13 Ocak 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Turizm dünyasının temsilcileri, koronavirüs salgını sonrası sektörde köklü deÄŸiÅŸiklikler yaÅŸanacağı, turistlerin artık çok kalabalık ortamları ve açık büfeleri tercih etmeyeceÄŸi görüÅŸünde.
Sektör temsilcileri, konuya iliÅŸkin açıklamalarda bulundu.
Dünya Turizm Forumu Enstitüsü (World Tourism Forum Institute) BaÅŸkanı Bulut BaÄŸcı, insanların, küresel salgın gibi durumlarda travma yaÅŸadığını, salgınların etkisinden uzun süre çıkamadığını söyledi.
Bu travmaların, dolayısıyla salgınların, insanların alışkanlıklarını deÄŸiÅŸtirdiÄŸini dile getiren BaÄŸcı, koronavirüsün de insanlarda seyahat ve benzeri konulardan korkmasına yol açtığını anlattı.
BaÄŸcı, salgından en çok etkilenen sektörlerin başında turizmin geldiÄŸini, yıllık ekonomik büyüklüÄŸü 1,7 trilyon dolar olan sektörün bu yılki kaybının en az 1 trilyon dolar olacağını bildirdi.
Salgın sonrası turizmde bazı alışkanlıkların deÄŸiÅŸeceÄŸini, eskiye dönüÅŸün vakit alacağını, zamanla birçok farklı uygulamanın hayata geçeceÄŸini dile getiren BaÄŸcı, turistlerin ilk anlamda teması en aza indireceÄŸini söyledi.
“Kalabalık tatiller tercih edilmeyecek, sakin zamanlar raÄŸbet görecek”
Bulut BaÄŸcı, artık insanların çok kalabalık otelleri tercih etmeyeceÄŸini veya bu tercihin zaman alacağını belirterek, butik otellerin veya tatil köylerinin raÄŸbet göreceÄŸini söyledi.
Normalde yaz aylarında ve bayramlarda turistik bölgelerin çok kalabalık olduÄŸunu dile getiren BaÄŸcı, “Artık insanlar tatile gitmek için turizm sezonlarının en kalabalık dönemlerini tercih etmeyecek. Daha sakin dönemlerde ve daha az kiÅŸiyle tatile gidilecek. Önceden eÅŸ, dost, arkadaÅŸlarla toplu ÅŸekilde gidilen tatiller yerini çekirdek aileye bırakacak.” diye konuÅŸtu.
BaÄŸcı, tatillerdeki toplu etkinliklerden de insanların bir süre uzak duracağını kaydederek, daha az temas, daha çok sakinlik, daha az insanın bulunduÄŸu tatillerin ön planda olacağını anlattı.
“Açık büfeler cazibesini kaybedecek”
Dünya Turizm Forumu Enstitüsü BaÅŸkanı BaÄŸcı, turistlerin yeme-içme alışkanlığında da ciddi deÄŸiÅŸiklikler yaÅŸanacağını belirterek, ÅŸu ifadeleri kullandı:
“Åžimdiye kadar açık büfelerin yer aldığı her ÅŸey dahil konsepti Türkiye’nin öne çıktığı turizm ÅŸekliydi. Onlarca, hatta yüzlerce turistin sıraya girdiÄŸi, herkesin aynı kepçe veya aparatlarla yemekleri, salataları, tatlıları aldığı açık büfeler artık tercih edilmeyecek. O karpuzdan heykellerin, onlarca çeÅŸit tatlının, çorbanın, yemeÄŸin veya salatanın yer aldığı açık büfeler cazibesini kaybedecek.”
BaÄŸcı, 800 odalı bir otelde 2 bin kiÅŸinin aynı açık büfeden yemek yiyebildiÄŸini kaydederek, sosyal mesafe nedeniyle artık bu konseptten uzak durulacağını bildirdi.
Otellerde artık alakart restoranların daha çok tercih edileceÄŸini dile getiren BaÄŸcı, “Tatil paketi, yine her ÅŸey dahil olacak belki ancak açık büfe yerine ala kart restoranlar buraya dahil olacak.
“Açık büfe olmayınca ciddi bir israfın önüne geçilecek”
Bulut BaÄŸcı, Türkiye’de 2018’de açıklanan rakamlara göre bir yılda israf edilen gıda miktarının 26 milyon ton olduÄŸunu, bunun parasal karşılığının 214 milyar liraya tekabül ettiÄŸini söyledi.
Bu rakamın aradan geçen süreçte en az 250 milyar liraya ulaÅŸmış olacağını dile getiren BaÄŸcı, “Açık büfeler aynı zamanda çok ciddi bir israf kaynağıdır. Açık büfelerin zamanla kaybolmasıyla ciddi bir israfın da önüne geçilecek.” dedi.
BaÄŸcı, bir öÄŸün için hazırlanan açık büfenin ortalama maliyetinin en az 15 bin lira olduÄŸunu kaydederek, bunun yarıya yakınının israf edildiÄŸini vurguladı.
Mutfakta ve restoranlarda çalışan personelin hijyeninin çok daha fazla özen kazanacağını kaydeden BaÄŸcı, artık özellikle bu bölümlerde çalışan personele belirli periyotlarda salgın testi yapılacağını bildirdi.
BaÄŸcı, otellerin artık doktor bulundurmasının çok önem kazandığının altını çizerek, saÄŸlık personeli için ayrılan maliyetlerin artacağını ifade etti.
“Her ÅŸey dahil” uygulaması deÄŸiÅŸimlerden payını alacaktır”
Türkiye Otelciler BirliÄŸi (TÜROB) BaÅŸkanı Müberra Eresin, “her ÅŸey dahil” sisteminin ÅŸehir otellerinden ziyade resort bölgelerde uygulandığını, kahvaltı, öÄŸle ve akÅŸam yemeÄŸi servislerinin ise tüm otellerde ağırlıklı olarak açık büfe yöntemiyle sunulduÄŸunu belirtti.
TÜROB olarak, koronavirüs salgınıyla ilgili alınabilecek tedbirler çerçevesinde üye otellerde kahvaltı, öÄŸle ve akÅŸam yemeÄŸi servisinde açık büfenin kaldırılarak, “kahvaltı tabağı ve set menü” uygulamasına geçilmesine yönelik tavsiye kararlarının bulunduÄŸunu anımsatan Eresin, ÅŸu ifadeleri kullandı:
“Hijyen ve gıda güvenliÄŸi her ÅŸeyden önce gelir. Koronavirüs salgınıyla birlikte hangi uygulamaların deÄŸiÅŸeceÄŸini, hangi deÄŸiÅŸikliklerin kalıcı olacağını ÅŸu aÅŸamada kestirebilmek çok zor ama açık büfenin kesinlikle tercih edilmeyeceÄŸini düÅŸünüyorum. Bunun yanı sıra iÅŸ yapma yöntemlerinde bazı deÄŸiÅŸiklikler yaÅŸanması gayet doÄŸal bir geliÅŸme olacak. ‘Her ÅŸey dahil’ uygulaması da tam olarak kalkmasa da olası deÄŸiÅŸimlerden payını alacaktır.”
AA
TofaÅŸ üretime baÅŸlama tarihini 4 Mayıs’a erteledi
ÅžEHÄ°TLER
Türkiye otomotiv sanayisinin rekabet gücü hızla azalıyor
Göçük altında kalan işçilerden acı haber
Küresel piyasalar negatif seyrediyor
Beşiktaş Belediye Başkanı gözaltına alındı
Otoyol, köprü, tünel geçiş ücretlerine zam
Ä°shak PaÅŸa Sarayı’nda kartpostallık görüntü
Ticaret Bakanlığı’ndan ‘cayma hakkı’ açıklaması
Amasya’daki göçükte 2 işçi hayatını kaybetti
9 terörist etkisiz hale getirildi
ÅžEHÄ°TLER
Türkiye otomotiv sanayisinin rekabet gücü hızla azalıyor
Göçük altında kalan işçilerden acı haber
Küresel piyasalar negatif seyrediyor
Beşiktaş Belediye Başkanı gözaltına alındı
Otoyol, köprü, tünel geçiş ücretlerine zam
Ä°shak PaÅŸa Sarayı’nda kartpostallık görüntü
Ticaret Bakanlığı’ndan ‘cayma hakkı’ açıklaması
Amasya’daki göçükte 2 işçi hayatını kaybetti
9 terörist etkisiz hale getirildi