30 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

130 bin metal işçisinin sözleşme süreci başlıyor

186 iş yerindeki yaklaşık 130 bin çalışanı ilgilendiren MESS Grup Toplu İş Sözleşmesinde görüşmeler yarın başlayacak.

Arçelik, Bosch, Ford Otosan, Mercedes, Renault, Siemens, TofaÅŸ ve TürkTraktör’ün de aralarında olduÄŸu 186 iÅŸ yerindeki yaklaşık 130 bin çalışanı ilgilendiren Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Grup Toplu Ä°ÅŸ SözleÅŸmesinde görüÅŸmeler yarın baÅŸlıyor.

Özel sektörün en kapsamlı sözleÅŸmesi olma özelliÄŸini taşıyan MESS Grup Toplu Ä°ÅŸ SözleÅŸmesiyle, metal iÅŸçisinin yeni dönemdeki mali ve sosyal hakları belirlenecek.

GörüÅŸmelerde, iÅŸveren tarafını MESS, iÅŸçi tarafını ise Türk Metal, Özçelik-Ä°ÅŸ ve BirleÅŸik Metal-Ä°ÅŸ sendikaları temsil edecek. MESS, Türk Metal Sendikası ve BirleÅŸik Metal-Ä°ÅŸ ile yarın, Özçelik-Ä°ÅŸ Sendikası ile 8 Ekim’de ilk müzakereleri yapacak.

“Ana eksenimiz çalışma barışının ve rekabet gücünün korunması”

MESS Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Özgür Burak Akkol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, MESS üyesi ÅŸirketlerin ekonomiye katkısının 30 milyar doların üzerinde olduÄŸunu belirterek, metal sanayisinin net satışlarının yarısından fazlasının üyeleri tarafından yapıldığını vurguladı.

Ä°malat sanayi cirosunun dörtte biri ve ihracatının yüzde 39’unun üyelerince gerçekleÅŸtirildiÄŸine dikkati çeken Akkol, “200 bine yakın kiÅŸiye doÄŸrudan, 1 milyon kiÅŸiye de dolaylı istihdam saÄŸlıyoruz. Bu nedenle toplu iÅŸ sözleÅŸmemiz sadece metal sanayisi deÄŸil, tüm ülke ekonomisi için son derece kritik bir süreç.” dedi.

Ä°ÅŸçi sendikalarıyla yürütecekleri müzakerelerde ana eksenlerinin “iÅŸ yerlerinde çalışma barışının devamı ve ülke sanayisinin rekabet gücünün korunup geliÅŸtirilmesi” olacağını ifade eden Akkol, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

“Çalışma arkadaÅŸlarımızın da çalışma barışı korunarak bu sürecin sonuçlanmasını arzu ettiÄŸini biliyoruz. Bu yaklaşımı, muhatabımız iÅŸçi sendikalarının da müzakereler boyunca benimsemesini diliyoruz. Ä°ÅŸimizin devamlılığında aksama yaratmayacak süreç yönetimi içinde olmalarını umuyoruz. Geride bıraktığımız toplu iÅŸ sözleÅŸmesi döneminde çalışma arkadaÅŸlarımız için iyi koÅŸullar saÄŸlayan bir sözleÅŸme imzaladık. Tamamlayıcı saÄŸlık sigortası gibi daha önce rastlanmayan uygulamalarla çalışma arkadaÅŸlarımızın refahını destekledik.”

“Sürecin uzaması yatırım ve üretim kararlarına engel”

Akkol, MESS olarak ülkenin ve sanayicilerin gerçeklerine göre davranmaya özen gösterdiklerine iÅŸaret ederek, ÅŸunları kaydetti:

“Ancak geçtiÄŸimiz aylarda yaÅŸanan dış kaynaklı ekonomik çalkantının etkileri sektörümüz üzerinde, otomotiv, beyaz eÅŸya, demir-çelik iÅŸ kollarımızda keskin ÅŸekilde hissediliyor. Müzakereler süresince sektörümüzün içinden geçtiÄŸi sıra dışı koÅŸulların dikkate alınacağına, baÅŸta ülkemiz olmak üzere, bütün paydaÅŸlar için olumlu sonuç doÄŸuracak ÅŸekilde ortak akılla hareket edileceÄŸine inanıyoruz.”

Toplu iÅŸ sözleÅŸmesi sürecinin barışçıl ÅŸekilde ve uzamadan tamamlanmasının sanayi için olumlu bir geliÅŸme olacağını dile getiren Akkol, ÅŸöyle konuÅŸtu:

“Ülkemizde iÅŸverenler tarafından 3 yıllık sözleÅŸmeler talep edilse de dünyada, metal sanayisindeki toplu iÅŸ sözleÅŸmeleri 4-5 yıllık yürürlük süreleriyle yapılıyor. Ülkemizde maalesef henüz bu sürelerle sözleÅŸme yapamıyoruz. Oysa öngörülebilir bir üretim ortamı oluÅŸturmak önem taşıyor. Sürecin uzaması, yatırım ve üretim kararlarının önünde engel oluÅŸturuyor. Ülkemiz ekonomisi açısından son derece önemli olan bu sözleÅŸme sürecinin kısa süre içinde çalışma barışı korunarak sonuçlanmasını arzu ediyoruz. SözleÅŸmemizin bütün paydaÅŸlarımız için olumlu sonuçlar doÄŸurmasını diliyoruz.”

“Amacımız sözleÅŸmeyi uzlaÅŸmayla masada imzalamak”

Türk Metal Sendikası Genel BaÅŸkanı Pevrul Kavlak da MESS Grup Toplu Ä°ÅŸ SözleÅŸmesinin, ilgilendirdiÄŸi iÅŸçi ve iÅŸ yeri bakımından geniÅŸ bir kapsama sahip olduÄŸunu anımsattı.

Ä°ÅŸçilerin sözleÅŸmeye dair beklenti ve önerilerini belirlemek için anket ve saha görüÅŸmeleri yaptıklarına deÄŸinen Kavlak, sözleÅŸme taslaklarını, iÅŸçilerin talepleri, iÅŸ yerlerinin durumu, ülke ekonomisi gibi dengeleri göz önünde bulundurarak hazırladıklarını vurguladı.

Ücretlere 2019’un ilk altı ayında toplam yüzde 26,28 zam talep ettiklerini hatırlatan Kavlak, ÅŸunları ifade etti:

“Bir önceki dönem altı aylık enflasyonun 3,2 olduÄŸu koÅŸullarda yüzde 24’ü aÅŸan oranlarda zam aldık. Yüzyılın sözleÅŸmesi olarak nitelediÄŸimiz bir sözleÅŸmeyle üyelerimiz önemli kazanımlar elde etti. Fakat son dönemde temel tüketim mallarına gelen zamlar, tüm vatandaÅŸlar gibi metal iÅŸçisinin de geçim ÅŸartlarını zorluyor. Bilimsel ve gerçekçi temellere dayanarak hazırladığımız taleplerimiz, inanıyoruz ki iÅŸverence anlayışla karşılanacaktır. Türk Metal ailesi olarak bizim sloganımız, ‘üretmek, kazanmak, kazandırmak’. Amacımız, önceki sözleÅŸmede olduÄŸu gibi bu sözleÅŸmeyi de uzlaşıyla masada imzalamaktır.”

Türk Metal yüzde 26,28 oranında zam istiyor

MESS Grup Toplu Ä°ÅŸ SözleÅŸmesi kapsamındaki 130 bin iÅŸçiden yaklaşık 120 bini Türk Metal Sendikasına üye durumda.

Bu yönüyle diÄŸer iÅŸçi sendikaları arasında öne çıkan Türk Metal, geçtiÄŸimiz ay sözleÅŸme taslağını kamuoyuyla paylaÅŸmıştı.

SözleÅŸmenin ilk altı ayında toplam yüzde 26,28 zam isteyen sendika, ikinci altı ayda enflasyon oranına artı yüzde 1, üçüncü altı ayda enflasyon oranına artı yüzde 2, dördüncü altı ayda enflasyon oranına artı yüzde 1 ile 2020’de sosyal haklarda enflasyon oranına artı yüzde 3 zam talep etmiÅŸti.

Yeni dönem sözleÅŸme görüÅŸmelerinde iÅŸveren tarafını MESS, iÅŸçi tarafını ise Türk Metal, Özçelik-Ä°ÅŸ ve BirleÅŸik Metal-Ä°ÅŸ sendikaları temsil edecek.

MESS Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Özgür Burak Akkol:

“SözleÅŸme sürecinin uzamadan, çalışma barışı korunarak sonuçlanmasını arzu ediyoruz. SözleÅŸmemizin bütün paydaÅŸlarımız için olumlu sonuçlar doÄŸurmasını diliyoruz”

Türk Metal Sendikası Genel BaÅŸkanı Pevrul Kavlak:

“Bizim sloganımız, ‘üretmek, kazanmak, kazandırmak.’ Amacımız, önceki sözleÅŸmede olduÄŸu gibi bu sözleÅŸmeyi de uzlaşıyla masada imzalamak”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bankalardan tarihi ağustos ayı karı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.