10 Aralık 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Biyomedikal Elektronik Tasarım Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi (BETAM), yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yönelik hızlı tanı kiti geliÅŸtirmek için bilim insanlarına birlikte üretme çaÄŸrısında bulundu.
Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi’nin açıklamasına göre, salgına karşı birçok ülkede ilaç ve aşı geliÅŸtirme çalışmaları devam ederken, hastalığın kısa sürede test edilmesine yönelik çalışmalar da büyük önem taşıyor.
Türkiye’de birçok firma 60-90 dakika içinde kapsamlı sonuç alınmasına olanak tanıyan tanı kitleri geliÅŸtiriyor. Öte yandan daha kısa sürede daha fazla kiÅŸiye test yapılarak izolasyonun saÄŸlanmasına imkan veren hızlı tanı kitlerine ihtiyaç artıyor.
BETAM da koronavirüsün teÅŸhisine yönelik hızlı tanı kiti geliÅŸtirmek için ilk adımı atarak, mikrobiyolog ve RNA sentezi uzmanlarına “birlikte üretelim” çaÄŸrısında bulundu. Merkez, bilim insanlarını bünyesinde kurulacak ekibe katılmaya davet etti.
“10 bin tanı kitini 3 günde üretebiliriz”
Açıklamada konuya iliÅŸkin görüÅŸleri yer alan BETAM Müdürü Doç. Dr. Sadullah Öztürk, davete olumlu yanıtlar aldıklarını belirterek, ÅŸu ifadeleri kullandı:
“Genom dizilimleri konusunda ve koronavirüs gen dizilimi üzerinde çalışan uzmanlara ihtiyacımız var. Koronavirüs bir organizmadır. Bu organizmaların algılanmasında biyosensörler kullanılır. Mikrobiyolog, RNA veya genom dizilimi konusunda uzmanlaÅŸmış bilim insanları, ilgili virüsün yüksek doÄŸruluk tanımlanması için bize koronavirüsün gen haritasını bildirecek, biz de gen haritasına uygun algılayıcıyı sentezleyerek kiti üretmiÅŸ olacağız.”
Öztürk, bakanlık onaylı laboratuvar imkanının bir firma tarafından kendilerine saÄŸlandığını, biyoalgılayıcı üretimi için gerekli sarf malzemelerinin de hazırda bulunduÄŸunu kaydederek, koronavirüsün genom diziliminde uzman kiÅŸilerin ekibe dahil olmasıyla çalışmalara hızlıca baÅŸlayabileceklerini bildirdi.
Hızlı tanı kitlerinin hastalığın tespiti için çok önemli olduÄŸunu, bu nedenle merkezin kaynaklarını salgınla mücadele yöntemlerinde kullanmak istediklerini aktaran Öztürk, ÅŸu açıklamalarda bulundu:
“Ne kadar çok enfekte olmuÅŸ hasta tespit edilebilirse izolasyon o kadar çabuk saÄŸlanır ve yayılmanın önüne geçilir. İlk etapta 10 bin adet üretmeyi planladık ancak bu sayının üzerine çıkacağız. 10 bin kitin üretiminin lateral kaplama tekniÄŸi ile 3 gün sürmesini bekliyoruz. Her ÅŸey yolunda giderse 15 gün içerisinde de dağıtıma baÅŸlayabileceÄŸiz.”
Öztürk, hızlı tanı kitleri ve özellikle glukoz tabanlı sensörlerin üretimi üzerine uzun yıllardır çalışmalarını sürdürdüÄŸünü kaydederek, koronavirüs tanısında kullanılacak kitlerin geliÅŸtirilmesi için birlikte çalışmanın önemine deÄŸindi.
Merkez bünyesinde gönüllülük esaslı bir uzman kadro kurmak istediklerinden bahseden Öztürk, ÅŸu ana kadar 10 kiÅŸilik bir ekibin oluÅŸtuÄŸu bilgisini verdi.
Öztürk, “Üniversitemizdeki akademisyenlerden de destek geldi. Birlikte hareket etmeyi gerekli kılan bir süreç içerisindeyiz. Hastalıkla mücadele konusunda hepimize düÅŸen sorumluluklar mevcut. Ortada bir problem varsa mutlaka çözümü de vardır ve bu çözüme hep birlikte ulaÅŸacağız.” açıklamasında bulundu.
AA
Kolonya ve dezenfektan üretimine vergi desteği
1
İş dünyası 2020’ye umutla bakıyor
389986 kez okundu
2
Sanayi Bakanı Müjdeyi verdi!
293717 kez okundu
3
Dış ticaret açığı, ağustosta yüzde 168 arttı
109325 kez okundu
4
Pegasus’tan İsrail kararı
51827 kez okundu
5
Gümrük alacaklarını yapılandırmaya ilişkin usul ve esaslar belli oldu
49974 kez okundu
Sanayi üretiminde daralma sürdü
Ukrayna Plakalı Taşıtlar İçin Süre Uzatımı Kararı
Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Ersoy gözaltına alındı
Şirketlerin kur farkı zararında muafiyet süresi yeniden uzatıldı
Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye’de görev değişimi
Adli emanette 3 anahtar dönemi
ABD’ye giriş yasağı: Yasaklı ülke sayısı 30’u aşabilir
Bursa’nın oto devinde kampanya
İmamoÄŸlu’nun yargılandığı diploma davası ertelendi
Antalya’da 4.9 büyüklüğünde deprem
Sanayi üretiminde daralma sürdü
Ukrayna Plakalı Taşıtlar İçin Süre Uzatımı Kararı
Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Ersoy gözaltına alındı
Şirketlerin kur farkı zararında muafiyet süresi yeniden uzatıldı
Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye’de görev değişimi
Adli emanette 3 anahtar dönemi
ABD’ye giriş yasağı: Yasaklı ülke sayısı 30’u aşabilir
Bursa’nın oto devinde kampanya
İmamoÄŸlu’nun yargılandığı diploma davası ertelendi
Antalya’da 4.9 büyüklüğünde deprem
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan