23 Aralık 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Türk Sanayicileri ve Ä°ÅŸ Ä°nsanları DerneÄŸi (TÜSÄ°AD) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Simone Kaslowski, TÜSÄ°AD tarafından çevrim içi olarak gerçekleÅŸtirilen Dijital Türkiye Konferansı’nın açılışında yaptığı konuÅŸmada, TÜSÄ°AD’ın kuruluÅŸunun 50. yılında dijital dönüÅŸümün farklı boyutlarıyla kapsamlı ve derinlikli bir ÅŸekilde ele alınacağı konferansta bir araya gelmekten mutluluk duyduÄŸunu ifade etti.
Bu çağın dinamiklerinin bir gerekliliÄŸi olarak toplumsal ve ekonomik tüm süreçlerde dijital dönüÅŸüm yolculuÄŸu içinde olunduÄŸunu belirten Kaslowski, bu nedenle çalışmalarda insanların ve ekonomi aktörlerinin, bu dönüÅŸüme ne kadar hazır olduÄŸu, nasıl daha güçlü adım atılabileceÄŸi konularına özellikle odaklandıklarını söyledi.
Bu sürecin baÅŸarısı için yetkin insana, saÄŸlıklı iÅŸleyen altyapıya, stratejik yatırımlara, etkili iÅŸ birliklerine, yüksek Ar-Ge ve inovasyon kapasitesine ve sürdürülebilir bir teknoloji ekosistemine olan ihtiyacı ısrarla vurguladıklarını aktaran Kaslowski, tüm paydaÅŸların sinerji içinde hareket etmesinin kritik önemde olduÄŸuna inandıklarını dile getirdi.
Simone Kaslowski, Türkiye’nin rekabet gücünü ve yaratılan katma deÄŸeri artırma hedefiyle yürüttükleri çalışmalarda paydaÅŸlarla yakın diyalog içinde hareket ettiklerini, kamu kurum ve kuruluÅŸlarıyla temaslarda benzer öncelik ve vizyona sahip olduklarını görmenin kendilerini cesaretlendirdiÄŸini söyledi.
Kovid-19 salgınının ekonomik ve toplumsal olarak ciddi yaralar açtığını ifade eden Kaslowski, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
“Maalesef olumsuz etkileri bir süre daha devam edecek. Bu zorlu dönem tüm ekonomilerde olduÄŸu gibi ülkemizde de önemli dönüÅŸüm gerekliliklerini ortaya çıkardı. Gerek salgın sürecinde dayanıklılığın gerek toparlanma sürecine hızla geçiÅŸin unsurlarına baktığımızda, bu süreçlerin belkemiÄŸini dijitalleÅŸmenin oluÅŸturduÄŸunu görüyoruz. Artık oyunun kuralları deÄŸil, oyunun kendisi deÄŸiÅŸiyor. Kovid-19 salgını zaten içinden geçilen dijital dönüÅŸüm sürecini daha da hızlandırdı. Bu yolculuÄŸa baÅŸlamış ekonomiler ve ÅŸirketler, daha hızlı uyum saÄŸladı ve giderek yatırımlarını bu alana yoÄŸunlaÅŸtırdılar. Henüz baÅŸlamamış olanlar ise ciddi adımlar atıyor. En geleneksel sektörler bile dijitalleÅŸmeye karşı duvarlarını kaldırıyor. Ä°ÅŸ dünyası olarak bu süreçte yeni iÅŸ modellerini, tüketici ve çalışan açısından ise yeni tercihleri tecrübe ediyoruz.”
TÜSÄ°AD BaÅŸkanı Kaslowski, dijitalleÅŸmenin iÅŸ yapış yöntemleri, çalışma hayatı, tedarik zincirleri gibi birçok alanda daha fazla yer almasının bu süreçte yeni teknolojilere yatırımı ve talebi de artırdığını belirterek, “Dijital dönüÅŸümün itici güçlerinden olan yazılım sektörünün ve etkileÅŸim içinde olduÄŸu dijital sektörlerin toplam büyüklüÄŸünün önümüzdeki 5 yıl içinde yaklaşık 2 kat artarak 4 trilyon dolara çıkması bekleniyor.” dedi.
TÜSÄ°AD Türkiye’de Yazılım Ekosistemi’nin GeleceÄŸi Raporu’nda, pandemi ile artan görüntülü görüÅŸme ve uzaktan çalışma uygulamalarının yarattığı talebin bulut biliÅŸim altyapı yatırımlarını yüzde 35 artırdığının görüldüÄŸünü aktaran Kaslowski, ÅŸunları kaydetti:
“Bu dönemde ÅŸirketlerimizin dijital dönüÅŸüm yatırımlarını, çevik ve stratejik bir planlama çerçevesinde gerçekleÅŸtirmeleri, etkinliÄŸi ve baÅŸarıyı belirleyen unsurlar olacak. DönüÅŸüm sürecinin insan kaynağından veri güvenliÄŸine, iletiÅŸim altyapısından organizasyon yapılarına ve paydaÅŸlarla iÅŸ birliklerine kadar her alanda bütünsel olarak ele alınması gerekiyor. Bu ay küresel bilgi havuzuna yapılmakta olan çok kıymetli katkıları takip ediyoruz. Dünya Ekonomik Forumu’nun Davos buluÅŸması, güveni yeniden inÅŸa etme ve kritik tercihler yapma zamanının geldiÄŸi vurgusuyla bu hafta sanal olarak gerçekleÅŸiyor. Geçen hafta açıklanan Küresel Riskler Raporu, çevresel ve teknolojik risklerin giderek kritik boyutlara ulaÅŸan ağırlığına dikkati çekiyor. Bir yanda iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ve bundan kaynaklanan riskler, diÄŸer yanda veri ve bilgi altyapısının güvenliÄŸi üzerindeki siber tehditler…”
Simone Kaslowski, jeopolitik konumun ve alışageldik rekabet kurallarının yerini uluslararası iÅŸ birliÄŸine daha fazla devrettiÄŸi bir çaÄŸda olunduÄŸuna iÅŸaret ederek, “Ne kadar birbirimize bağımlı, deÄŸer zincirinin ise ne kadar hassas dengeleri olduÄŸunu bu pandemi sürecinde çok derinden yaşıyoruz. Tedarik zincirlerindeki kopuklukların toplumsal ve ekonomik açıdan ne kadar kritik sonuçları olabileceÄŸini artık daha iyi biliyoruz. Riskleri ve fırsatları titizlikle yoÄŸurduÄŸumuz bir yaklaşımla uluslararası tedarik sisteminin güçlü bir aktörü olmalıyız.” diye konuÅŸtu.
Pandemi ÅŸartlarının, dayanışma ve iÅŸ birliÄŸinin kritik konularda çözümü nasıl ivmelendirdiÄŸini de gösterdiÄŸini ifade eden Kaslowski, “Ülkemizin bu yeni normalde rekabetçi bir ekonomik düzeni saÄŸlayacağına, geleceÄŸimizin güçlü hikayesini hep birlikte yazacağımıza gönülden inanıyoruz.” dedi.
AA
KPSS tercih tarihleri belli oldu
Ticari kredilerde kısıtlamalar kaldırılmalı
MTV’ye ne kadar zam yapılacak?
Helikopter kazası kurbanlarına veda
Yavru goril kaçakçıların elinden kurtarıldı
Ä°ÅŸte 2024 yılının “Kelimesi”
Çarşı’ davasında tüm sanıklara beraat
Otomobil devleri birleÅŸiyor
Eski tip kimlikle tapuda işlem yapılamayacak
İdari para cezaları yılbaşından itibaren artırılacak
Dikkat! Kartınız bloke olacak Bu şifreler artık yasak
Ticari kredilerde kısıtlamalar kaldırılmalı
MTV’ye ne kadar zam yapılacak?
Helikopter kazası kurbanlarına veda
Yavru goril kaçakçıların elinden kurtarıldı
Ä°ÅŸte 2024 yılının “Kelimesi”
Çarşı’ davasında tüm sanıklara beraat
Otomobil devleri birleÅŸiyor
Eski tip kimlikle tapuda işlem yapılamayacak
İdari para cezaları yılbaşından itibaren artırılacak
Dikkat! Kartınız bloke olacak Bu şifreler artık yasak