31 Ekim 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Plazma tedavisinde ilk başarı

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, bir süre önce yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı immün plazma yöntemiyle tedavisine başladıkları ve Türkiye'de bu yöntemin ilk kez uygulandığı 56 yaşındaki erkek hastanın koronavirüsü yendiğini bildirdi.

Prof. Dr. Ahmet Kızılay, yaptığı açıklamada, Türkiye‘de ilk kez 5 Nisan’da bünyelerindeki Turgut Özal Tıp Merkezinde yapılan iÅŸlemle, yeni tip koronavirüse yakalanıp iyileÅŸmiÅŸ ve sonrasında testleri negatif gelen bir hastadan toplanan plazmadan, baÅŸka bir hastanın tedavisinde yararlanıldığını hatırlattı.

Plazma tedavisi uygulanan hastada 72 saat sonra ilk olumlu geliÅŸmeleri tespit ettiklerini 10 gün sonra da hastayı makineden ayırdıklarını vurgulayan Kızılay, ÅŸöyle devam etti:

“Hastamız yoÄŸun bakımdan servise çıktı. Hastamızın 13 Nisan’da yapılan koronavirüs testi de negatif çıkmıştı, bundan sonra koronavirüsle ilgili bir problemi kalmadı. Ancak uzun süre yoÄŸun bakımda kaldığı için, uzun süre entübe olduÄŸu ve ventilatör cihazına baÄŸlı kaldığı için kas güçsüzlüÄŸü nedeniyle hastamıza birkaç gün, belki bir hafta fizik tedavi vereceÄŸiz. Fizik tedavinin ardından taburcu edeceÄŸiz.”

“KORONAVÄ°RÜSTEN TÜMÜYLE KURTULDU”

Prof. Dr. Ahmet Kızılay, hastayı plazma uygulandıktan sonraki süreçte yakından takip ettiklerini anlatarak, “Åžu anda hastamız koronavirüs hastalığından tümüyle kurtulmuÅŸ durumda.” diye konuÅŸtu.

Türkiye’de ilk kez Kovid-19 hastasına hastanelerinde plazma tedavisi uyguladıklarını belirten Kızılay, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

“Bu tedaviyle ilgili çok sayıda merkeze de plazma gönderdik. Oralardan da olumlu sonuçlar geldi. Åžimdi tüm bu verileri toplayıp, bunları bilimsel olarak deÄŸerlendirip, tedavide hangi hastalara uygun, hangi hastalar için plazma tedavisi yerinde olur buna artık odaklanmak gerekiyor. Ülkemizde bu tedavi ve diÄŸer tedavilerin her biri için bu çalışmanın ayrı ayrı yapılma aÅŸamasına geldik. Burada ilk hasta olması önemliydi. Ä°lk plazma verilen hastamızın sonucu önemli, bütün ülke tarafından takip ediliyor. Olumlu bir sonuç aldığımızı buradan ifade etmek istiyorum.”

“PLAZMA ALINDIKTAN SONRA 5 YIL SAKLANABÄ°LÄ°YOR”

Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Türkiye’de plazma alma iÅŸleminin yaygınlaÅŸtığını dile getirerek, ÅŸunları kaydetti:

Malatya‘dan farklı illere plazma gönderdik. Åžu anda elimizde her gruptan bir plazma havuzu oluÅŸtu. Bizden isteyen, ihtiyaç olan yerlere gönderiyoruz. Malatya’daki hasta sayımız diÄŸer ÅŸehirlere göre belirli sınırdaydı. YoÄŸun bakımdaki hasta sayımız da azdı. Plazma tedavisi verilebilecek hasta grubu doktorlarımızın uygun gördüÄŸü seçilmiÅŸ hasta grubu. Bundan sonra da gerek Kızılay gerek bu iÅŸi yapabilecek merkezler daha çok kullanacak diye tahmin ediyorum. Ama ümidim o ki ülkemizde artık hasta sayımızın sıfıra inmesi ve bunların hiçbirini kullanmaya ihtiyaç olmaması. Ä°yileÅŸmiÅŸ hastalarımızın ÅŸu dönemde plazma bağışçısı olmalarını istiyorum, öneriyorum çünkü plazma alınınca hemen kullanılması gerekmiyor. Plazma alındıktan sonra uygun koÅŸullarda 5 yıl saklanabiliyor.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

“Petrol fiyatlarında kayda deÄŸer bir artış beklenmemeli”

HIZLI YORUM YAP