de iÅŸaret ederek, “Ülkemizde yanan her üç ampulden birini HES’ler aydınlatmaktadır. Hedefimiz 2023 yılına kadar 135 milyar kilovat saat hidroelektrik enerji üretim kapasitesine ulaÅŸmaktır.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Kendi kategorisinde dünyanın 3. yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı’nda çalışmaların aralıksız devam ettiÄŸini aktaran Yıldız, “Yusufeli Barajı’mızın kurulu gücü 558 megawat olup, yılda 1 milyar 888 milyon kilovat saat hidroelektrik enerji üretilecektir. Baraj inÅŸaatımızda gövde beton dolgu çalışmaları devam ederken, gövde yüksekliÄŸi 205 metreye ulaÅŸtı. Çalışmaları süren Silvan Barajı da GAP’ta Atatürk Barajı’ndan sonra en büyük sulama projesi olacaktır. Åžu an itibarıyla barajda fiziki gerçekleÅŸme 65 seviyesine ulaÅŸmıştır. Ilısu Barajı’nda da yaklaşık 9,5 milyar metreküp su depolanmış olup, elektrik üretimi için de son hazırlıklar yapılmaktadır.” ifadesini kullandı.
Toplulaştırma ile tasarruf
Yıldız, DSÄ° tarafından yürütülen toplulaÅŸtırma çalışmaları hakkında da bilgi vererek, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:
“Ülkemizde toplulaÅŸtırma yapılmaya uygun 14,3 milyon hektar alan bulunmaktadır. 8,2 milyon hektar alanda toplulaÅŸtırma çalışmaları devam etmektedir. 2018 yılında 496 bin hektar, 2019 yılında ise 619 bin hektar alanda tescil çalışmaları tamamlanmıştır. 2019 sonu itibarıyla 4,22 milyon hektar alanda arazi toplulaÅŸtırma çalışmalarının tescili saÄŸlanmış, 3,98 milyon hektar alanda ise toplulaÅŸtırma çalışmaları devam etmektedir. GAP bölgesinde ana kanal ve sulama ÅŸebekeleri için ihtiyaç duyulan 60 bin hektar arazi, toplulaÅŸtırma projeleri kapsamında saÄŸlanmış olup, kamulaÅŸtırma bedelinden yaklaşık 3,6 milyar lira tasarruf edilmiÅŸtir. Karayolları ile yapılan protokol sonucu 16 güzergahta toplam 616 kilometrelik koridor kamulaÅŸtırma bedeli ödenmeden boÅŸaltılırken, yaklaşık 1,3 milyar lira tasarruf saÄŸlandı.”
AA
Rusya’da otomobil satışları tarihi düşüş kaydetti
Doğalgazda çok tüketen çok ödeyecek
Geç emeklilik şekilleniyor
PKK’ya ait 661 kilogram patlayıcı ele geçirildi
Stopaj oranları artırıldı
KDV iade tutarı 50 bin TL’ye çıkarıldı
CHP’den kayyum eylemi
ABD’den 14 Türk ÅŸirketine Rusya yaptırımı
Türk-İş açlık sınırı 20 bin liranın üzerine çıktı
Bursa’da FETÖ’nün ‘gaybubet evlerinde’ operasyon
Salgının nedeni: Taze doğranmış soğanlar
Doğalgazda çok tüketen çok ödeyecek
Geç emeklilik şekilleniyor
PKK’ya ait 661 kilogram patlayıcı ele geçirildi
Stopaj oranları artırıldı
KDV iade tutarı 50 bin TL’ye çıkarıldı
CHP’den kayyum eylemi
ABD’den 14 Türk ÅŸirketine Rusya yaptırımı
Türk-İş açlık sınırı 20 bin liranın üzerine çıktı
Bursa’da FETÖ’nün ‘gaybubet evlerinde’ operasyon
Salgının nedeni: Taze doğranmış soğanlar