02 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

İşçi ve işverenden normalleşme talepleri

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Kovid-19 salgını sonrası yeni normalleşme sürecine ilişkin ortak taleplerini açıkladı.

Türk-Ä°ÅŸ Genel BaÅŸkanı Ergün Atalay, Hak-Ä°ÅŸ Genel BaÅŸkanı Mahmut Arslan ile TÄ°SK Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Özgür Burak Akkol tarafından yapılan yazılı ortak açıklamada, salgının ilk gününden itibaren üç konfederasyonun eÅŸ güdüm içerisinde, çalışanlara olumlu yansıyacak taleplerini CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve bakanlara her platformda ilettiÄŸi aktarıldı. 

Ä°stihdamın korunmasının ortak gaye olduÄŸu vurgulanan, bu çerçevede Kısa Çalışma ÖdeneÄŸi ÅŸartlarının kolaylaÅŸtırılmasının en önemli talepler içinde yer aldığı belirtilen açıklamada, “Memnuniyetle gördük ki devletimiz, kısa çalışma ödeneÄŸi ve diÄŸer birçok düzenlemeyle, çalışanın ve iÅŸverenin yanında olduÄŸunu gösterdi, bu zor zamanlarda nefes almamızı saÄŸladı. Biz de tüm bu çalışmalar için teÅŸekkürü bir borç biliyoruz.” ifadelerine yer verildi. 

Açıklamada, bugüne kadar olduÄŸu gibi bundan sonra da sosyal taraflar olarak çalışana ve iÅŸletmelere ortak fayda saÄŸlayan tüm uygulamaların sözcüsü ve sonuna kadar destekçisi olunacağı vurgulandı. 

“Tüm çalışanların Kısa Çalışma ÖdeneÄŸi’nden faydalanması saÄŸlanmalı”

Dünya örneklerinde de “yeni normalleÅŸme sürecinin” ilave tedbir ve düzenlemelerle desteklenmesinin gerektiÄŸinin görüldüÄŸüne iÅŸaret edilen açıklamada, “Bu nedenle iÅŸçi ve iÅŸveren temsilcileri olarak, önümüzdeki dönemde, bizlere can suyu olabilecek bazı düzenlemeleri kamuoyunun dikkatine sunmayı bir borç biliyoruz.” ifadelerine yer verildi. 

 Üç konfederasyonun ortak açıklamasında, “yeni normalleÅŸme süreci”ne yönelik talepler ÅŸöyle sıralandı:

“Açıklanan ilk pakette 3 ay süre ile uygulanmasına karar verilen Kısa Çalışma ÖdeneÄŸi uygulamasına bazı sektörlerde maÄŸduriyetin olmaması amacıyla salgının olumsuz etkilerinin süreceÄŸi öngörülen yeni normalleÅŸmeye geçiÅŸ programıyla uyumlu hale getirilerek 2020 yıl sonuna kadar imkan verilmeli. 

Kanunda yer alan sigortalılık ve prim ödeme ÅŸartı aranmaksızın, sadece çalışma olgusunun esas alındığı bir uygulama yapılarak tüm çalışanların Kısa Çalışma ÖdeneÄŸinden faydalanması saÄŸlanmalı. Çalışma barışı ve sosyal adaletin korunması amacıyla Kısa Çalışma ÖdeneÄŸi ile çalışanın ücreti arasındaki farkı ödemeyi üstlenen iÅŸverenler için getirilecek teÅŸvik mekanizması ile uygulama özendirilmeli.” 

“Ä°ÅŸverenin ücret farkı ödemesi gelir vergisinden muaf olsun” 

Ä°ÅŸveren tarafından Kısa Çalışma ÖdeneÄŸi kapsamında çalışana yapılan ücret farkı ödemelerine gelir vergisi muafiyetinin saÄŸlanması talebi de iletilen açıklamada, “Ayrıca, böyle zor bir dönemde istihdamını azaltmayıp koruyan ve toplu iÅŸ sözleÅŸmesinin olduÄŸu iÅŸletmeler normalleÅŸme sürecinde ilave teÅŸviklerle desteklenmeli.” ifadelerine yer verildi.

Ortak açıklamada, ÅŸu deÄŸerlendirme yapıldı:

“Bugünleri hep birlikte ortak akılla aÅŸacağımıza inanıyoruz, üzerimize düÅŸeni de her daim yapmaya hazırız. Tam da bunun için bugün bir aradayız. Çünkü iÅŸçi-iÅŸveren-kamu demeden ortak ve eÅŸ güdümlü hareket etmemiz gereken bir süreç içerisindeyiz. Olumlu bakış açımızı sürdürerek, panik olmadan, el ele vererek, birlikte üreterek, bu süreci hep birlikte geride bırakacağımıza inancımız tam.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Tarım ÜFE nisan ayı verileri açıklandı

HIZLI YORUM YAP