15 Ocak 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Türkiye’nin Otomobili GiriÅŸim Grubu (TOGG) Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan KarakaÅŸ, “YeniliÄŸe çıktığımız yolun aynı zamanda yeni bir lige de çıkmak olduÄŸunun altını çizmek isterim.” dedi.
KarakaÅŸ, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın ve pek çok devlet yöneticisinin katılımıyla Gebze’de bulunan BiliÅŸim Vadisi’nde yapılan Türkiye’nin Otomobili Lansmanı’nda açıklamalarda bulundu.
Otomobili geliÅŸtirmek için çok doÄŸru bir zamanda yola çıkıldığını anlatan KarakaÅŸ, otomotiv alanında dünyada oyunun kurallarının yeniden yazıldığını söyledi.
Otomobil kullanıcılarının beklentilerinin deÄŸiÅŸtiÄŸini aktaran KarakaÅŸ, “Otomobil, akıllı bir cihaza dönüÅŸmekte. Akıllı bir cihaza dönüÅŸen otomobil yaÅŸam alanı olarak kullanılabilmekte. Otonom gidebilen bir araç… Biz buna kısaca ÅŸöyle diyoruz: Cep telefonunun başına gelen otomotivin de otomobilin de başına gelecek.” diye konuÅŸtu.
KarakaÅŸ, dünyada; sosyal, yasal ve teknolojik boyutta bazı mega trendlerin bulunduÄŸunu ifade ederek, “zamanı doÄŸru mu”, “geç kalmadınız mı” sorusunun kendilerine çok sık sorulduÄŸunu söyledi.
Otomotiv endüstrisinde yaÅŸanan dönüÅŸüm nedeniyle doÄŸru bir zamanlama seçtiklerini aktaran KarakaÅŸ, ÅŸöyle konuÅŸtu:
“Otomotiv trendlerinden kısaca bahsetmek istiyorum. Otomotiv teknolojilerinde elektrikli araçların daha uzun menzilli, fiyat cazibesi açısından daha eriÅŸilebilir noktaya gelmesinden sonra nesnelerin interneti (IoT) ile baÄŸlantılı otomobiller söz konusu. Ä°nternetin otomobilde deÄŸil, otomobilin kendisinin internette olduÄŸu bir dünyadan bahsediyoruz.
Dolayısıyla ÅŸehirlerimiz de akıllandıkça, evlerimiz akıllandıkça, fabrikalarımız akıllandıkça otomobilimiz bir yaÅŸam alanına dönüÅŸtü. Her bir ÅŸeyin iç içe girdiÄŸi, her ÅŸeyin baÄŸlantılı olduÄŸu bir alana dönüÅŸüyor. Bu nedenle biz diyoruz ki doÄŸru zamanda yola çıktık. Çünkü oyunun kuralları deÄŸiÅŸirken baÅŸarılı olmanın kuralları da deÄŸiÅŸiyor. Artık eskiden olduÄŸu gibi büyükler deÄŸil, çevik olan, yaratıcı olan, iÅŸ birliÄŸi yapabilen ve kullanıcıyı faaliyetlerinin merkezine koyan ÅŸirketler, organizasyonlar baÅŸarılı olabiliyor.”
“Türkiye’nin mobilite ekosisteminin çekirdeÄŸini oluÅŸturmak istiyoruz”
KarakaÅŸ, yola çıkarken, fikri sınai mülkiyeti yüzde 100 Türkiye’ye ait olan, en güncel halde küresel bir marka yaratmayı hedeflediklerini söyledi.
Elektrikli araçlar dünyasındaki geliÅŸmeleri deÄŸerlendirerek “doÄŸuÅŸtan elektrikli” bir otomobil geliÅŸtirmek istediklerini anlatan KarakaÅŸ, “Sadece ülkemizde deÄŸil tüm dünyada otomobilimizi rekabet edebilir duruma taşımak istiyoruz… hedefimizin nihai kısmı da; biz 2022’nin ikinci yarısında piyasaya girdiÄŸimizde Avrupa’nın küresel olmayan ilk SUV üreticisi olmak istiyoruz. Ä°kinci hedefimiz, Türkiye’nin mobilite ekosisteminin çekirdeÄŸini oluÅŸturmak istiyoruz.” dedi.
Gürcan KarakaÅŸ ÅŸöyle konuÅŸtu:
“Bir otomobilden fazlası’ derken tabii ki biz de bir otomobille baÅŸlıyoruz. Önce konsepti geliÅŸtirmesi, üretimi, satış sonrası… Ama başından itibaren biz bu otomobili 2025’ten sonrası, akıllı cihazları düÅŸünerek geliÅŸtiriyoruz. Elektrik-elektronik mimarisini ÅŸimdiden tasarlıyoruz. Dolayısıyla bu akıllı cihazlarımız akıllı ÅŸehirler içerisinde yeni çözümler üretebilen, artı, mobilite hizmetlerine baz oluÅŸturabilen, veri tabanlı hizmetlerde iÅŸ imkanları saÄŸlayan ve akıllı ÅŸebeke-ÅŸarj imkanlarıyla da daha fazla iÅŸ imkanı sunan bir sistemden bahsediyoruz.”
KarakaÅŸ, “Nasıl baÅŸaracaksınız?” sorusunun kendilerine çok sorulduÄŸunu dile getirerek, proje için yoÄŸun bir mesai harcadıklarını kaydetti.
“Bu projeye baÅŸlamadan önce 18 ÅŸirketi inceledik.” diyen KarakaÅŸ, “Ä°yi yönleriyle, kötü yönleriyle. Neden baÅŸardılar, neden baÅŸaramadılar… Ve bu baÄŸlamda 15 yıllık kapsamlı bir plan hazırladık ve hemen akabinde iÅŸinin ehli, iÅŸine adanmış, daha önce de dediÄŸim gibi sadece bir akÅŸama mahsus deÄŸildi biz aylardır heyecandan uyuyamıyoruz…” deÄŸerlendirmesini yaptı.
“Bizim rakiplerimiz büyük organizasyonlar deÄŸil, start up’lar”
Gürcan KarakaÅŸ, tüm faaliyeti müÅŸteri, kullanıcı ve tüketiciyi ön planda tutarak yaptıklarını aktararak, ÅŸunları kaydetti:
“Bizim rakiplerimiz büyük organizasyonlar deÄŸil, start up-giriÅŸimci seviyesinde olan rakipler. O nedenle bizim de çevik bir organizasyon yapısına sahip olmamız gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz. Tüm bunları yaparken ve küresel rekabetten bahsederken bizim dünyanın en iyileriyle çalışmaktan baÅŸka bir lüksümüz var mı? Yok. Dünyanın en iyilerini Türkiye’de bulduÄŸumuz zaman Türkiye’de, henüz yoksa yurt dışından bularak know-how’ı transfer edene kadar beraber çalışıyoruz. Etrafımızda oluÅŸturmaya çalıştığımız bu dünyanın en iyileri kimdir? Pazar ve müÅŸteriden baÅŸlıyoruz. Hedef kitlemizi çok iyi bildiÄŸimiz için araÅŸtırma ÅŸirketlerinde Türkiye’nin en iyilerinin Avrupa’nın da en iyileri olduÄŸunu gördük. O ÅŸekilde baÅŸladık. Ä°simlerine girmemize gerek yok. Bize hala ‘Siz ciddi misiniz? Sizin fabrika yapacak yeriniz var mı?’ gibi sorular geliyor.”
Aylardır Türkiye’deki yan sanayiciler ve tedarikçilerle beraber çalıştıklarına iÅŸaret eden KarakaÅŸ, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:
“Åžarj altyapısı ne durumda’ konusunda bakanlıklarımızla beraber ortak çalışıyoruz. 2022 yılında Türkiye’nin ÅŸarj altyapısı sorununun çözüleceÄŸine inanıyoruz. Buraya neden geldik? BiliÅŸim Vadisi’ne neden geldik? Çünkü her ÅŸeyden önce Türkiye’deki otomotivin merkezi için Gebze-Kocaeli-Bursa… Oraya geldik. Fabrikamızı da çok yakınlara konumlandıracağız. BiliÅŸim Vadisi’nde iÅŸ birliÄŸi olarak, giriÅŸimciler olarak ihtiyacınız olan altyapıyı bulduÄŸumuz için de onlarla beraber Türkiye’nin mobilite ekosistemini burada kurup büyüteceÄŸiz. Nelerde fark yaratacağız? Bizim farkımız ne olacak? Her ÅŸeyden önce biz ortaklık yapımızla bir ekosistem kurduk. Sıfır emisyon araçlar için sıfırdan baÅŸladık. Akıllı bir cihaz. Türk mobilite ÅŸirketi ilk defa Türkiye’de geliÅŸtiriliyor.”
“SUV, bir marka oluÅŸturmak için de en uygun segment”
KarakaÅŸ, ürün gamında 15 sene içerisinde 5 model olacağını vurgulayarak, ÅŸu bilgileri verdi:
“Ä°lk 2 senede SUV’la baÅŸlayıp, akabinde 18-24 ay içerisinde C segment sedanımızı getireceÄŸiz. Bunların hepsini teknik olarak aynı platformda geliÅŸtireceÄŸimiz için rekabetçi gücümüzü artıracağımızı düÅŸünüyoruz. Neden SUV seçtik? Birincisi dünyanın en büyük segmenti. Türkiye’nin de önümüzdeki 5 senede büyüyecek en büyük segmenti. Åžu anda yüzde 95’i ithal olan bir segment. Kullanıcılar tarafından en çok arzu edilen araç tipi. Aile için de uygun. GeniÅŸ ve konforlu. Bir marka oluÅŸturmak için de en uygun segment olarak görüyoruz.
Marka sürecini çok hızlı ÅŸekilde müÅŸteri, hedef kitle ve profesyonel bir yaklaşımla araÅŸtırdık ve marka özümüzü tanımladık. Bunu yaparken müÅŸterimizin bilinç altına indik, onların beklentilerini aldık. MüÅŸterilerimiz; özgün, güçlü, özgüvenli, dönüÅŸen-dönüÅŸtüren, samimi ve yenilikçi bir marka bizden bekliyor. Bu markanın isimlendirme ve adlandırma sürecini önümüzdeki senenin ortasında tamamlamayı düÅŸünüyoruz. Bunu yaparken hedef pazarlarımızla testlerimizi yaparak ilerleyeceÄŸiz.”
“Hızseverleri resmen koltuÄŸa yapıştıracağız”
KarakaÅŸ, Türkiye’nin Otomobilinin özgün tasarıma deÄŸinerek, “Biz otomobilimize dışarıdan baktığımız zaman yalın ve prestijli, dinamik ve keskin, içerisine girdiÄŸimiz zaman teknolojik ve yenilikçi, kültürümüzden ilham almış ögeleri barındıran bir tasarım çerçevesinde oluÅŸturduk.” diye konuÅŸtu.
Ürüne bakıldığında 200 beygir ve 400 beygirlik iki alternatifin olacağını ifade eden KarakaÅŸ, ÅŸunları kaydetti:
“Aracımızı arkadan itiÅŸli veya çift motor dört çeker olarak düÅŸündük. 200 beygirli aracımız ile 7,6 saniyede, 400 beygirli aracımız ile 4,8 saniyede aranızdaki hızseverleri resmen koltuÄŸa yapıştıracağız. 500 kilometre menzil ve hızlı ÅŸarj ile 30 dakikanın altında ÅŸarj imkanı saÄŸlıyoruz. Akıllı baÄŸlantı, yazılımların internet üzerinden güncellenmesi otomobilimizde standart olarak sunulacak. Aynı zamanda otonom sürüÅŸ seviyesi 3’e hazır bir teknoloji ile yola çıkıyoruz. En çok önemsediÄŸimiz konulardan birisi sürüÅŸ güvenliÄŸi. Åžimdiden 2022 yılında oluÅŸacak teknik spesifikasyonlara hazırlanıyoruz. Bunu yaparken her türlü simülasyonları, öngörüleri başından itibaren düÅŸünerek, ürün geliÅŸtirme sürecini de kısaltacak ÅŸekilde ilerliyoruz.”
Türkiye’nin Otomobilinin “en”leri
Türkiye’nin Otomobilinin “en”lerine iÅŸaret eden KarakaÅŸ, “Segmentinde en uzun aks mesafesi olan otomobilden bahsediyoruz. En geniÅŸ iç hacme ve en yüksek performansa sahip olacak. Toplam sahip olma maliyetinde ise elektrikli araç olmanın verdiÄŸi avantaj ile en uygun araç olacak. 2022 yılında seri üretime baÅŸladığımızda bizim ÅŸirketimiz ödenmiÅŸ öz sermayesi en yüksek otomobil ÅŸirketi olacak.” dedi.
KarakaÅŸ, teknoloji odaklarına dikkati çekerek, ÅŸunları kaydetti:
“Teknoloji odağımızda özgün teknoloji var. ÖrneÄŸin bataryasını sıfırdan geliÅŸtirdiÄŸimiz, hiçbir yerden almadığımız, hiçbir yerden lisanslamadığımız tamamıyla bizim ihtiyaçlarımıza uygun bir teknoloji. Yetkinlik… Ülkemizde savunma sanayinde mükemmel mühendislerimiz var. Savunma sanayisindeki örneÄŸin, bir helikopterin, uçağın modellemesini otomobilimize taşıdık. Otomobilimizin modellemesiyle bir sürü simülasyonu çok hızlı ve etkin ÅŸekilde yapabiliyoruz. DönüÅŸüm… Teknoloji ile beraber ilerleyerek ve gelecekteki tüketicinin ihtiyaçlarını düÅŸünerek otomobilden fazlasını yapmak üzere dışarıda fuayede gördüÄŸünüz, evinizdeki aletlerle baÄŸlanabilen bir teknolojiden bahsediyoruz. FarklılaÅŸma küçük teknolojilerle… ÖrneÄŸin holografik asistan gibi, navigasyon sistemini ve ulaÅŸtırmadaki bazı bilgilendirme sistemlerini yerinden oynatacak sistemlerle farklılaÅŸmak istiyoruz.”
“DoÄŸru yerde yola çıktık”
“Türkiye’nin Otomobili’ ne demektir?” sorusunu yanıtlamak istediÄŸini vurgulayan KarakaÅŸ, “Her ÅŸeyden önce Türkiye’nin küresel bir markasıdır. Kararlarını bağımsız verebilen, direksiyonunda bizim oturduÄŸumuz ve ekosistemini kendisi oluÅŸturabilen bir ÅŸirkettir. Teknolojisini ülkemizin diÄŸer teknolojileriyle birleÅŸtirerek bir sonraki seviyeye ulaÅŸmasında liderlik, öncülük edebilecek altyapıyı ve uygulama alanlarını getirmektedir. Her ÅŸeyden önemlisi fikri sınai mülkiyet haklarının yüzde 100’ü Türkiye’ye ait olan bir otomobil demektir. DoÄŸru zamanda doÄŸru yola çıktığımızı söylemiÅŸtik, aynı zamanda ‘DoÄŸru yerde mi yola çıktınız?’ diye sorarlar. Evet. Yetkinliklerimize, pazarımıza baktığımızda ‘DoÄŸru yerde yola çıktık’ diyoruz. YeniliÄŸe çıktığımız yolun aynı zamanda yeni bir lige de çıkmak olduÄŸunun altını çizmek isterim.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
AA
Bursa’da yerli otomobil sevinci
Sahte içkiden 63 işletme kapatıldı
Giyim ithalatı tarihi rekorda
Hangi araçlar ÖTV’siz alınabilecek?
Türk adının geçtiği en eski yazıt
Aile hekimi raporu ücretli olacak
e-Nabız verileri sızdırıldı mı?
Türkiye’nin Maldivleri icradan satılık
Çocuğunuza asla bunu giydirmeyin/Bakanlık her yerden toplatıyor
Gazeteci Yılmaz Özdil kalp krizi geçirdi
Zübeyde Hanım’ı vefatının 102. yılında saygıyla anıyoruz
Sahte içkiden 63 işletme kapatıldı
Giyim ithalatı tarihi rekorda
Hangi araçlar ÖTV’siz alınabilecek?
Türk adının geçtiği en eski yazıt
Aile hekimi raporu ücretli olacak
e-Nabız verileri sızdırıldı mı?
Türkiye’nin Maldivleri icradan satılık
Çocuğunuza asla bunu giydirmeyin/Bakanlık her yerden toplatıyor
Gazeteci Yılmaz Özdil kalp krizi geçirdi
Zübeyde Hanım’ı vefatının 102. yılında saygıyla anıyoruz