22 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Eğitimde Yeni Dönem

Bir değişim olduğu malum tabii fakat kimse neyin ne kadar değiştiğini ve sonucunda neler olacağını asla tam olarak anlayamadı…

Uzak Doğu’da ortaya çıkmasının ardından tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Covid-19) hayatımızın hemen hemen her alanında varlığını fazlasıyla hissettirdi. Koronavirüsün gerek sosyal yaşantımızda gerekse iş hayatımızda türlü değişikliklere yol açtığını daha önceki yazılarımızda sıklıkla bahsetmiştik. Bahsi geçen konulardan üzerinde hassasiyetle durulması gerektiğini düşündüğüm konu ise ‘’Eğitim’’…

Söylediğimiz gibi bunlardan geçtiğimiz yıl bahsettik, bazı detaylara değindik. Fakat önümüzdeki süreçte başlayacak olan yeni Eğitim-Öğretim süreci öncesinde geride kalan döneme bir göz atmanın fayda sağlayacağını düşünmekteyim. Yapılan araştırmalara göre 185 ülkede eğitime ara verildi ve ortalama olarak yüzde 90’a yakın bir oranla öğrenciler eğitimlerine evlerinden devam etmek zorunda kaldılar. Ülkemiz özelinde bakacak olursak da şöyle bir tablo önümüze çıkıyor. 11 Mart’ta ilk Koronavirüs vakası görüldü ve çok değil üzerinden 5 gün geçtikten sonra 16 Mart tarihinde bir akşam saati herkes televizyona kilitlendi. Okulların 30 Mart tarihine kadar yüz yüze eğitim yapmayacağı haberi duyuldu ve o an için çoğu insan bunu bir tatil olarak nitelendirdi. Fakat ardından gelen vaka artışları ve ülkede alınması mecbur kılınan önlemlerle birlikte bu tarih 30 Nisan’a kadar uzatıldı. Dijital olarak yapılması öngörülen bu süreç ‘’Eğitim’de Fırsat Eşitsizliği’’ konusunu tekrardan gündeme getirdi. Dijital eğitimi kim ne kadar uygulamaya geçirebildi? Bunlar tartışmaya müsait ve üzerinde yoğunlaşıldıkça daha da derinleşecek sorunlardan yalnızca birkaçı diyebiliriz. Bu tartışmalara fazla girmeden devam edelim. Anlaşıldığı üzere 16 Mart tarihinde başlayan ardından bir kez ertelenen kimilerine göre tatil olarak nitelendirilen bu süreç hepimizin bildiği gibi kayıp bir dönem olarak kapanmaya mecbur kaldı. Yapılacak sınavlar ertelendi, sınavlarda uygulanacak konu dağılımları değiştirildi, üniversiteler bazında herkes farklı bir ders işleyiş ve sınav sistemine maruz kaldı. Bir değişim olduğu malum tabii fakat kimse neyin ne kadar değiştiğini ve sonucunda neler olacağını asla tam olarak anlayamadı…

Böyle sallantılı bir dönemi atlattık. Herkes iyi kötü bir şekilde dönemini kapadı. Yaz aylarında açıldık, herkes bir rahatlamaya girdi, artan aşı haberleriyle de birlikte olumlu haber akışı ve sürecin yönü artık değişiyor algısı oluşmaya başladı. Fakat sonbahara girmemizle birlikte olumsuz haber akışlarını da takip etmek kaçınılmaz oldu. Artan vaka sayıları, aşıların netleşmemesi bir dönemin daha eğitimde kaybolacağı açıkça gözler önüne serildi. Planlaması mı doğru yapılmamıştı? Yoksa önem sırasında yeri mi yanlıştı? Bunlarda sorulabilecek bazı farklı sorular. Güz yarıyılı da bir şekilde geçti geldik Bahar dönemine. Bahar dönemi de diğerlerinden farksız bir şekilde geçti maalesef. Koca tam bir sene, aç-kapa yaparak, ‘’fırsat eşitsizliğini’’ yine gözler önüne serecek şekilde uygulamalarla geçip gitti. Artık geldik Koronavirüslü ikinci yaz dönemine. Daha tedbirli bir açılma dönemi, aşılamanın artışı ve umuyoruz ki artık yüz yüze eğitim geliyor…

Öğrenci ile öğretmen arasındaki iletişimin sıfıra yaklaştığı, eğitimde sosyalleşmenin son bulduğu, psikolojik olarak kaldırılamayacak seviyelere gelen bazı olumsuzluklar artık son bulmaya yakın görünüyor. Yine açılıp kapanır mı? Yoksa düzenli bir sistemle artık önem sırasında en başa koyulur mu? Bu soruların cevaplarını önümüzdeki aydan itibaren merakla takip ediyor olacağız. Önümüze bakmak elbette gerekli ama bir neslin kaybolmaya yüz tuttuğunu da umarız ki kimse göz ardı etmez. Geleceğimiz diye nitelendirilen bir neslin kaybolmaya yüz tuttuğunu görüp bunun üzerine hassasiyetle durarak bir planlama yapılması ve kaybolan uzun sürecin telafi edilmesi gerekmektedir. Umuyoruz ki gerekli çalışmalar yapılır ve bu süreç bugüne ve özellikle geleceğe kalıcı hasarlarla aktarılmaz. Yeni dönemde devamlı bir yüz yüze eğitim ve herkes için başarılı bir yıl diliyorum…

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Kuraklık ve Artan Tüketimin Elektrik Fiyatlarına Etkisi

HIZLI YORUM YAP