19 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

Küresel piyasalar, beklentiler doğrultusunda hareket eden merkez bankaları ve ABD ile Çin arasında bir ticaret anlaşması imzalanabileceği beklentileri ile yükseldi.

Küresel piyasalar, beklentiler doÄŸrultusunda hareket eden merkez bankaları ve ABD ile Çin arasında bir ticaret anlaÅŸması imzalanabileceÄŸi beklentileri ile yükseldi.

ABD Merkez Bankasının ardından Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) beklentiler doÄŸrultusunda hareket etmesinin ardından, ABD ile Çin arasında bu ay içinde bir anlaÅŸma imzalanacağına yönelik haberlerle dolar endeksindeki düÅŸüÅŸ, pay piyasalarındaki alıcılı seyir devam ediyor. 

ABD’de BaÅŸkan Donald Trump‘ın azil sürecinin tüm hızıyla devam etmesine karşın ticaret geliÅŸmelerine paralel artan risk iÅŸtahı ile S&P 500 endeksi yüzde 0,86 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,73 deÄŸer kazanarak tüm zamanların en yüksek kapanış rekorlarını kırdı. Dow Jones endeksi de yüzde 0,79 artışla tarihinin en yüksek ikinci kapanışını gerçekleÅŸtirdi. 

Dolar endeksi, dün 96,59 ile yaklaşık 5,5 ayın en düÅŸük seviyesini görmesinin ardından 96,8 seviyesinde dengelendi. 

Avrupa tarafında, Ä°ngiltere’de gerçekleÅŸtirilen genel seçimin ilk sonuçlarına göre, iktidardaki Muhafazakar Parti’nin parlamentoda tek başına çoÄŸunluÄŸu saÄŸladığının anlaşılmasının ardından sterlin/dolar paritesi, yüzde 2,25 deÄŸer kazanarak Mayıs 2018’den bu yana en yüksek seviyesi olan 1,3470’e çıktı. Avro/dolar paritesi de yüzde 0,4 artışla 1,1170’ten iÅŸlem görüyor. 

Analistler, seçim sonuçlarıyla, Boris Johnson‘ın elinin çok güçlendiÄŸini ve iktidarın alacağı kararları parlamentonun engelleme olasılığının yok denecek kadar azaldığını belirterek, halkın büyük bir kısmının Avrupa BirliÄŸi’nden ayrılmak istediÄŸini gösterdiÄŸini ifade etti. 

Dün Christina Lagarde baÅŸkanlığında gerçekleÅŸtirdiÄŸi toplantıda piyasa beklentileri doÄŸrultusunda, faizlerde ve para politikasında bir deÄŸiÅŸiklik yapmayan ECB, Avro Bölgesi büyüme tahminini yüzde 1,1’den yüzde 1,2’ye revize etti. 

Seçim sonuçları belli olmadan önce kapanan pay piyasalarında, ECB kararı sonrası Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,57, Ä°ngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,79 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,40 deÄŸer kazandı.

Dün akÅŸam saatlerinde medyada yer alan ABD ile Çin arasındaki anlaÅŸmanın Trump’ın onayına sunulduÄŸu yönündeki resmi olmayan haberlerin ilk fiyatlamaları, paritelerin ardından Asya borsalarında görülüyor. Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,5 deÄŸer kazanarak Ekim 2018’den bu yana en yüksek seviyesine çıkarken, Çin’de Åžanghay bileÅŸik endeksi yüzde 1,4, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 2,2 yükseliÅŸ kaydetti. 

Yurt içinde, dün TCMB’nin politika faizini 200 baz puan indirerek yüzde 12’ye çekmesi sonrası yükseliÅŸ eÄŸilimi güçlenen BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,03 artışla 110.115 puandan tamamladı. Dün yüzde 0,2 azalışla 5,7893’ten kapanan dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında 5,7790 seviyesinde iÅŸlem görüyor.

Ticaret müzakerelerine iliÅŸkin iyimserlik ve Ä°ngiltere’de siyasi belirsizliÄŸin ortadan kalkması ile küresel piyasalarda artan risk iÅŸtahının pay piyasalarını desteklediÄŸini ifade eden analistler, ABD Senatosu’nda kabul edilen Ermeni karar tasarısı sonrası ABD ile Türkiye arasındaki diplomatik iliÅŸkilerin gündemin odağına yerleÅŸtiÄŸini kaydetti.

Dün akÅŸam, ABD’de Demokrat New Jersey Senatörü Bob Menendez ve Cumhuriyetçi Texas Senatörü Ted Cruz tarafından sunulan söz konusu tasarıya iliÅŸkin Senato Genel Kurulunda yapılan oturumda, kurulda hazır bulunan senatörlerden oylamaya karşı çıkan olmadı. Senatonun bu konudaki görüÅŸünü yansıtan bir düzenleme olan karar tasarısının, yasal olarak herhangi bir baÄŸlayıcılığı bulunmuyor. 

DışiÅŸleri Bakanlığı tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, “ABD Senatosunun 1915 olaylarıyla ilgili 12 Aralık 2019 tarihli kararı her türlü tarih bilincinden ve hukuki temelden yoksundur. Senatonun bu kararı, tarihin nasıl siyasileÅŸtirilebileceÄŸinin utanç verici örneklerindendir.” ifadeleri kullanıldı.

Analistler, bugün yurt içinde sanayi üretimi, yurt dışında ise ABD’de perakende satışlar verilerinin de takip edileceÄŸini kaydederek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 111.200 seviyesinin direnç konumunda olduÄŸunu, dolar/TL’de 5,76-5,81 bandının öne çıktığını söyledi.

AA Finans’ın gerçekleÅŸtirdiÄŸi ankete katılan ekonomistler, arındırılmamış sanayi üretim endeksinin ekimde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,6 artmasını bekliyor. Ekimde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise yıllık bazda yüzde 5,4 artacağı tahmin ediliyor. 

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler ÅŸöyle: 

10.00 Türkiye, ekim ayı sanayi üretimi endeksi

16.30 ABD, kasım ayı perakende satışlar

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Serbest piyasada döviz kurları

HIZLI YORUM YAP