04 Mart 2026 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Düzce Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Kulak-Burun-BoÄŸaz Hastalıkları Anabilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. Ender Güçlü, yaptığı yazılı açıklamada, mevsim geçiÅŸlerinde sık görülen hastalıklardan biri olan bahar alerjisi belirtilerinin koronavirüs hastalığıyla arasındaki farklar hakkında bilgi verdi.
Bahar aylarının polenlerin yoÄŸun görüldüÄŸü bir mevsim olduÄŸunu aktaran Güçlü, ÅŸubat ayından itibaren havadaki polen miktarının artmaya baÅŸladığını, nisan ve mayıs aylarında ise en yüksek seviyeye ulaÅŸtığını dile getirdi.
Bahar nezlesi olanlarda burun ve gözlerle ilgili ÅŸikayetlerin yanı sıra, bazen nefes darlığı ve öksürük de görüldüÄŸüne dikkati çeken Güçlü, bu semptomların görülmesi alt solunum yollarının da alerji tarafından etkilendiÄŸi anlamı taşıdığını söyledi.
Güçlü, alt solunum yollarının etkilendiÄŸi hastaların bir kısmında ise alerjik astım olduÄŸunu vurguladı.
Kronik hastalığı olanların koronavirüs enfeksiyonuna karşı risk grubunda kabul edildiÄŸini anımsatan Güçlü, ÅŸöyle devam etti:
“Bu kronik hastalıklar arasında, alerjik olabilen astım hastalığı da sayılabilir. Ne var ki kronik hastalıklardan yüksek tansiyon hariç diÄŸerlerinin ne kadar risk oluÅŸturduÄŸu netlik kazanmamıştır. Genel olarak bağışıklık sistemi zayıf olanlar koronavirüs enfeksiyonuna karşı daha savunmasızdır. EÄŸer alerji hastaları iÄŸne ya da ağızdan hap olarak kortizon içeren ilaçlar almıyorlarsa bu kiÅŸilerde bağışıklık sisteminde zayıflık görülmez. Bu nedenle bahar nezlesi olanların koronavirüs enfeksiyonuna yakalanma riski diÄŸer insanlardan farklı deÄŸildir. Alerjik hastaların tedavisinde kullanılan kortizon içeren burun spreyleri ve ağız yoluyla kullanılan spreyler ise bağışıklık sisteminde herhangi bir zayıflamaya neden olmadığı için güvenle kullanılabilirler.”
Halsizlik, ateş, boğaz ağrısı, ishal ve nefes darlığı
Burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve öksürüÄŸün hem bahar nezlesinde hem de koronavirüs enfeksiyonunda görüldüÄŸüne deÄŸinen Güçlü, “Sadece bu ÅŸikayetler olduÄŸunda, koronavirüs enfeksiyonu olma olasılığı yine olmakla birlikte, kendinizi iyi izole ettiÄŸinizi düÅŸünüyorsanız ve burunda ve gözlerde kaşıntı da varsa daha çok alerjik nezle söz konusudur. Halsizlik, ateÅŸ, boÄŸaz aÄŸrısı, ishal ve nefes darlığı gibi belirtiler varsa mutlaka bir saÄŸlık kurumuna baÅŸvurulması gerekir.” ifadelerini kullandı.
Bu süreçte alerjik hastalıkları olanlara tavsiyelerde bulunan Güçlü, “Öncelikle herkes gibi koronavirüs enfeksiyonundan korunmak için gerekli kurallara uymak oldukça önemlidir. Toplumun tüm kesimi için uyulması gereken kurallar bahar nezlesi olan kiÅŸiler için de geçerlidir. Bu kurallar, diÄŸer insanlarla etkili mesafenin korunması, ellerin sık sık ve yarım dakika süreyle sabunla yıkanması, kalabalık ortamlarda maske kullanılması olarak özetlenebilir.” açıklamasında bulundu.
AA
Türk kirazı Avrupa’da ağızları tatlandıracak
1
İş dünyası 2020’ye umutla bakıyor
415724 kez okundu
2
Sanayi Bakanı Müjdeyi verdi!
294986 kez okundu
3
Dış ticaret açığı, ağustosta yüzde 168 arttı
110683 kez okundu
4
Gümrük alacaklarını yapılandırmaya ilişkin usul ve esaslar belli oldu
76040 kez okundu
5
“Ekonomi Bilim Kurulu kurulsun”
75429 kez okundu
Bakan Şimşek: Çatışmalar, dış ticarette kısa vadeli baskı yaratabilir
İsrail’de CNN TÜRK ekibine gözaltı
Dış ticaret açığı şubatta yüzde 18,1 yükseldi
İsrail, Lübnan’a kara harekatı baÅŸlattı
Şubat ayı enflasyon verileri açıklandı
Mart ayı kira zam oranı belli oldu
ABD, 14 ülkedeki vatandaÅŸlarını uyardı: “Derhal ayrılın”
Bursa’nın milletvekili sayısı arttı
Altında yükseliş sürüyor
Tutuklanan Tanju Özcan görevden uzaklaştırıldı
Bakan Şimşek: Çatışmalar, dış ticarette kısa vadeli baskı yaratabilir
İsrail’de CNN TÜRK ekibine gözaltı
Dış ticaret açığı şubatta yüzde 18,1 yükseldi
İsrail, Lübnan’a kara harekatı baÅŸlattı
Şubat ayı enflasyon verileri açıklandı
Mart ayı kira zam oranı belli oldu
ABD, 14 ülkedeki vatandaÅŸlarını uyardı: “Derhal ayrılın”
Bursa’nın milletvekili sayısı arttı
Altında yükseliş sürüyor
Tutuklanan Tanju Özcan görevden uzaklaştırıldı
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan