10 Aralık 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, baktığı bir boÅŸanma davasında, erkeÄŸin “aşırı cimri davranmak suretiyle eÅŸine ekonomik ÅŸiddet uyguladığı, bu nedenle boÅŸanmaya sebebiyet veren olaylarda erkeÄŸin kadına nazaran daha ağır kusurlu olduÄŸu” sonucuna vardı.
Adana’da bir çift, ÅŸiddetli geçimsizlik nedeniyle karşılıklı boÅŸanma davası açtı. Adana 8. Aile Mahkemesinde görülen davada, boÅŸanmaya sebebiyet veren olaylarda tarafların eÅŸit kusurlu oldukları kabul edildi. Tarafların boÅŸanmalarına karar veren Mahkeme, kadının maddi ve manevi tazminat taleplerini, eÅŸlerin eÅŸit kusurlu sayılmaları nedeniyle reddetti. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüÅŸen Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. Kararda, yapılan yargılama ve toplanan delillerden, kadın ve erkeÄŸin eÅŸit kusurlu sayılamayacağı tespiti yapıldı.
Mahkemece kabul edilen ve gerçekleÅŸen kusurlu davranışlarının yanında erkeÄŸin ayrıca, “aşırı cimri davranmak suretiyle eÅŸine ekonomik ÅŸiddet uyguladığı”nın da anlaşıldığı belirtilen kararda, gerçekleÅŸen bu durum karşısında boÅŸanmaya sebebiyet veren olaylarda erkeÄŸin, kadına nazaran daha ağır kusurlu olduÄŸunun kabulünün gerekeceÄŸi vurgulandı. Kararda, buna raÄŸmen hatalı kusur belirlemesi ile tarafların eÅŸit kusurlu olduklarının kabulünün doÄŸru olmadığı, bunun bozmayı gerektirdiÄŸi kaydedildi.
“Olaylar kadının kiÅŸilik haklarına da saldırı teÅŸkil ediyor”
Daire ayrıca, boşanmaya sebebiyet veren olaylarda erkeğin, kadına nazaran daha ağır kusurlu olması nedeniyle boşanmaya sebebiyet veren olayların aynı zamanda kadının kişilik haklarına da saldırı teşkil eder nitelikte olduğu sonucuna vardı.
Kadının boÅŸanma sonucu eÅŸinin maddi desteÄŸinden yoksun kalacağına iÅŸaret eden Daire, kadın yararına Türk Medeni Kanunu’nun, “maddi ve manevi tazminat”ı düzenleyen “Mevcut veya beklenen menfaatleri boÅŸanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddi tazminat isteyebilir. BoÅŸanmaya sebep olan olaylar yüzünden kiÅŸilik hakkı saldırıya uÄŸrayan taraf, kusurlu olan diÄŸer taraftan manevi tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.” hükümlerini içeren 174/1-2. maddesinin koÅŸullarının oluÅŸtuÄŸuna karar verdi.
Kararda, “GerçekleÅŸen bu duruma göre, tarafların ekonomik ve sosyal durumları, kusurun ağırlığı, hakkaniyet kuralları gözetilerek kadın yararına uygun miktarda maddi ve manevi tazminata hükmedilmesi gerekirken eÅŸit kusurlu oldukları yönündeki hatalı kusur belirlemesi sonucu kadının maddi ve manevi tazminat taleplerinin ÅŸartları oluÅŸmadığı gerekçesiyle reddi doÄŸru görülmemiÅŸ ve bozmayı gerektirmiÅŸtir.” denildi.
“Daha uygun nafakaya hükmedilmeli”
Yerel mahkemenin kadın için belirlediÄŸi “yoksulluk nafakası”nı da az bulan Daire kararında, tarafların gerçekleÅŸen sosyal ve ekonomik durumlarına, nafakanın niteliÄŸine, günün ekonomik koÅŸullarına göre kadın yararına hükmolunan yoksulluk nafakası azdır. Mahkemece Türk Medeni Kanunu’nun 4. maddesindeki hakkaniyet ilkesi de dikkate alınarak daha uygun miktarda nafakaya hükmedilmesi gerekir. Bu yön gözetilmeden yazılı ÅŸekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.” tespitleri yapıldı.
AA
S&P’den İngiltere’ye not uyarısı
1
İş dünyası 2020’ye umutla bakıyor
389938 kez okundu
2
Sanayi Bakanı Müjdeyi verdi!
293712 kez okundu
3
Dış ticaret açığı, ağustosta yüzde 168 arttı
109322 kez okundu
4
Pegasus’tan İsrail kararı
51824 kez okundu
5
Gümrük alacaklarını yapılandırmaya ilişkin usul ve esaslar belli oldu
49925 kez okundu
Sanayi üretiminde daralma sürdü
Ukrayna Plakalı Taşıtlar İçin Süre Uzatımı Kararı
Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Ersoy gözaltına alındı
Şirketlerin kur farkı zararında muafiyet süresi yeniden uzatıldı
Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye’de görev değişimi
Adli emanette 3 anahtar dönemi
ABD’ye giriş yasağı: Yasaklı ülke sayısı 30’u aşabilir
Bursa’nın oto devinde kampanya
İmamoÄŸlu’nun yargılandığı diploma davası ertelendi
Antalya’da 4.9 büyüklüğünde deprem
Sanayi üretiminde daralma sürdü
Ukrayna Plakalı Taşıtlar İçin Süre Uzatımı Kararı
Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Ersoy gözaltına alındı
Şirketlerin kur farkı zararında muafiyet süresi yeniden uzatıldı
Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye’de görev değişimi
Adli emanette 3 anahtar dönemi
ABD’ye giriş yasağı: Yasaklı ülke sayısı 30’u aşabilir
Bursa’nın oto devinde kampanya
İmamoÄŸlu’nun yargılandığı diploma davası ertelendi
Antalya’da 4.9 büyüklüğünde deprem
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan