16 Ocak 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Türkiye Gıda ve Ä°çecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Duruk, Türkiye’nin yıllık meyve suyu tüketiminin 1 milyar litre olduÄŸunu belirterek, limonata da dahil olduÄŸunda rakamın 1,2 milyar litreye yükseldiÄŸini bildirdi.
Meyve Suyu Endüstrisi DerneÄŸi (MEYED) Yönetim Kurulu Üyesi ve Aroma Yönetim Kurulu BaÅŸkan Vekili de olan Duruk, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de yıllık 20 milyon ton meyve üretimi bulunduÄŸunu kaydederek, bunun 1,3 milyon tonunun meyve suyu endüstrisi tarafından iÅŸlendiÄŸi bilgisini verdi.
Türkiye’nin yıllık meyve suyu tüketiminin 1 milyar litre olduÄŸunu kaydeden Duruk, limonata da dahil olduÄŸunda rakamın 1,2 milyar litreye yükseldiÄŸini aktardı.
Duruk, “Türkiye’de kiÅŸi başına düÅŸen yıllık meyve suyu tüketimi 10-11 litre civarında. Ancak henüz bu yeterli deÄŸil. Söz konusu rakam ABD’de 40 litre, Almanya’da 30 litreden fazla, Hollanda’da yaklaşık 30 litre, Avusturya ve Fransa’da 25 litre civarında. Yani ABD ve Avrupa’nın önde gelen ülkelerine göre epey gerideyiz.” ifadelerini kullandı.
Son yıllarda Türkiye’de meyve suyu pazarının istenilen ÅŸekilde büyüyemediÄŸini aktaran Duruk, bunda meyve suyu ile ilgili doÄŸru olmayan ve gerçeÄŸi yansıtmayan söylemlerin bulunduÄŸunu vurguladı. Duruk, sektörün istenilen ÅŸekilde büyüyememesinde ve durgunluk yaÅŸamasında ekonomik dinamiklerin, artan maliyetlerin ve meyve nektarlarına getirilen yüzde 10’luk ÖTV’nin de etkili olduÄŸunu bildirdi.
Meyve suyu ihracatı 300 milyon dolar
Duruk, Türkiye’nin dünya genelinde 150’den fazla ülkeye 300 milyon dolar civarında meyve suyu ve konsantre ihracatı yaptığını belirterek, bu rakamın her geçen yıl arttığı bilgisini verdi.
ABD’lilerin Türk meyve suyunu sevdiÄŸini kaydeden Duruk, bu ülkenin Türkiye’nin meyve suyu ve konsantre ihracatından önemli pay aldığını, toplam ihracatın 3’te birinin ABD’ye yapıldığını bildirdi.
Duruk, ihracatta ABD’yi Hollanda, Güney Kore ve Ä°ngiltere gibi ülkelerin takip ettiÄŸini kaydederek, bu yıl meyve suyu ihracatında hedefin en az 350 milyon dolar olduÄŸunu aktardı.
“Meyve suyunda koruyucu katkı bulunmaz”
Duruk, meyve suyunda iç piyasadaki sıkıntılarda “ÅŸekerli gıdalara karşı oluÅŸan algının” da etkili olduÄŸunu belirterek, ÅŸu ifadeleri kullandı:
“Öncelikle ÅŸu bilinmelidir; meyve suyu doÄŸal vitamin ve doÄŸal meyve ÅŸekeri kaynağıdır ve vücudun her iki desteÄŸe de ihtiyacı vardır. Ancak her üründe olduÄŸu gibi tüketim miktarları önemlidir. EÄŸer gün içinde meyve tüketilemiyorsa her gün 1 bardak meyve suyuyla ihtiyaçlarımızın önemli bir kısmı karşılanır. Sanılanın aksine, meyve suyunda koruyucu katkı maddesi bulunmaz. Dolayısıyla tüketicilerimiz bu konuda bilinçli olmalı.”
Meyve suyunda bulunan ÅŸeker, tatlandırıcı gibi ürünlerin tüketicilerde negatif algıya yol açtığını vurgulayan Duruk, bu sorunun tüm ambalajlı hazır gıdaları kapsadığını bildirdi.
Meyve suyunda yeni trend ÅŸekersiz, tatlandırıcısız ve renklendirici olmayan ürünler
Duruk, bilinçli gıda tüketiminin her geçen gün arttığını belirterek, saÄŸlıklı yaÅŸam tercihinin tüketicilerde her geçen gün daha da önem kazandığını anlattı.
Bu kapsamda ambalajlı gıdaların içeriÄŸine artık tüketicilerin daha fazla dikkat ettiÄŸini kaydeden Duruk, “Meyve suyu üreticilerine düÅŸen görev; tüketicilerin talep ve beklentilerini iyi anlayarak, ihtiyaçlarına yanıt verecek yenilikçi ürünler sunmak. Artık tüketiciler kendilerine iyi bakıyor, içeriÄŸini bildiÄŸi, bedenlerine iyi gelecek ürünleri tüketiyor, spor yapıyor. Tüm bu deÄŸiÅŸimler, tüketicilerin içecek tercihlerini ve tutumlarını da etkiledi. Artık tüketiciler hem kendileri hem de aileleri için içeriÄŸinde koruyucu ve katkı maddesi içermeyen, saÄŸlıklı ve doÄŸal olan içecekleri satın almak.”
Duruk, meyve suyunda yükselen trendin artık ÅŸeker, katkı, tatlandırıcı ve koruyucu bulunmayan ürünler olduÄŸunu belirterek, kendilerinin de bu kapsamda tüketici trendlerine Aroma Sa-de ile karşılık verdiklerini aktardı.
Mahmut Duruk, yeni ürünleri Aroma Sa-de hakkında ÅŸu bilgileri verdi:
“Aroma olarak, global ve yerel trendlerin ışığında, form ve saÄŸlık segmentinin ve meyve suyu sektörünün yeni nesil içeceÄŸi olarak adlandırabileceÄŸimiz segmenti inÅŸa etmeyi hedefledik. Bu hedefimiz kapsamında ve uzun süren Ar-Ge ve pazar çalışmalarımız sonucuna Aroma Sa-de ürünümüzü tüketicilerin beÄŸenisine sunduk. Åžeker ilavesi bulunmayan, tatlandırıcı, renklendirici, koruyucu ve katkı maddesi olmayan Aroma Sa-de yüzde 100 doÄŸal meyve özlerinden geliyor.”
Duruk, Aroma’nın yıllık ortalama 156 milyon litrelik üretim gerçekleÅŸtirdiÄŸini belirterek, 2019’u 261 milyon liralık ciroya kapattıklarını, ihracata özel önem verdiklerini, ÅŸu an 6 kıtada 33 ülkeye dış satış yaptıklarını bildirdi.
Bu yıl ihracatta artış hedeflediklerini kaydeden Duruk, “Ä°hracatımızı hem tonaj hem de ciro bazında ikiye katlayacağız. Orta DoÄŸu ve Avrupa’ya yoÄŸun ÅŸekilde ihracata devam ederken Afrika ve Uzak DoÄŸu’yu da odak bölgelerimiz arasına alacağız.” ifadelerini kullandı.
AA
Otomotiv satışlarında yerli üretimin payı…
Suriye, Türkiye’den ithalata yüzde 500 vergi getirdi
Sahte içkiden 63 işletme kapatıldı
Giyim ithalatı tarihi rekorda
Hangi araçlar ÖTV’siz alınabilecek?
Türk adının geçtiği en eski yazıt
Aile hekimi raporu ücretli olacak
e-Nabız verileri sızdırıldı mı?
Türkiye’nin Maldivleri icradan satılık
Çocuğunuza asla bunu giydirmeyin/Bakanlık her yerden toplatıyor
Gazeteci Yılmaz Özdil kalp krizi geçirdi
Suriye, Türkiye’den ithalata yüzde 500 vergi getirdi
Sahte içkiden 63 işletme kapatıldı
Giyim ithalatı tarihi rekorda
Hangi araçlar ÖTV’siz alınabilecek?
Türk adının geçtiği en eski yazıt
Aile hekimi raporu ücretli olacak
e-Nabız verileri sızdırıldı mı?
Türkiye’nin Maldivleri icradan satılık
Çocuğunuza asla bunu giydirmeyin/Bakanlık her yerden toplatıyor
Gazeteci Yılmaz Özdil kalp krizi geçirdi