18 Aralık 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Trakya‘daki nehirlerin arıtılması sonrası ortaya çıkacak atık çamurun enerjiye dönüÅŸtürülmesi için proje hazırlandı.
Dönem dönem kirlilikle gündeme gelen Ergene Nehri ve baÄŸlı kolları için temizleme çalışmaları sürüyor.
Endüstriyel ve evsel atıklar, yer altı kaynaklarının bilinçsiz kullanımı ve zirai ilaç atıkları nedeniyle kirlenen Ergene Nehri’nin temiz bir görünüme kavuÅŸması için evsel atık arıtma tesisleri tamamlanırken, deniz deÅŸarj tüneli yapımına da devam ediliyor.
Bölgede atık temizleme sırasında ortaya çıkacak arıtma çamurunun ekonomiye kazandırılması amacıyla da çalışmalar yapılıyor.
Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’nın CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın talimatıyla 2011 yılında devreye girdiÄŸini kaydetti.
Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’nın Türkiye’de bugüne kadar gerçekleÅŸtirilmiÅŸ en büyük çevresel koruma planı olduÄŸunun altını çizen Tecer, “Çalışmalar kapsamında önümüzdeki yıl bölgedeki atık sular ileri biyolojik arıtma tesislerinde arıtılarak bu bölgedeki yüzeysel su kirliliÄŸine son verilmiÅŸ olacak.” dedi.
Tecer, 2021 yılının başı gibi çalışmaların tamamlanacağını ifade ederek, ÅŸöyle konuÅŸtu:
“Bölgemizdeki nehirler o zehir saçıyor görüntüsünden kurtulacak. Bu arıtma tesisleri bu derelere olan deÅŸarjların önüne geçecek. Marmara Denizi’nin uygun bir derinliÄŸinde uygun mesafesinde arıtıldıktan sonra deÅŸarj edilecek. Burada oluÅŸan endüstriyel sular denize dökülecek kanısı yanlış. Sular arıtılıp sahillerin etkilenmeyeceÄŸi bir noktaya deÅŸarj edilecek.”
Prof. Dr. Tecer, arıtma tesisleri tamamlandıktan sonra bölgede günlük yaklaşık bin ton arıtma çamuru ortaya çıkacağını ifade etti.
Yakıt olarak kullanılabilen çıkan atık çamurun ekonomik deÄŸer kazanması için çalışmalar yürütüldüÄŸünü vurgulayan Tecer, ÅŸunları kaydetti:
“Bir bakıma bu bir atık, baÅŸka bir yönüyle de bu deÄŸerlendirilmesi gereken bir kaynak. Arıtma çamurunun kalorifik deÄŸeri linyit kömürünün kalorifik deÄŸerlerine eÅŸit düzeyde. Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı ve üniversitemizin de yürütücülüÄŸünü yaptığı bir proje hazırladı. Bu bölgede oluÅŸacak arıtma çamurlarının miktarını hesapladık, bertaraf edilme ÅŸekillerini ortaya koyduk. Gerçekten bu bölgedeki arıtma çamurları yakılarak enerji elde edilmeye müsait. Bunların ön çalışmaları da yapıldı.”
Ergene Derin Deniz DeÅŸarj AÅž Genel Müdürü Mehmet Ceyhan da çalışmalar tamamlanınca sanayi atık suyunun tamamen kapalı borular ile topraÄŸa deÄŸmeden arıtma tesislerine taşınıp ileri arıtımdan geçirildikten sonra yine kapalı borular aracılığıyla kıyıdan denize deÅŸarj edileceÄŸini aktardı.
Ceyhan, derin deşarj projesi aşamasına ilişkin şu bilgileri verdi:
“Derin Deniz DeÅŸarj projesinde kara boru kısmı yüzde 93, deniz kısmı yüzde 99 ve tünel kısmı yüzde 80 tamamlandı. Åžubat ayının sonunda hattın doÄŸu kısmı olan ve Çerkezköy ve Çorlu Deri OSB’lerin atık sularını taşıyacak olan hat devreye alınacak olup projenin tamamı 2020 yılının sonlarında devreye alınacaktır. Türkiye ve Avrupa’nın mevcut çaplarda en büyük derin deÅŸarj projesi olan bu çalışma nihayete erdiÄŸinde Türkiye’nin ilk havza koruma projesi tamamlanmış olacak ve diÄŸer havzalarda da uygulanabilmesi açısından örnek teÅŸkil edecektir.”
AA
Google’ın sözlü savunma toplantısı 5 Åžubat’ta yapılacak
Kasım indirimlerindeki reklamlara ceza yağdı
2025’te konut yeniden yatırım aracı olabilir mi?
Bu kez de çay yerine gıda boyası
Vize alamayan öğrenciler Polonya’daki okullarına gidemedi
Kanser aşısı bulundu iddiası!
Ankara’da ‘Kırmızı Kitap’ toplantısı
Prof. Dr. Aziz Çelik: Asgari ücret yanlış hesaplanıyor
CHP’de 3 kiÅŸinin ihracı istendi
Marmara’da kabus geri döndü
Sinan Ateş davasında gerekçeli karar açıklandı
Kasım indirimlerindeki reklamlara ceza yağdı
2025’te konut yeniden yatırım aracı olabilir mi?
Bu kez de çay yerine gıda boyası
Vize alamayan öğrenciler Polonya’daki okullarına gidemedi
Kanser aşısı bulundu iddiası!
Ankara’da ‘Kırmızı Kitap’ toplantısı
Prof. Dr. Aziz Çelik: Asgari ücret yanlış hesaplanıyor
CHP’de 3 kiÅŸinin ihracı istendi
Marmara’da kabus geri döndü
Sinan Ateş davasında gerekçeli karar açıklandı