27 Aralık 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Nüfus Etütleri Enstitüsü tarafından, TÜBÄ°TAK 1007 Kamu Kurumları AraÅŸtırma ve GeliÅŸtirme Projelerini Destekleme Programı kapsamında yürütülen, CumhurbaÅŸkanlığı Strateji ve Bütçe BaÅŸkanlığının finansal olarak desteklediÄŸi “2018 Türkiye Nüfus ve SaÄŸlık AraÅŸtırması” (TNSA) sonuçları açıklandı.
AraÅŸtırma, Türkiye’nin demografik yapısı, doÄŸurganlık düzeyi, gebeliÄŸi önleyici yöntem kullanımı, anne-çocuk saÄŸlığı, üreme saÄŸlığı ile ilgili konularda mevcut duruma ve deÄŸiÅŸimlere iliÅŸkin ulusal ve bölgesel düzeyde bilgi veriyor.
65 yaÅŸ ve üzeri nüfusun oranı ilk kez yüzde 10’a ulaÅŸtıAraÅŸtırma kapsamında, Türkiye’yi temsil eden 11 bin 56 hanehalkı ve doÄŸurganlık çağındaki (15-49 yaÅŸlarındaki) 7 bin 346 kadın ile görüÅŸme yapıldı. Türkiye’de yaÅŸayan Suriyeli göçmen nüfusu temsilen de 1826 hanehalkı ve doÄŸurganlık çağında 2 bin 216 kadın ile görüÅŸüldü.
AraÅŸtırmaya göre, Türkiye hala genç bir nüfus yapısına sahip ancak yaÅŸlı nüfusun payı arttı. Toplam nüfusun yüzde 25’inin 15 yaşın altında olduÄŸu, 65 yaÅŸ ve üzeri nüfusun oranının ise ilk kez yüzde 10’a ulaÅŸtığı görüldü.
“Çocukların neredeyse tamamı nüfusa kayıtlı”
Çocukların doÄŸumunu takiben nüfusa kayıt edilmesi konusunda, Türkiye’de önemli derecede iyileÅŸme yaÅŸandığı ortaya çıktı.
Nüfus ve saÄŸlık araÅŸtırmalarının sonuçlarına göre, son 20 yıl içinde nüfusa kayıtlı olmayan 5 yaÅŸ altı çocukların oranı yüzde 26’dan yüzde 2’ye geriledi.
“EÄŸitimde cinsiyet farklılığı genç kuÅŸakta azalıyor”
AraÅŸtırmaya göre, eÄŸitim seviyesinde iyileÅŸmeler yaÅŸanırken, kadın ve erkek arasındaki fark, lise ile üzeri eÄŸitimde ve kırsal yerleÅŸim yerlerinde devam ediyor. 6 yaÅŸ üzerindeki nüfus içinde kadınların yüzde 25’i, erkeklerin ise yüzde 14’ünün ya hiç okula gitmediÄŸi ya da ilkokulu bitirmediÄŸi görülüyor.
EÄŸitimde cinsiyet farklılığı, genç kuÅŸakta ve ilkokul-ortaokul eÄŸitim düzeyinde azalıyor, lise ve üzeri eÄŸitimde özellikle kırsal yerleÅŸim yerlerinde yaÅŸayan kadınlar için dezavantaj azalarak devam ediyor.
Evlenme yaşı ve akraba evliliği
Türkiye’de 25-49 yaÅŸ grubundaki kadınlar için ilk evlenme yaşının son 10 yıl içinde deÄŸiÅŸtiÄŸini ortaya koyan araÅŸtırmada, ortanca ilk evlilik yaşının 21 olduÄŸu belirlendi. Erken yaÅŸta yapılan evlilikler ile ilgili veriler, 15-19 yaÅŸ grubundaki kadınların yüzde 5’inin evlenmiÅŸ olduÄŸunu, evliliklerin yüzde 24’ünü akraba evliliÄŸinin oluÅŸturduÄŸu gösteriyor.
AraÅŸtırmada, Türkiye’de kadın başına ortalama 2,3 çocuk olan doÄŸurganlık seviyesinin son 15 yılda neredeyse hiç deÄŸiÅŸmemesi dikkati çekiyor.
DoÄŸumların ileri yaÅŸlara ötelendiÄŸini ortaya çıkaran araÅŸtırmaya göre, doÄŸurganlık düzeyinde bölgesel farklılık azalarak devam ediyor. Kadın başına düÅŸen ortalama çocuk sayısının kuzey bölgesinde 1,6 çocuk iken, DoÄŸu Anadolu Bölgesi’nde 3,2 çocuk olduÄŸu belirlendi.
GebeliÄŸi önleyici yöntem kullanım oranı yüzde 70
Türkiye genelinde evli ve doÄŸurgan çaÄŸdaki kadınların yüzde 70’i gebeliÄŸi önleyici bir yöntem kullanıyor. Son 5 yılda modern yöntem kullanımı yüzde 47’den yüzde 49’a çıkarken, geleneksel yöntem kullanımı yüzde 26’dan yüzde 21’e geriledi.
2018 TNSA sonuçları, Türkiye’de anne-çocuk saÄŸlığı göstergelerindeki iyileÅŸmenin tüm bölgelerde devam ettiÄŸini gösteriyor. SaÄŸlık personelinden doÄŸum öncesinde ve doÄŸumdan sonraki 41 gün içinde bakım alan kadınların oranının yüzde 96 olduÄŸu ifade edildi.
Sezaryende artış
AraÅŸtırmaya göre, son 5 yıldaki doÄŸumların yüzde 99’u bir saÄŸlık kuruluÅŸunda gerçekleÅŸti.
DoÄŸumların yarısından fazlasının (yüzde 52) sezaryen doÄŸum olduÄŸu görüldü. Sezaryen doÄŸumlarda 5 sene öncesine göre yüzde 4’lük artış gözlendi.
Çocukların yüzde 6’sının boyu, yaşına göre kısa
AraÅŸtırma sonuçları, Türkiye’de 5 yaşından küçük çocukların yüzde 6’sının boyunun yaşına göre kısa olduÄŸunu ortaya çıkardı.
Türkiye’de kronik beslenme sorunları sonucu oluÅŸan bodurluÄŸun, kırsal alanlarda (yüzde 8), doÄŸu bölgesinde (yüzde 8), düÅŸük refah seviyesindeki hanelerde yaÅŸayan (yüzde 12) ve annesi eÄŸitimsiz (yüzde 9) çocuklar arasında daha yaygın olduÄŸu belirlendi.
Ayrıca, çocukların yüzde 8’inin obez olduÄŸu görüldü. Kadınlar arasında da obezitenin arttığı, beden kitle endeksine göre kadınların yüzde 29’unun kilolu, yüzde 30’unun ise obez olduÄŸu açıklandı.
AA
TÃœBÄ°TAK’tan uluslararası proje etkinliÄŸi
Savcı, “Tüm sanıklar suç ortağı” dedi
Rusya: Türkiye’nin güvenlik endiÅŸelerini anlayışla karşılıyoruz
Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı
Vatandaşın enflasyon beklentisinde gerileme sürüyor
ÖTV’siz araç satışında yeni düzenleme
Yılın son faiz kararı bugün açıklanacak
CHP’li belediyelerde net asgari ücret belli oldu
Kamuda huzur hakkı, ikramiye ödemeleri son buluyor
BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş hakkında soruşturma
Kazakistan’da yolcu uçağı düştü
Savcı, “Tüm sanıklar suç ortağı” dedi
Rusya: Türkiye’nin güvenlik endiÅŸelerini anlayışla karşılıyoruz
Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı
Vatandaşın enflasyon beklentisinde gerileme sürüyor
ÖTV’siz araç satışında yeni düzenleme
Yılın son faiz kararı bugün açıklanacak
CHP’li belediyelerde net asgari ücret belli oldu
Kamuda huzur hakkı, ikramiye ödemeleri son buluyor
BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş hakkında soruşturma
Kazakistan’da yolcu uçağı düştü