08 Aralık 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
ABD BaÅŸkan Yardımcısı Mike Pence, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ile görüÅŸmesinden sonra ABD’nin Ankara BüyükelçiliÄŸi konutunda basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısı sırasında Pence’in yanında ABD DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo da yer aldı.
“Türkiye ve ABD, Suriye’de ateÅŸkes için anlaÅŸtı.” ifadesini kullanan Pence, “Barış Pınarı Harekatı’na 120 saatliÄŸine ara verilecek.” dedi.
Pence, Türkiye ve ABD’nin, DEAÅž’ın Suriye’nin kuzeydoÄŸusunda tamamen yok edilmesi konusunda fikir birliÄŸine vardığını vurgulayarak,”(120 saatlik süre içinde) ABD, YPG’nin güvenli bölgeden çekilmesini saÄŸlayacak. Amacımız önümüzdeki 120 saat içinde (YPG’nin) çekilmesini saÄŸlamak. Bu baÅŸlamış durumda.” ifadesini kullandı.
YPG’nin kendilerine söz konusu bölgeden çıkma güvencesi verdiÄŸini belirten Pence, Türkiye’ye yönelik ekonomik yaptırımlara iliÅŸkin ise, “120 saatlik sürede yeni yaptırım olmayacak. Suriye’nin kuzeydoÄŸusunda kalıcı ateÅŸkes saÄŸlandığında mevcut ekonomik yaptırımlar da kaldırılacak.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
“Türkiye ve ABD, güçlü dostlukları sayesinde anlaÅŸmaya vardı”
Pence, ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın geçen hafta Türkiye’den operasyonun durdurulmasını istediÄŸini hatırlatarak ÅŸunları söyledi:
“Türkiye ve ABD, BaÅŸkan Trump ve CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın güçlü dostluÄŸu ve liderliÄŸi, Türkiye ve ABD’nin güçlü dostluÄŸu sayesinde bugün bir ateÅŸkes konusunda anlaÅŸmaya vardı. Türk tarafı, Barış Pınarı Harekatı’na YPG’nin güvenli bölgeden çekilmesine izin vermesi için 120 saatliÄŸine ara verecek. Çekilme tamamlandıktan sonra operasyon tamamen durdurulacak.”
ABD yönetiminin, terör örgütü YPG/PKK ile ÅŸu anda temas halinde bulunduÄŸunu belirten Pence, YPG/PKK’nın, sınırın 20 mil (yaklaşık 32 kilometre) güneyine çekilmesini saÄŸlamaya baÅŸladıklarını kaydetti.
Pence, Türkiye’nin Aynularab’da (Kobani) bir askeri müdahalede bulunmayacağını söyleyerek, ileride uluslararası temelde oluÅŸturulacak bir güvenli bölge için Türkiye ve ABD’nin anlaÅŸmaya vardığını belirtti.
Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü DEAÅž’ın faaliyetlerinin tamamen bitirilmesi için iki ülkenin taahhütlerini yinelediÄŸini ifade eden Pence, “Bu aynı zamanda, DEAÅž’ın eskiden kontrol ettiÄŸi bölgelerdeki hapishaneler ve yerlerinden edilmiÅŸ kiÅŸilerle ilgili çabaların koordinasyonuyla ilgili mutabakatı da içeriyor.” diye konuÅŸtu.
Pence, Suriye’nin kuzeyinde zorluk çeken halk ile dini ve etnik azınlıkların korunması için de anlaÅŸtıklarını belirterek, “Biraz önce BaÅŸkan Trump ile konuÅŸtum. BaÅŸkan Trump, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın ateÅŸkes için adım atması konusundaki istekliliÄŸinden ve bir hafta önce baÅŸlayan bu çatışmanın barışçıl yollarla çözülmesinden minnettarlık duyuyor.” ifadelerini kullandı.
Trump ile ErdoÄŸan’ın güçlü liderliÄŸinin bugünkü uzlaşıyı mümkün kıldığını vurgulayan Pence, Türkiye ile Suriye sınırında oluÅŸturulacak güvenli bölgede barış ve istikrarın saÄŸlanması için Türkiye ve diÄŸer ülkelerle çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.
“Bu anlaÅŸmayı harekete geçirmek için çalışacağız”
ABD ve Türkiye arasında son bir haftada yaÅŸananların ardından ikili iliÅŸkilerin nasıl tamir edileceÄŸi sorusu üzerine Pence, ÅŸunları söyledi:
“AnlaÅŸmadan da göreceksiniz, aramızdaki algı tabii ki ABD, ateÅŸkesin uygulanmasıyla Türkiye’ye yeni yaptırımlar uygulamayacak ve daimi bir ateÅŸkes gerçekleÅŸtiÄŸinde, BaÅŸkan Trump, ekonomik yaptırımların kaldırılması konusunda anlaÅŸtı. BaÅŸkan Trump, açık ve net bir ÅŸekilde müttefikimiz Türkiye’ye ÅŸu mesajı verdi: Türk askeri güçlerinin Suriye’ye giriÅŸi konusunda bu duruma karşı olduÄŸunu net ÅŸekilde ifade etti. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ile konuÅŸmalarında ve yazışmalarında da bunu birçok kez ifade etti. Trump’ın açık sözlülüÄŸü ve CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ile iliÅŸkilerinin gücü ve bunların tümü bu anlaÅŸmayı mümkün kılmıştır. Åžimdi birlikte çalışarak bu anlaÅŸmayı harekete geçirmek için çalışacağız.”
Pence, ekiplerinin bu konuda çoktan çalışmaya baÅŸladığını ve düzenli çekilme için terör örgütü YPG/PKK ile de çalışmalara baÅŸladıklarını belirterek, bölgeye barış ve istikrar getirecekleri deÄŸerlendirmesinde bulundu.
“AteÅŸkes, dini azınlıkların korunması için önemli adım olacak”
Bölgedeki dini ve etnik azınlıkların korunmasının önemi konusunda CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ile detaylı görüÅŸme yaptıklarını ve ErdoÄŸan’ın da Türkiye’deki dini liderlerin fikirlerini kendisiyle paylaÅŸtığını aktaran Pence, azınlıkların güvenli ÅŸekilde yaÅŸayabilmeleri için birlikte çalışacaklarını ve çoÄŸulculuÄŸun uygulanabilmesi için iÅŸ birliÄŸine devam edeceklerini dile getirdi.
ABD DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo da ateÅŸkesin, dini azınlıkların korunması için de önemli bir adım olacağını ve azınlıkların karşı karşıya kaldığı riski azaltacağını dile getirerek, “Önümüzde tabii ki birçok sınama var. Özellikle Irak gibi ülkelerdeki dini azınlıklarla ilgili ancak (ateÅŸkes) bu konuda önemli bir katkı olacaktır. Bir diÄŸer nokta ise ErdoÄŸan ve ekibinin bu konuda her türlü iddiayı soruÅŸturacağından ÅŸüphemiz yok.” diye konuÅŸtu.
Pompeo’nun ardından tekrar söz alan Pence, terör örgütü YPG/PKK ile geri çekilme konusunda çalışacaklarını yineleyerek, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
“Amacımız, önümüzdeki 120 saat içinde onların çekilmesini saÄŸlamak ve bu gerçekten de kelimenin tam anlamıyla baÅŸlamış durumda. Bu da sınırın yaklaşık 20 mil güneyine kadar uzanan bir bölge. Bu bölgeden uzaklaÅŸmaları, Türkiye’nin bu ÅŸekilde askeri operasyonları durdurmayı kabul etmiÅŸ olması ve bizim bunu gerçekleÅŸtirebilmemiz için operasyonları durdurma kararı almış olması, gerçekten bunun gerçekleÅŸmesini mümkün kılacak. Åžu anda bunun baÅŸladığını biliyorum. Biz ÅŸu an konuÅŸurken bile bu baÅŸladı.”
“İnancımız tam, 120 saat içerisinde bunu gerçekleÅŸtireceÄŸiz”
Pence, “Türkiye’nin gerçekten sınırıyla ilgili çok büyük endiÅŸesi vardı. ABD ise Suriye sınırlarına yönelik askeri operasyonu uygun görmedi. Ancak, her zaman güvenli bölgeyi destekledik. Bu konu, görüÅŸmelerde, müzakerelerde ele alındı.” diye konuÅŸtu.
Suriye’de iyi iliÅŸkiler içinde oldukları Kürtlere, terör örgütü DEAÅž’ı yenilgiye uÄŸratma konusunda müteÅŸekkir olduklarını vurgulayan Pence, “Aynı ÅŸekilde Suriye ve Kürt nüfusuyla, Türk sınırı arasındaki güvenli bölgenin varlığının, öneminin de farkındayız.” ifadesini kullandı.
Pence, ABD BaÅŸkanı Trump’ın kendilerini derhal bir ateÅŸkes ortaya koyulması için Türkiye’ye gönderdiÄŸine dikkati çekerek, bu anlaÅŸmanın Trump’ın ortaya koyduÄŸu güçlü duruÅŸla gerçekleÅŸtiÄŸini söyledi.
AnlaÅŸmayla, YPG/PKK’nın bu bölgeden çıkmasının saÄŸlandığının, barış ve istikrarı artırmak için yeni bir fırsat doÄŸduÄŸunun altını çizen Pence, ÅŸu ifadeleri kullandı:
“Bunu gerçekleÅŸtirebileceÄŸimize inancımız tam, 120 saat içerisinde bunu gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Bunun sonrasında kalıcı bir ateÅŸkes olacak ve biz birlikte çalışmaya devam edeceÄŸiz ama askeri olarak deÄŸil. BaÅŸkan (Trump), sahada askeri personelimizin olmayacağını net bir ÅŸekilde söyledi. Ancak ABD, bölgedeki durumdan etkilenen tüm halklar için diplomatik ve politik olarak ve insani yardım açısından müdahil olayı sürdürecek.”
Mike Pence, Türkiye ile görüÅŸmeler baÅŸladığından bu yana bir ateÅŸkesin nasıl ortaya konulabileceÄŸini deÄŸerlendirdiklerini, hem Türkiye’nin hem de ABD’nin çıkarlarına uyabilecek, güvenli bölgeye iliÅŸkin durumu da barışçıl yolla çözebilecek bir anlaÅŸmaya vardıklarını vurguladı.
YPG/PKK ile baÄŸlantı içinde olduklarını ve onların bölgeden çıkacaklarına dair kendilerine güvence verdiÄŸini vurgulayan Pence, “Bu anlaÅŸma, Suriye’deki Kürtlerin ve Türkiye’nin çıkarına olacaktır. Bu bölgede uzun vadeli bir tampon bölge oluÅŸturulacak ve barış ve istikrarın saÄŸlanması mümkün olacaktır.” diye konuÅŸtu.
“Halkbank konusunu görüÅŸmede ele almadık”
Pence, Halkbank konusunu görüÅŸmede ele almadıklarını aktararak, bu konunun Adalet Bakanlığı ve mahkeme sürecinde olan bir konu olduÄŸunu ifade ettiklerini söyledi.
Trump’ın, ateÅŸkes saÄŸlanmazsa Türkiye’ye çok büyük yaptırımların geleceÄŸi konusunda net olduÄŸunu belirten Pence, “AnlaÅŸmada, 120 saatlik bir ateÅŸkes olduÄŸunu, önümüzdeki 5 gün için bir ara verileceÄŸini göreceksiniz. Biz de bu süre içerisinde yeni yaptırımlar uygulamayacağız. ABD, kalıcı bir ateÅŸkes ortaya konduktan ve YPG güçleri, düzenli bir ÅŸekilde çekildikten sonra son dönemde bazı bakanlık yetkililerine ve bazı kuruluÅŸlara getirilen yaptırımların kaldırılmasını da kararlaÅŸtırdı.” diye konuÅŸtu.
Pence, ABD’nin, Türkiye’nin Suriye’deki askeri operasyonunu desteklemediÄŸini açık bir ÅŸekilde ifade ettiÄŸine iÅŸaret ederek ÅŸunları kaydetti:
“Trump, dostu CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a bunu net ÅŸekilde ifade etmiÅŸti ve ABD hafta başında Türkiye’ye yaptırımlar uygulamıştı. BaÅŸkan Trump, dün de net ÅŸekilde söyledi, bugün de net ÅŸekilde ifade ettik. Åžiddete son vermek, masum insanların ölmesine son vermek için yeni yaptırımlar uygulanacağını ifade etmiÅŸti.
Bugün gerçekten inanıyorum ki bugünkü ateÅŸkes, Trump ve ErdoÄŸan’ın güçlü iliÅŸkilerinin sonucudur. Bu, iki ülkenin ve liderin gücünü göstermektedir. Dostlar arasında fikir ayrılıkları olabilir. Ancak dostlar fikirlerini, duygularını ifade eder. Bu durum bir anlaÅŸmaya varmamızı mümkün kıldı ve bir ateÅŸkesin ortaya çıkmasını saÄŸladı. Bu da barışçıl ve istikrarlı bir güvenli bölge kurulmasına önayak oldu. ABD, bunu baÅŸarmak için taahhüt verdi ve bu da herkesin yararına olacaktır.”
AA
Trump: Türkiye’den güzel haberler var, milyonlarca hayat kurtarılacak
1
İş dünyası 2020’ye umutla bakıyor
389180 kez okundu
2
Sanayi Bakanı Müjdeyi verdi!
293677 kez okundu
3
Dış ticaret açığı, ağustosta yüzde 168 arttı
109293 kez okundu
4
Pegasus’tan İsrail kararı
51777 kez okundu
5
Gümrük alacaklarını yapılandırmaya ilişkin usul ve esaslar belli oldu
49172 kez okundu
Rekabet Kurulu’ndan Med Yapım ve Ay Yapım’a 124 milyon TL ceza
Sunuculara gözaltı
Futbolda bahis soruşturması: Ahmet Çakar da gözaltında
Vergi düzenlemelerini içeren kanun teklifi TBMM’de kabul edildi
İsrail’in Eurovision’a katılmasına tepki
Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıyor
Okula başlama yaşı değişecek mi?
Bursa Kız Lisesi’nden mezun oldu, Almanya’ya rektör seçildi
TİM Başkanı Gültepe: Kurda ihracatçıya rekabetçi seviye sunulsun
HSK’da adlî emanet soygununa iliÅŸkin soruÅŸturma
Rekabet Kurulu’ndan Med Yapım ve Ay Yapım’a 124 milyon TL ceza
Sunuculara gözaltı
Futbolda bahis soruşturması: Ahmet Çakar da gözaltında
Vergi düzenlemelerini içeren kanun teklifi TBMM’de kabul edildi
İsrail’in Eurovision’a katılmasına tepki
Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıyor
Okula başlama yaşı değişecek mi?
Bursa Kız Lisesi’nden mezun oldu, Almanya’ya rektör seçildi
TİM Başkanı Gültepe: Kurda ihracatçıya rekabetçi seviye sunulsun
HSK’da adlî emanet soygununa iliÅŸkin soruÅŸturma
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan