03 Mart 2026 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Avrupa’da tüketim mal ve hizmetlerine iliÅŸkin fiyat düzeyi endeksi en düÅŸük ülke Türkiye oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçen yıla iliÅŸkin hanehalkı nihai tüketim harcamalarına göre satınalma gücü paritesi sonuçlarını açıkladı.
Buna göre, Türkiye’nin tüketim mal ve hizmetlerine iliÅŸkin fiyat düzeyi endeksi 47 oldu. Bu deÄŸer, 27 Avrupa BirliÄŸi (AB) ülkesi genelinde 100 avro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin, Türkiye’de 47 avro karşılığı Türk lirası ile satın alınabileceÄŸini gösterdi.
KarşılaÅŸtırmalarda, 27 AB üyesi ülke, 3 Avrupa Serbest Ticaret BirliÄŸi (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç), 5 aday ülke (Türkiye, Makedonya, KaradaÄŸ, Sırbistan ve Arnavutluk), 1 potansiyel aday ülke (Bosna-Hersek) ve BirleÅŸik Krallık kapsandı.
Ülkeler itibarıyla karşılaÅŸtırıldığında 37 ülke arasında tüketim mal ve hizmetlerine iliÅŸkin fiyat düzeyi endeksi en yüksek ülke 162 ile İsviçre, en düÅŸük ülke ise 47 ile Türkiye oldu.
Türkiye’nin tüketim mal ve hizmetleri grubuna iliÅŸkin fiyat düzeyi endeksi alt gruplar itibarıyla incelendiÄŸinde, kiÅŸisel ulaşım araçları endeksi 106 olarak gerçekleÅŸti ve bu gruba ait fiyat düzeyinin AB ülkelerinin ortalamasının yüzde 6 üzerinde olduÄŸu görüldü.
DiÄŸer alt gruplar bazında ise tüketici elektroniÄŸi endeksi 99 oldu ve bu grupta Türkiye’nin fiyat düzeyinin diÄŸer alt gruplara nispeten yüksek seyretti.
Buna karşılık lokanta ve oteller endeksi 51 olarak hesaplandı ve bu grupta fiyat düzeyinin diÄŸer alt gruplara göre düÅŸük olduÄŸu gözlendi.
Türkiye giyim grubunda ise 45 endeks deÄŸeri ile karşılaÅŸtırmalarda yer alan 37 ülke arasında en düÅŸük endekse sahip ülke oldu.
Fiyat düzeyi endeksi, ülkelerin ulusal para birimlerinin karşılaÅŸtırmalı olarak döviz kuruna göre alım gücünün gösteriyor. Bir ülkenin fiyat düzeyi endeksi, 100’den büyük ise bu ülke karşılaÅŸtırıldığı ülke grubu ortalamasına göre “pahalı”, 100’den küçük ise bu ülke karşılaÅŸtırıldığı ülke grubu ortalamasına göre “ucuz” olarak ifade ediliyor.
AA
Maske takmayana para cezası!
Bakan Şimşek: Çatışmalar, dış ticarette kısa vadeli baskı yaratabilir
İsrail’de CNN TÜRK ekibine gözaltı
Dış ticaret açığı şubatta yüzde 18,1 yükseldi
İsrail, Lübnan’a kara harekatı baÅŸlattı
Şubat ayı enflasyon verileri açıklandı
Mart ayı kira zam oranı belli oldu
ABD, 14 ülkedeki vatandaÅŸlarını uyardı: “Derhal ayrılın”
Bursa’nın milletvekili sayısı arttı
Altında yükseliş sürüyor
Tutuklanan Tanju Özcan görevden uzaklaştırıldı
Bakan Şimşek: Çatışmalar, dış ticarette kısa vadeli baskı yaratabilir
İsrail’de CNN TÜRK ekibine gözaltı
Dış ticaret açığı şubatta yüzde 18,1 yükseldi
İsrail, Lübnan’a kara harekatı baÅŸlattı
Şubat ayı enflasyon verileri açıklandı
Mart ayı kira zam oranı belli oldu
ABD, 14 ülkedeki vatandaÅŸlarını uyardı: “Derhal ayrılın”
Bursa’nın milletvekili sayısı arttı
Altında yükseliş sürüyor
Tutuklanan Tanju Özcan görevden uzaklaştırıldı
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan