30 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Trump: Türkiye’den güzel haberler var, milyonlarca hayat kurtarılacak

ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ederek,"Türkiye'den güzel haberler var, milyonlarca hayat kurtarılacak." ifadelerini kullandı.

ABD BaÅŸkanı Donald Trump, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’a teÅŸekkür ederek, “Türkiye’den güzel haberler var, milyonlarca hayat kurtarılacak.” ifadelerini kullandı.

Trump Twitter hesabından ErdoÄŸan ve ABD BaÅŸkan Yardımcısı Pence arasında Ankara’da yapılan görüÅŸmeye iliÅŸkin açıklamada bulundu.

ABD BaÅŸkanı Trump, “Türkiye’den güzel haberler var. Pence ve DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo birazdan basın toplantısı düzenleyecek. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a teÅŸekkür ederim. Milyonlarca hayat kurtarılacak.” ifadesini kullandı. 

“Bugün ABD ve Türkiye için çok önemli bir gün”

Trump, Teksas eyaletini ziyaretinde gazetecilere ABD ve Türkiye arasında Suriye’nin kuzeydoÄŸusuna iliÅŸkin varılan anlaÅŸma hakkında açıklama yaptı. 

Söz konusu mutabakatı tebrik eden Trump, “Bugün ABD ve Türkiye için çok önemli bir gün.” diye konuÅŸtu. 

Trump, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’a da teÅŸekkür ederek, “ErdoÄŸan, sert, güçlü bir lider ve doÄŸru bir karar verdi.” deÄŸerlendirmesinde bulundu. Türkiye’ye yönelik yaptırımlara iliÅŸkin de yorumda bulunan Trump, “Yaptırımlar ve gümrük vergileri sert olacaktı ama bunu yapmak zorunda deÄŸiliz.” deÄŸerlendirmesinde bulundu. 

Trump, Türkiye ile ABD arasında varılan anlaÅŸmayı diÄŸerlerinin uzun süredir yapmaya çalıştığını vurgulayarak, “Ben alışılmadık bir insanım. Birçok insandan bunun için tebrik aldım. Bu Cumhuriyetçiler ya da Demokratlar ile ilgili deÄŸil, bizim milletimizle ilgili.” ifadesini kullandı.

Suriye’nin kuzeyinde 5 günlük bir “ateÅŸkes” saÄŸlandığını anımsatan Trump, “Bu 5 gün içinde Kürtler ve diÄŸerleri güvenli bölgenin dışına çıkabilirler. Bu güvenli bölgeyi Türkiye hep istiyordu.” diye konuÅŸtu. 

“Askerlerimizi evlerine geri getirebileceÄŸiz”

Trump, ABD’nin tutukladığı DEAÅž’lıların da farklı grupların kontrolü altında olduÄŸunu ancak ABD’nin de orayı izlemeye devam edeceÄŸini belirterek, “Neyi hayal ettiysek elde ettik. Biz askerlerimizi evlerine geri getirebileceÄŸiz.” deÄŸerlendirmesinde bulundu. 

Suriye konusunda gelinen noktadan oldukça mutlu olduÄŸunu belirten Trump, “Kürtlere de teÅŸekkür etmek istiyorum. Bu sonuçtan onlar da memnun. Washington’daki herkese de teÅŸekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı. 

“Yaptırımlara gerek olmayacak”

Trump, “(Türkiye’ye yönelik) yaptırımlara gerek olmayacak, çünkü Türkiye yapacağını, yaptı. Kongre’nin yaptırımlarına da gerek duymadım çünkü gerekirse Kongre’den daha ağır yaptırımlar uygulama hakkım var. Buna hazırdım. Sadece dostum ErdoÄŸan’a teÅŸekkür etmek istiyorum. Aramızda bir sorun olmamasından memnunum, çünkü o büyük bir lider.” diye konuÅŸtu. 

Türkiye’nin doÄŸru olanı yaptığını belirten Trump, “Türkiye’nin büyük bir askeri gücü var. Türkiye bizim dostumuz, komÅŸumuz ve NATO üyesi.” görüÅŸünü paylaÅŸtı. 

Suriye’nin kuzeyine birçok grubun geldiÄŸini belirten Trump, “Bu Türkiye’yi Kürtlerin karşısında durdurmayacaktı. Birçok grup oraya gelecekti ve biz muhtemelen dahil olmayacaktık. Ben hiçbir savaÅŸa müdahil olmak istemiyorum.” dedi. 

Varılan anlaÅŸma ile “milyonlarca” hayatı kurtardıklarını kaydeden Trump, “Hatırlayın, Barack Obama kısa sürede yarım milyon insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Aynı bölgede biz çok az can kaybı yaÅŸadık.” ifadesini kullandı. 

Trump, ÅŸu anda herkesin, 3 gün önce üzerinde mutabık olamayacağı bir noktada mutabık kaldığını kaydederek, “Kürtler de Türkler de ÅŸu anda yapılması gereken ÅŸeyi yapmaya daha meyilli durumdalar. Ä°kisi de 3 gün önce bunu yapmazlardı. Bu, herkesin mutlu olduÄŸu bir sonuç. Ben de mutluyum çünkü Amerikan askerleri savaÅŸmadan ülkelerine geri dönecekler.” ifadelerini kullandı.

“CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan çok zeki biri”

Trump, varılan anlaÅŸmanın geleneksel yöntemlerle deÄŸil ancak sıra dışı yöntemlerle mümkün olabildiÄŸini savunarak, ÅŸöyle konuÅŸtu:

“CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan çok zeki biri. Kendisi bu anlaÅŸmanın uygulanmasını istiyor. Kendi halkının güvenliÄŸini istiyor. Bu bölgeden (Suriye’nin kuzeyi) Türkiye’ye yönelik birçok kötü ÅŸey yapıldı, Türkiye’de birçok insan öldürüldü. Bu hiç adil deÄŸil, kimse bundan bahsetmiyor. O yüzden bu (anlaÅŸma) Kürtler için de Türkiye için de herkes için de iyi bir ÅŸey.”

ABD BaÅŸkanı, bu tür bir anlaÅŸmaya varılmasının daha uzun zaman alabileceÄŸini düÅŸündüÄŸünü, ancak bu kadar kısa sürede bu anlaÅŸmaya varılmasının çok önemli ve deÄŸerli bir ÅŸey olduÄŸunu vurguladı.

Bir soru üzerine Trump, gelecek ay CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın Washington’a geleceÄŸini ifade ederek, “O bir lider, birçok kiÅŸi bu kararı veremezdi ama o bir lider ve bu kararı verdi. O çok zeki biri ve bu karar Türk halkı için iyi bir karar.” dedi.

“Åžu anda Türkler mutlu, Kürtler mutlu, ABD mutlu ve biliyor musunuz uygarlık da mutlu”

Trump, “DEAÅž savaÅŸçılarının çoÄŸu bu savaÅŸ bölgesinin (güvenli bölge sınırlarının) dışında. Bunlar bizim de desteÄŸimizle oradaki Kürtlerin (YPG/PKK) kontrolünde olmaya devam edecek.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Donald Trump sözlerini, “Åžu anda Türkler mutlu, Kürtler mutlu, ABD mutlu ve biliyor musunuz uygarlık da mutlu.” ÅŸeklinde tamamladı.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Volkswagen yatırımı devam edecek

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.