15 Ocak 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Siber güvenlik alanında Türkiye’ye yeni ürün ve hizmetler kazandıran STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AÅž bünyesindeki Teknolojik DüÅŸünce Merkezi “ThinkTech”, Ekim-Aralık 2019 tarihlerini kapsayan yeni Siber Tehdit Durum Raporu hazırladı.
Raporda 2019’da gerçekleÅŸen siber tehditlere dikkat çekildi, 2020 için yeni siber saldırı öngörüleri paylaşıldı.
STM ThinkTech’in raporuna göre, saÄŸlık sektörüne, kritik altyapılar ile endüstriyel sistemlere, mobil cihazlara, seçim verilerine, IoT (nesnelerin interneti) cihazlara siber saldırılarda artış gözlenecek.
Siber tehditler ve bunlardan kaynaklı siber olayları derinlemesine araÅŸtırarak yıl boyunca kamuoyuyla paylaÅŸan STM uzmanları 2020’de en çok saÄŸlık sektörünün etkileneceÄŸini, ayrıca enerji, haberleÅŸme, ulaşım gibi kritik altyapılara ve endüstriyel sistemlere yönelik saldırı kampanyalarının da risk oluÅŸturacağını belirtiyor.
Geçen yıl “fidyecilik” saldırısına en çok maruz kalan saÄŸlık sektöründe kullanılan medikal sistemlere yapılabilecek saldırılara da deÄŸinilen raporda, oluÅŸacak zararların maddi boyutunun artış göstermesinin yanı sıra kan deÄŸerleri ve DNA bilgileri gibi kritik verilerin ifÅŸa olması tehdidiyle manevi zararın da ciddi bir seviyeye ulaÅŸacağı belirtiliyor.
Elektronik seçim çalışmalarına yönelik saldırıların artacağına dikkat çekilen raporda, 2020’de geçileceÄŸi öngörülen 5G teknolojisiyle yeni tehdit türleri ve zafiyetlerin keÅŸfedilmesine baÄŸlı olarak kablosuz aÄŸ saldırılarının sıklıkla gündeme geleceÄŸi vurgulanıyor. Mobil cihazlar ve bulut sistemlerini tehdit eden sahte uygulamaların bu yıl da gündemde kalacağı, günlük yaÅŸamda kullanılan akıllı cihazlar, saldırı ve casusluk kampanyalarının yeni hedefi haline geleceÄŸi deÄŸerlendiriliyor.
e-Devlet taklitleri Türkiye’yi hedef alıyor
Raporda, Türkiye Cumhuriyeti vatandaÅŸlarının sıklıkla kullandığı e-Devlet uygulaması taklitlerinin, siber saldırganların yeni yöntemi olduÄŸu ortaya koyuldu.
Sahte uygulamalar kategorisinde geçen yılın son çeyreÄŸinde en çok dikkati çeken ve tehlike oluÅŸturan saldırı, hemen hemen herkesin kiÅŸisel bilgilerine eriÅŸim saÄŸladığı “e-Devlet” uygulamasını taklit eden bir zararlı yazılım oldu. Türkiye’yi hedef alan bu “oltalama saldırısı”, eylül ayında kısa süreli olarak Play Store’da yer aldı.
Sahte uygulama örneklerinin giderek artması, tehlikeyi büyütüyor. e-Devlet’e ek olarak, en çok tercih edilen tarayıcılardan biri olan “Chrome” ile popüler elektronik kitap okuma uygulamalarından “E-Book Reader”ı taklit eden zararlı yazılımın birçok kullanıcıyı tehdit ettiÄŸi tespit edildi.
Öte yandan, kredi kartı sızıntılarından etkilenmemek için kartların alışveriÅŸ yapılmadığı müddetçe yurt dışı ve internet kullanımına kapatılmasının yararlı olacağı belirtildi.
Evlerdeki modemler risk altında
Siber Tehdit Durum Raporu’nda, IoT cihazlarla birlikte modemler için de birçok tehdit barındıran “Mirai” zararlı yazılımına karşı uyarıda bulunuldu.
Mirai saldırısında, cihazın ele geçirilerek uzaktan kod çalıştırılmasını saÄŸlayan zararlı “Gafgyt” yazılımının 2019’da ortaya çıkan yeni sürümü, küçük ofis ve ev yönlendiricileri üzerindeki tehlikenin boyutunu büyütüyor. Rapora göre, dünyada bu istismarlara karşı potansiyel olarak hassas 32 binden fazla Wi-Fi yönlendiricisi bulunuyor. Bu zararlıdan korunabilmek için modemlerin güvenlik güncellemelerinin yapılması ya da uygun durumlarda modemlerin üst versiyonlara geçirilmesi gerekiyor. IoT cihazlarda kullanılan en yaygın ve önemli kablosuz iletiÅŸim teknolojilerinden “Zigbee” protokolünün sahip olduÄŸu güvenlik açıklarına karşı önlemler almak da kullanıcıların mahremiyetini korumak için büyük önem arz ediyor.
Bilgi sızdıran akıllı cihazlar
2020’de dünya üzerinde 20 milyar IoT cihazı olacağı tahmin edilirken, aynı zamanda hassas ve kiÅŸiye özel verilerin sızdırılmasına yönelik büyük bir tehlike ortaya çıkıyor.
Raporda, Ä°ngiltere ve ABD’de iki ayrı laboratuvarda yapılan veri ihlali testlerinin, cihazların bazılarının beklenmedik video ve ses kayıtları aldığını ortaya çıkardığı paylaşıldı. Ayrıca ABD ortamında test edilen cihazların yüzde 56’sının, Ä°ngiltere’de ise yüzde 83,8’inin kendi bölgeleri dışındaki cihaz ya da uygulamalarla etkileÅŸime girdiÄŸi gözlemlendi.
AA
ihracatçılara faiz indirimi
Suriye, Türkiye’den ithalata yüzde 500 vergi getirdi
Sahte içkiden 63 işletme kapatıldı
Giyim ithalatı tarihi rekorda
Hangi araçlar ÖTV’siz alınabilecek?
Türk adının geçtiği en eski yazıt
Aile hekimi raporu ücretli olacak
e-Nabız verileri sızdırıldı mı?
Türkiye’nin Maldivleri icradan satılık
Çocuğunuza asla bunu giydirmeyin/Bakanlık her yerden toplatıyor
Gazeteci Yılmaz Özdil kalp krizi geçirdi
Suriye, Türkiye’den ithalata yüzde 500 vergi getirdi
Sahte içkiden 63 işletme kapatıldı
Giyim ithalatı tarihi rekorda
Hangi araçlar ÖTV’siz alınabilecek?
Türk adının geçtiği en eski yazıt
Aile hekimi raporu ücretli olacak
e-Nabız verileri sızdırıldı mı?
Türkiye’nin Maldivleri icradan satılık
Çocuğunuza asla bunu giydirmeyin/Bakanlık her yerden toplatıyor
Gazeteci Yılmaz Özdil kalp krizi geçirdi