30 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Türkiye ekonomisi 2020’de…

Naci Ağbal: "Ekonomide güçlü bir değişim ve dönüşüm döneminin başlangıcındayız" "Türkiye ekonomisi güçlü bankacılık sistemi, sağlam ve sürdürülebilir kamu maliyesi göstergelerine bakıldığında geleceğe dönük güçlü bir yatırım ve çekim merkezi durumundadır"

CumhurbaÅŸkanlığı Strateji ve Bütçe BaÅŸkanı Naci AÄŸbal, Türkiye ekonomisinin 2020’ye çok güçlü bir ÅŸekilde girdiÄŸini belirterek, “Güçlü bir deÄŸiÅŸim ve dönüÅŸümün yaÅŸandığı dönemin baÅŸlangıcındayız.” dedi.

Türkiye Turizm Yatırımcıları DerneÄŸi’nin (TTYD) CumhurbaÅŸkanlığı Yatırım Ofisi desteÄŸiyle gerçekleÅŸtirdiÄŸi “Turizm Yatırımcıları Forumu (TIF 2020)” etkinliÄŸinin açılışında konuÅŸan AÄŸbal, Türkiye’nin sahip olduÄŸu demokrasi geleneÄŸi, dışa açık ekonomi politikaları ve coÄŸrafi konumunun turizm açısından sunduÄŸu avantajlara deÄŸindi. 

Türkiye’nin genç nüfusu, OECD, G20, NATO üyesi olması, istikrarlı ekonomik büyümesi, güçlü bankacılık ve finans sistemine sahip olmasının sunduÄŸu fırsatlara iÅŸaret eden AÄŸbal, Türkiye’nin, son yıllarda ulaşımda, teknolojide, biliÅŸimde, enerjide her geçen gün bölgesinde güçlendiÄŸini vurguladı.

AÄŸbal, Türkiye ekonomisinin güçlü bankacılık sistemi, saÄŸlam ve sürdürülebilir kamu maliyesi göstergelerine bakıldığında geleceÄŸe dönük güçlü bir yatırım ve çekim merkezi durumunda olduÄŸunu belirterek, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

“2018’de yaÅŸadığımız kur krizinin ardından oluÅŸan riskler hükümetimiz tarafından ortaya konulan ve uygulanan politikalar sayesinde aşıldı ve 2020’ye çok daha güçlü bir ÅŸekilde girdik. 2020 ve sonraki yakın döneme bakıldığında büyümenin tekrar potansiyeline döneceÄŸi, enflasyonun tekrar tek haneli seviyelere geleceÄŸi, cari iÅŸlemler dengesinin Türkiye ekonomisi bakımından yakın ve orta vadede bir kırılganlık unsuru olmaktan çıktığı, güçlü bir deÄŸiÅŸim ve dönüÅŸümün yaÅŸandığı dönemin baÅŸlangıcındayız. Bu durum da Türkiye’ye yapılacak yatırımlar açısından önemli bir ekonomik çerçeveyi oluÅŸturuyor.”

AÄŸbal, Türkiye’nin çok önemli ve rekabetçi yatırım, teÅŸvik destekleri sunduÄŸunu ifade ederek, söz konusu destek uygulamalarından örnekler verdi.

“2019, turizmde rekorlar yılı oldu”

Naci AÄŸbal, Türkiye’nin dünyanın en önemli turizm destinasyonları arasında yer aldığını belirterek, “Turizm sektörümüz; zaman zaman iç politik, dış konjonktür nedeniyle hedeflerinden bir miktar geriye düÅŸse de sürekli bir ÅŸekilde potansiyelini artırarak rekorlar kırmaya devam etmektedir. 2019 da rekorlar yılı olmuÅŸtur.” diye konuÅŸtu.

Türkiye’nin aslında bu rekorların çok daha üzerinde potansiyele sahip olduÄŸunu vurgulayan AÄŸbal, turizmde hedeflere el birliÄŸiyle ulaşılabileceÄŸini söyledi.

Turizm sektörünün ülke ekonomisine, istihdamına, cari açığın azaltılmasına sunduÄŸu katkılara deÄŸinen AÄŸbal, sektörün büyümeye doÄŸrudan yüzde 4 civarında katkı saÄŸladığını kaydetti.

Turizmde yapılacak yatırımlar sayesinde bu katkıların artmasını beklediklerini ifade eden AÄŸbal, özellikle cari iÅŸlemler dengesinde de turizmden çok daha fazla katkı alabileceklerini aktardı.

“Türkiye, turizmde hedeflerinin üzerine çıkacak”

CumhurbaÅŸkanlığı Strateji ve Bütçe BaÅŸkanı AÄŸbal, 11. Kalkınma Planı’nda turizm sektörünün, öncelikli geliÅŸme alanlarından birisi olarak belirlendiÄŸini anımsatarak, 2019-2023 dönemini kapsayan planda belirlenen, özel teÅŸvik ve desteklerin sunulacağı stratejik sektörler arasında turizmin de bulunduÄŸunu bildirdi. 

Turizm sektörünün, söz konusu planın hedeflerine ulaÅŸması konusunda önemli rol üstleneceÄŸini ifade eden AÄŸbal, burada ortaya konulan hedefleri kamu-özel sektör iÅŸ birliÄŸiyle oluÅŸturduklarını söyledi.

AÄŸbal, “Plan çerçevesinde 2023 yılı için 75 milyon turist ve 65 milyar dolar turizm geliri hedefledik. Ama ben inanıyorum ki sektör bu rakamların üzerine çıkacak. Biz hedefleri belirlerken ihtiyatlı davrandık.” dedi.

Plan dahilinde turizmde belirlenen temel stratejik öncelik ve hedeflere deÄŸinen AÄŸbal, bunların; “turizmin çeÅŸitlendirilmesi”, “turizm sezon süresinin uzatılması”, “hizmet kalitesinin artırılması”, “daha fazla harcama eÄŸilimi olan ziyaretçilerin ülkeye çekilmesi” ile “konaklama ve konaklama dışı harcamaların artırılması” olduÄŸunu aktardı.

“Turizmde yapılacak çok iÅŸimiz var” 

Naci AÄŸbal, 11. Kalkınma Planı kapsamında, turizmde çeÅŸitliliÄŸin ve alternatif pazarların geliÅŸtirilmesi yönünde belirlenen stratejilere yönelik hayata geçirilen uygulamaları anlattı.

Turizm sektöründe yatırımcılara sunulan kolaylıklara deÄŸinen AÄŸbal, Dünya Bankası’nın Ä°ÅŸ Yapma Kolaylığı endeksinde Türkiye’nin 33. sıraya yükseldiÄŸini bildirdi.

AÄŸbal, TOBB BaÅŸkanı Rifat HisarcıklıoÄŸlu’nun “Ä°lk 20’ye gireceÄŸiz” dediÄŸini anımsatarak, “Gireriz inÅŸallah… Bunu yapabileceÄŸimize inanıyoruz. Åžu anda Yatırım Ortamını Ä°yileÅŸtirme Koordinasyon Kurulu platformunda da yeni ev ödevlerimizi aldık. Orada da yoÄŸun bir çaba gösteriyoruz. Yakında bitirebilirsek bir paket, yasa çalışması da var. Adımlarımızı atıyoruz. Atacağımız her adım, turizm sektöründeki yatırımcıların da önünü açacak.” ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

Türkiye’nin turizm karnesinin son derece parlak olduÄŸunu vurgulayan AÄŸbal, “Ancak potansiyelimiz çok yüksek. Turizmde yapacağımız daha çok iÅŸimiz, alacağımız çok yolumuz var.” dedi.

AÄŸbal, konuÅŸmasının ardından sektörde emeÄŸi geçen ve önemli yatırımlar yapmış isimlere günün anısına ödül verdi.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

O şehirden büyük başarı!

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.