10 Ocak 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
AA muhabirinin araÅŸtırma ÅŸirketi GfK’nın verilerinden derlediÄŸi bilgilere göre, bu yıl tüketici teknolojisi ürünlerine 1 trilyon avro harcanması, bunun yaklaşık yüzde 43’ünün daha yüksek özelliklere sahip akıllı telefonlardan kaynaklanması bekleniyor.
GerçekleÅŸmiÅŸ satışlar açısından deÄŸerlendirildiÄŸinde ise ocak-haziran döneminde tüketiciler, akıllı telefonlara 210 milyar avro harcarken, daha sofistike fotoÄŸraf ve video çekimi akıllı telefon sektöründeki baÅŸarı faktörü olarak görüldü.
Özellikler açısından bakıldığında 6-7 inç ekran, 20 megapiksel ve üstü kamera, 128 GB ve üstü depolama özelliÄŸine sahip ürünler, 2019’un ilk altı ayındaki akıllı telefon cirosunun yüzde 16’sını (33 milyar avro) oluÅŸturdu.
Ä°ki kameralı telefonlara büyük ilgi
AraÅŸtırmaya göre, yüksek çözünürlüklü kamera özelliÄŸi ile telefonlarda çoklu kamera kullanımı da hız kazandı.
Ocak-haziran döneminde ikili arka kameralı telefonlar, küresel ölçekteki akıllı telefon cirosunun yüzde 50’sini oluÅŸtururken, üç arka kameralı cihazların payı da yüzde 1 artarak toplam cironun yüzde 20’sine ulaÅŸtı.
Yılın ilk yarısında satılan akıllı telefonların yüzde 18’inin “2,5-2,8 GHz” aralığında çalışan iÅŸlemcilere sahip olduÄŸu belirlendi.
5G özelliÄŸine sahip akıllı telefonlar, haziran ayında Güney Kore’de satın alınmış tüm akıllı telefonlar içinde yüzde 41’lik paya ulaÅŸtı. Premium fiyatlı akıllı telefonlar, 2019’un ilk yarısında miktar bazında yüzde 8 paya sahip olurken, söz konusu segmentteki telefonların satışlarında yüzde 6 artış görüldü.
Öte yandan bu dönemde tüketici teknolojisi ürünlerine harcanan paranın yüzde 42’si akıllı telefonlara ayrıldı.
Türkiye pazarında durum
Türkiye genelinde yılın ilk yarısında 1,8 milyar avroluk (11,8 milyar lira) akıllı telefon satılırken, ekran boyutu 5,5 ve üstü inç olan, 20MP ve üstü kamera ile 64 GB ve üstü depolama özelliÄŸine sahip akıllı telefonlardan 109 milyon avroluk (691 milyon lira) ciro elde edildi.
Ä°kili arka kameraların pazar payı bu dönemde artmaya devam etti ve tutar bazında satışların yüzde 51’ini oluÅŸturdu. Üçlü arka kameralı cihazların pazar payı da yüzde 15’e ulaÅŸtı.
Akıllı telefon teknolojisinin kullanım ÅŸeklini basitleÅŸtirme potansiyeline sahip oldukları için, tüketicilerin ilgisini çeken akıllı saatlerin satışı da yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47 artış kaydetti.
GfK Telekomünikasyon Sektörü Uzmanı Igor Richter, yaptığı deÄŸerlendirmede, akıllı telefon özelliklerinin teknolojik yenilikler ve tüketici talepleri nedeniyle sürekli geliÅŸtiÄŸini belirtti.
Richter, “Cihazınızla özel anları yakalamak, paylaÅŸmak ve hareket halindeyken eÄŸlenmek, optimum dengede özellikler gerektirir. Daha fazlasına olan bu ihtiyaç, cihazlarda çoklu kameralarda artışa ve güçlü performans gerektiren uygulamaların kullanımı arttığı için de daha iyi iÅŸlemcilerin geliÅŸtirilmesine sebep oldu.” ifadesini kullandı.
AA
Bu yıl orman yangınlarında 5 bin hektar alan zarar gördü
Ogün Samast’a zaman aşımı kararı
Yazar Selim İleri son yolculuğuna uğurlandı
ROKETSAN mühendisinin ölümündeki sır
Tüm işyerlerinde zorunlu oldu
Ãœnlülerin menajeri AyÅŸe Barım’a soruÅŸturma
Sanayi üretiminden iyi haber
İşsizlik rakamları açıklandı
Tüketim malları ithalatı en yüksek seviyede
Hatay güne depremle başladı
Kaç Suriyeli ülkesine döndü?
Ogün Samast’a zaman aşımı kararı
Yazar Selim İleri son yolculuğuna uğurlandı
ROKETSAN mühendisinin ölümündeki sır
Tüm işyerlerinde zorunlu oldu
Ãœnlülerin menajeri AyÅŸe Barım’a soruÅŸturma
Sanayi üretiminden iyi haber
İşsizlik rakamları açıklandı
Tüketim malları ithalatı en yüksek seviyede
Hatay güne depremle başladı
Kaç Suriyeli ülkesine döndü?