14 Mart 2026 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Türkiye’de yılın ilk yarısında dizüstü bilgisayarlarda ilgi daha ucuz iÅŸlemcili ürünlere yöneldi.
AA muhabirinin, araÅŸtırma ÅŸirketi GfK’nin verilerinden yaptığı derlemeye göre, global bilgisayar pazarı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,5 düÅŸüÅŸ gösterse de mobil bilgisayarların cirosu yüzde 1 artarak yaklaşık 18 milyar avroya ulaÅŸtı. Miktar bazında ise mobil bilgisayarlara olan talep yüzde 5 azaldı, 27,5 milyon mobil bilgisayar satışı gerçekleÅŸti.
Aynı dönemde 9 inçten büyük medya tabletlere yönelik ilgi sürerken, bu ürünlerde satışlar yüzde 12 arttı.
Masaüstü bilgisayarların satışları deÄŸer olarak yüzde 11 düÅŸerken ciro 5,3 milyar avroya geriledi. Bu kapsamda “all in one” bilgisayarlardaki düÅŸüÅŸ yüzde 7 oldu.
Oyun donanımı pazarında ciro, yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artarak 5,4 milyar avroya ulaÅŸtı. Oyun monitörleri, yüzde 42 artış ve 1 milyar avroya ulaÅŸan ciroyla en hızlı büyüyen kategori oldu.
Dizüstü bilgisayara 137,3 milyon avro harcandı
Tüketiciler Türkiye genelinde ocak-haziran döneminde dizüstü bilgisayar için 137,3 milyon avro (yaklaşık 858,6 milyon lira), tablet bilgisayar için 48 milyon avro (yaklaşık 301,2 milyon lira), masaüstü bilgisayar için 21 milyon avro (yaklaşık 131,1 milyon lira) ödemede bulunurken, 20 milyon avro (yaklaşık 125,8 milyon lira) deÄŸerinde monitör satın aldı.
Söz konusu dönemde cirosal olarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38,1 küçülen dizüstü bilgisayarlarda trend daha uygun fiyatlı iÅŸlemcilere kaydı.
Tablet bilgisayarlarda da satışlar yüzde 31,1 azalırken, satın alma tercihleri büyük “inç”lilere yöneldi. 9 ve 10 inçlik bilgisayar satışları 10,2 puan artarak, bu kategorideki toplam satışların yüzde 69,3’ünü oluÅŸturdu.
Bu dönemde ayrıca, 8 GB kapasiteli tabletlerin ciro payı 12,3 puan gerileyerek yüzde 29,8 olurken, satın alma tercihleri 16 ve 32 GB kapasiteli tabletlere doÄŸru kaydı. Cironun yüzde 34,7’si 16 GB, yüzde 35,5’i 32 GB kapasiteli tablet satışlarından elde edildi.
Masaüstü bilgisayar pazarı yüzde 38,9 küçülürken, monitör satışlarının yüzde 52,7’sini “gaming monitörler” oluÅŸturdu. Gaming monitörlerin cirosu söz konusu dönemde yüzde 42,7 artarak 10,6 milyon avro (yaklaşık 66,4 milyon lira) oldu.
Muhabir: Merve Özlem Çakır
AA
Borsada gözler son 1,5 yılın zirvesinde
Atatürk’ün Sağlık Devriminin Sessiz Mimarı
Tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı hayatını kaybetti
MSB: İran’dan üçüncü füze engellendi
İstihdam desteğinde 250 çalışan sayısı sınırı kaldırıldı
Mersin’de İngiliz yarış atı kavurma yapıldı
Tokat 5.5 büyüklüğünde depremle sallandı
İlber Ortaylı entübe edildi
KuÅŸadası Belediyesi’ne operasyon
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Milli Savunma Bakanlığı’ndan S-400 açıklaması
Atatürk’ün Sağlık Devriminin Sessiz Mimarı
Tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı hayatını kaybetti
MSB: İran’dan üçüncü füze engellendi
İstihdam desteğinde 250 çalışan sayısı sınırı kaldırıldı
Mersin’de İngiliz yarış atı kavurma yapıldı
Tokat 5.5 büyüklüğünde depremle sallandı
İlber Ortaylı entübe edildi
KuÅŸadası Belediyesi’ne operasyon
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Milli Savunma Bakanlığı’ndan S-400 açıklaması
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan