19 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Yargıtay 62 darbe davasında karar verdi

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, temyiz üzerine gelen 62 darbe girişimi davasını sonuçlandırdı.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe giriÅŸimine yönelik açılan ve yerel mahkemelerce sanıklar hakkında çeÅŸitli cezalara hükmedilen 62 darbe giriÅŸimi davasında kararını verdi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, FETÖ’nün darbe giriÅŸimine iliÅŸkin açılan ve yerel mahkemeler tarafından tamamlanan davalar temyiz üzerine Yargıtay 16. Ceza Dairesine geldi.

Yerel mahkemelerin verdiÄŸi kararlara yönelik dosya üzerinden temyiz incelemesine geçen Daire, bugüne kadar 62 darbe giriÅŸimi davasında karar verdi. Daire, diÄŸer darbe davalarına yönelik incelemesini ise sürdürüyor.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, ilk kararını Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinin örgütün sözde “Erzurum Sıkıyönetim Komutanı” olan dönemin Erzurum Jandarma Bölge Komutanlığı Kurmay BaÅŸkanı kurmay albay Murat Koçak ile sıkıyönetim komutanları atama listesinde ismi bulunan eski Harekat ve AsayiÅŸ Åžube Müdürü kurmay binbaşı Murat Yılmaz hakkındaki ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezalarını onayarak verdi.

Ä°lk karar 14 Temmuz 2017’de

Sonuçlandırılan ilk darbe giriÅŸimi davası olan bu davada yerel mahkemenin 5 Ocak 2017’de verdiÄŸi hükmü 14 Temmuz 2017’de onayan Daire, böylece darbe giriÅŸiminin ardından geçen bir yılllık süreçte ilk kararını ve onama hükmünü vermiÅŸ oldu.

Bu kararıyla FETÖ’nün silahlı terör örgütü olduÄŸunu kesinleÅŸtiren Daire, dış destekle FETÖ tarafından yapılan terör suçu darbenin tamamlanmış olup olmamasına bakılmaksızın Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) yer alan en ağır yaptırım gerektiren suçlardan olduÄŸu, ayrıca konusu suç teÅŸkil eden emri verenin de bu emri bilerek yerine getirenin de ceza hukuku açısından sorumlu tutulması gerektiÄŸi tespitlerini yaptı.

Kararında, darbe giriÅŸimine yönelik deÄŸerlendirmeler yapan Daire, “hata kavramı” ve “ByLock” konularını da ele alarak yol gösterici tespitlerde bulundu.

Daire, örgütün kuruluÅŸundan 15 Temmuz sürecine kadar örgüt elebaşı Fetullah Gülen tarafından belirlenen ideolojisi doÄŸrultusunda amaçlarını gerçekleÅŸtirmek üzere eylem ve fikir birliÄŸi içinde hareket ettiÄŸi ve TCK’nin ilgili maddesi kapsamında silahlı terör örgütü olduÄŸunu vurguladı.

BaÅŸyaver Yazıcı’nın cezası az bulundu

Önemli darbe davalarında verilen kararlara bakıldığında ise Daire, darbe giriÅŸiminde FETÖ’nün görevlendirme emrine raÄŸmen görev yerine dönmediÄŸi, talimat doÄŸrultusunda hareket etmediÄŸi, emrindeki birliklere “darbeye iÅŸtirak edilmemesi ve gerekli güvenlik önlemlerinin alınması” yönünde emir verdiÄŸi tespitleri yapılan eski Tokat Jandarma Bölge Komutanı TuÄŸgeneral Adnan Arslan’ın beraatini onadı.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’a suikast giriÅŸimi davasında eski baÅŸyaver Ali Yazıcı’ya “suça yardım”dan verilen 18 yıl hapis cezasını az bularak bozan Daire, Yazıcı’nın asli fail olarak cezalandırılması gerektiÄŸine karar verdi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, ayrıca ErdoÄŸan’a suikast giriÅŸimi davasında aralarında Gökhan Åžahin SönmezateÅŸ ve Zekeriya Kuzu’nun da bulunduÄŸu FETÖ’nün suikast timine verilen ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezalarını da onadı.

Malatya’daki darbe davası

Malatya’daki darbe giriÅŸimi davasında dönemin 2. Ordu Komutanı orgeneral Adem Huduti’ye verilen 15 yıl hapis cezası ile aralarında eski 7. Ana Jet Üs Komutanı tuÄŸgeneral Emin Ayık, 2. Ordu Ä°dari Kurmay YarbaÅŸkanı tuÄŸgeneral Mustafa Serdar Sevgili, 2. Ordu Harekat Destek YarbaÅŸkanı tuÄŸgeneral Zeki KarataÅŸ’ın da bulunduÄŸu 14 sanık hakkındaki ağırlaÅŸtırılmış müebbet ile eski albay Mehmet Ergün ve üsteÄŸmen Hüseyin Çakıcı hakkındaki müebbet hapis cezalarına yönelik onama kararı verildi.

Dairenin gerekçesinde, Huduti’nin, valiyle telefon görüÅŸmesinde devletin yanında olduÄŸunu ifade etmesine raÄŸmen adli ve idari makamlara karargahtaki kalkışmaya iliÅŸkin fiil ve failler hakkında ayrıntılı bilgi vermediÄŸi belirtildi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, darbe giriÅŸimi sırasında AK Parti Ä°stanbul Ä°l BaÅŸkanlığının iÅŸgal giriÅŸimine katılan eski 4 subaya verilen “ağırlaÅŸtırılmış müebbet” ile bir eski üsteÄŸmene verilen “müebbet” hapis cezalarını da onadı.

Daire, CumhurbaÅŸkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga’nın alıkonulması davasında ise 14 sanığa verilen ağırlaÅŸtırılmış, 5 sanığa verilen müebbet hapis cezası ile eski CumhurbaÅŸkanlığı Muhafız Alayı Komutanı Muhsin Kutsi Barış’a verilen 12 yıl hapis cezasını ve olay sırasında ambulans ÅŸoförlüÄŸü yapan iki erin beraatini de onadı.

Eski Kara Kuvvetleri EÄŸitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) emekli Orgeneral Kamil BaÅŸoÄŸlu’nun kaçırılmasına iliÅŸkin davada bir sanığa verilen ağırlaÅŸtırılmış müebbet ve 4 sanığa verilen müebbet hapis cezasının da onanmasına hükmeden Dairenin kararıyla, iki sanık hakkındaki 9’ar yıl hapis cezası da kesinleÅŸti.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Türkiye’nin en büyük savaÅŸ gemisi 2020’de hizmete girecek

HIZLI YORUM YAP