19 Aralık 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Silah Taşıyıcı Araçlar Projesi kapsamında Kara Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyaçlarını karşılamak üzere üretilen ilk araçlar güvenlik güçlerinin kullanımına sunuldu.
Silah Taşıyıcı Araçlar Projesi İlk Araç Teslim Töreni, FNSS’nin Gölbaşı tesislerinde gerçekleÅŸtirildi.
Proje kapsamında 184 adet paletli, 76 adet tekerlekli olmak üzere toplam 260 silah taşıyıcı araç ile 64 adet KORNET-E Silah Kulesi ve 196 adet OMTAS Silah Kulesi, 2022 yılına kadar teslim edilecek.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ilk teslimat töreninde yaptığı konuşmada, başkanlık olarak savunma sanayisindeki tüm ihtiyaçları tasarlayabilir, geliştirebilir, üretebilir ve bunların ihracatını yapabilir hale gelme yolunda durup dinlenmeden daima ileriye bakarak ve halkın desteğini hissederek çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.
Başkanlığın kurulduğu dönemdeki en büyük hedeflerinden birinin, Kara Kuvvetleri Komutanlığının zırhlı muharebe aracı ihtiyacının ortak üretim yoluyla karşılanması olduğunu belirten Demir, özellikle son 15 yılda yapılan büyük atılımlar sayesinde önemli sonuçlar alınmaya başlandığını ifade etti.
Demir, bu süreçte birçok aracı gittikçe yükselen yerlilik oranlarıyla güvenlik güçlerinin envanterine kazandırdıklarını dile getirerek, “Bu geliÅŸmeler sayesinde hiçbir yurt dışı kaynaÄŸa ihtiyaç duymadan, Fırat Kalkanı Operasyonu, Zeytin Dalı Harekatı, Barış Pınarı Harekatı gibi terör örgütlerini çökertmeye yönelik faaliyetleri kendi imkanlarımızla, kimsenin engellemesine uÄŸramadan gerçekleÅŸtirmeyi baÅŸardık.” dedi.
Yerli zırh çeliği ve motor
Özellikle kara araçları sektöründe yerlilik oranının daha da yukarılara çıkarılabilmesi için çalışmalarına devam edeceklerini belirten Demir, şöyle devam etti:
“Kara araçları konusunda dışa bağımlılık unsurlarını oluÅŸturan en önemli faktörlerden zırh çeliÄŸi ve motor, transmisyon konularında da özellikle bu proje kapsamında dikkatle takip ettiÄŸimiz konular var. Yerli zırh çeliÄŸi üretebilme anlamında özel sektörümüzün kıymetli giriÅŸimleriyle büyük yol kat ettik ve yakın zamanda araçlarımızı yerli zırh çeliÄŸiyle üretebileceÄŸiz.
Bunun yanında araçlarımızın kalbi olan motor ve transmisyon geliştirme projelerimiz, modernizasyon projelerimiz ve yeni nesil araç projelerimiz de kararlı bir şekilde devam etmektedir.
Son dönemde hızlı bir ÅŸekilde giriÅŸ yaptığımız ve yakın geleceÄŸin teknolojisi olarak gördüğümüz insansız kara araçlarında ise hafif, orta ve ağır sınıf olmak üzere üç farklı kategoride geliÅŸtirme faaliyetlerine baÅŸladık ve hatta hafif sınıfta ürün teslimatları da gerçekleÅŸtirdik.”
Yerli motor ısrarı
İsmail Demir, düzenlenen törenle, yürütülen yoÄŸun çabaların bir meyvesi olan Kornet ve yerli üretim orta menzilli tanksavar füzesi OMTAS’ları taşıyacak Kaplan ve Pars silah taşıyıcı araçları Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine teslim etmenin büyük gururunu yaÅŸadıklarını söyledi.
Projede yerli motor kullanılması konusunda ısrarcı olduklarını dile getiren Demir, TÜMOSAN firmasına bu konudaki gayretleri için teşekkür etti.
Araçlara ilerleyen dönemlerde yeni fonksiyonlar kazandırılmasının da gündemde olduğunu belirten Demir, şunları kaydetti:
“Silah taşıyıcı araçların sahada göstereceÄŸi performans ve üzerlerine yerleÅŸtirilen silah sistemleri ve kulelerin çeÅŸitlendirilmesiyle ihracat pazarında önemli bir ürüne kavuÅŸacağımızı da düşünüyorum. Son dönemlerdeki operasyonlarda da bu tür araçların ne kadar etkili olduÄŸunu görebileceÄŸiz. Üzerlerindeki kulelerin ve silah sistemlerinin çeÅŸitlendirilmesiyle araçlarımız çok daha fonksiyonel hale gelebilecek. ÇeÅŸitli optik görüntüleme ve kontrol sistemleriyle beraber de sahada tankların yükünü hafifletecek, onlara destek çıkabilecek önemli bir mücadele ve muharebe unsuru olacaklar.”
“BaÅŸka ülkeler olduÄŸunu düşünmüyorum”
FNSS Genel Müdürü Nail Kurt da proje kapsamında 2 araç ve 2 kulenin Türk Silahlı Kuvvetlerinin istekleri doğrultusunda sıfırdan tasarlandığını söyledi.
Proje gereksinimlerinin zorlu olduğunu ifade eden Kurt, yüksek mayın ve balistik koruma ihtiyacıyla yüzme gibi birbirinden farklı yetenekleri ortak noktada buluşturmak için ciddi sistem mühendisliği ve optimizasyon çalışmaları yapıldığını bildirdi. Kurt, şöyle konuştu:
“Kısa sürede 4 ayrı ürünün geliÅŸtirilmesi, prototiplerinin üretilmesi, kalifikasyonlarının tamamlanmış olması Türk savunma sanayisinin özellikle kara sistemlerindeki yetkinliÄŸinin çok ciddi bir belirtisidir. Bunu bu kadar kısa sürede geliÅŸtirip gereksinimleri saÄŸlayacak, kalifikasyonlarını saÄŸlayacak baÅŸka ülkeler olduÄŸunu düşünmüyorum. Savunma Sanayi BaÅŸkanlığımız, Kara Kuvvetlerimiz hep birlikte çok büyük bir anlayışla aynı hedefe odaklanılarak çalışıldı.”
Özel maksatlı araçlar için imzalar atıldı
KonuÅŸmaların ardından İsmail Demir’e araç anahtarı ve maketi sunuldu.
Daha sonra FNSS ile ASELSAN arasında Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç Projesi Görev Donanımları Tedariki Alt Yüklenici Sözleşmesi ve FNSS ile TÜMOSAN arasında Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçlar Projesi Yerli Motor Tedariki Alt Yüklenici Sözleşmesi imzalandı.
AA
Türk Telekom fiberde 7,5 milyon kilometreye ulaştı
1
İş dünyası 2020’ye umutla bakıyor
392552 kez okundu
2
Sanayi Bakanı Müjdeyi verdi!
293846 kez okundu
3
Dış ticaret açığı, ağustosta yüzde 168 arttı
109456 kez okundu
4
Gümrük alacaklarını yapılandırmaya ilişkin usul ve esaslar belli oldu
52487 kez okundu
5
“Ekonomi Bilim Kurulu kurulsun”
52238 kez okundu
Green Card programı süresiz olarak durduruldu
İlaç fiyatları artırıldı
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün adı deÄŸiÅŸiyor
ATM’den para çekmede yeni dönem
26 ÅŸirkete “mali müşavir” operasyonu
Yeni harçlar belli oldu
Tokat Belediye BaÅŸkanı’nın makam odasında dinleme cihazı bulundu
Akaryakıtta indirim yağmuru
Bursalılar “zemheri” geldi
Altından daha değerli; Kod adı: ALTIN S1
Green Card programı süresiz olarak durduruldu
İlaç fiyatları artırıldı
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün adı deÄŸiÅŸiyor
ATM’den para çekmede yeni dönem
26 ÅŸirkete “mali müşavir” operasyonu
Yeni harçlar belli oldu
Tokat Belediye BaÅŸkanı’nın makam odasında dinleme cihazı bulundu
Akaryakıtta indirim yağmuru
Bursalılar “zemheri” geldi
Altından daha değerli; Kod adı: ALTIN S1
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan