31 Ekim 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

FÄ°NANSAL OKURYAZARLIK

Günümüzde maaşlı bir işte çalışan, devlet memuru olan ya da öğrenciliği hala devam eden insanların büyük çoğunluğu bir gün ya da bugün kendi işini kurmak istediğini ifade ediyor. Peki bu çoğunluğun kaçı gelir gider dengesine hakim?

Okuryazarlık, okuduklarını anlama, yorumlayabilme, duygu ve düÅŸüncelerini yazılı olarak ifade edebilmektir. Finansal okuryazarlık ise basitçe bu anlama, yorumlama iÅŸlemlerinin finansal mekanizmalarda kullanılması olarak açıklanabilir. Ä°nsanın düÅŸünce ve yorumlama dünyasının zengin olması ise okuryazarlık meziyetinin de daha iyi olmasıyla doÄŸru orantılıdır.

Finans alanına ait terimlerin yüzeysel dahi olsa bilinmesi gerektiÄŸi ve bunları yorumlama kabiliyetine sahip olunması gerektiÄŸi bu alan için açık bir gerçek. KulaÄŸa basit gelmesi oldukça doÄŸal olsa da finansal okuryazarlık ile ilgili olarak gerek devletler gerekse özel yapılanmalar oldukça büyük emekler sarf etmektedir. Çağımız gerekliliÄŸi olan dijitalleÅŸme üzerinden daha çok yaygınlaÅŸan eÄŸitimlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Bununla birlikte her eÄŸitim gibi online finansal okuryazarlık eÄŸitimleri artık her dijital kursta var. Bunun yanında gittiÄŸiniz bir bankada bile gözünüze çarpan herhangi bir afiÅŸte finansal okuryazarlık ile ilgili bilgilendirme yazılarına denk gelebilirsiniz. Hatta Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası konu ile ilgili olarak “Herkes Ä°çin Ekonomi” mottosuyla eÄŸitim ve çalışmalarını sürdürüyor.

Finansal Okuryazarlık ve EriÅŸim DerneÄŸi (FODER) 2012 yılında kurularak konu ile ilgili çalışmalarına baÅŸladı ve günümüzde de hız kesmeden devam ediyor. Örnekler ile gördüÄŸümüz üzere gerek özel gerekse devlet elinden finansal okuryazarlık konusu herkese yaygınlaÅŸtırılmaya çalışılıyor. Hatta FODER bu konunun eÄŸitim müfredatlarına dahil edilmesini istiyor. Tasarruf, bütçe yönetimi ve yatırım gibi konularda yarınlarımız olan çocuklara eÄŸitim vermek elbette oldukça makul bir adım olur.

BaÅŸta söylediÄŸimiz gibi çok kolay olmasa da karmaşık ve ekstrem zorluÄŸu olan bir meziyet deÄŸil finansal okuryazarlık. Bugün siz banka hesabınıza giriÅŸi olan para ile çıkışı olan parayı ve bu paraların nerelere gittiÄŸini ayırt edebildiÄŸiniz bir bilançoyu okuyabiliyorsanız, bunun eksilerini artılarını yorumlayabiliyorsanız bir finansal okuryazar sayılabilirsiniz. Burada asıl önemli olan bu yorumlarımızdan yola çıkarak bütçe planlama ve yatırım gibi konularda maddi yaÅŸantımızı ÅŸekillendirebilmek.

Konunun özel bir dosyası da giriÅŸimcilik üzerine açılabilir. Günümüzde maaÅŸlı bir iÅŸte çalışan, devlet memuru olan ya da öÄŸrenciliÄŸi hala devam eden insanların büyük çoÄŸunluÄŸu bir gün ya da bugün kendi iÅŸini kurmak istediÄŸini ifade ediyor. Peki bu çoÄŸunluÄŸun kaçı gelir gider dengesine hakim? Kaçı acil durum fonu oluÅŸturmayı, finansman kaynaklarını düzenlemeyi, bütçe planlaması yapmayı biliyor? Sorunun cevabının olumsuz olduÄŸunu son 5 yıl içerisinde bilinçsiz ve plansız bir ÅŸekilde kurulup ardından bu bilinçsizliÄŸin borçlara yansıması ile birlikte iflas veren KOBÄ°’leri inceleyerek görebiliriz.

Yukarıda bahsettiÄŸimiz ÅŸeyleri toparlamak gerekirse finansal okuryazarlık ülkemiz için hafife alınmaması gereken, bir an önce eÄŸitim müfredatına sokularak temelinin atılması ama aynı zamanda karmaşıklaÅŸtırılmaması gereken bir konu. EÄŸitimlerinin artması, halkın ve giriÅŸimci adaylarının bilinçlendirilmesi herkesin bireysel ve kurumsal borç batağına battığı bugünleri refah seviyesi yüksek yarınlara ulaÅŸtırabilir.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

RTÃœK’ten Spotify açıklaması

HIZLI YORUM YAP