20 Aralık 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
UludaÄŸ Üniversitesi Mikrobiyoloji laboratuvarlarında çalışmalar yapan Doç. Dr. Åžehime Gülsün Temel, Opr. Dr. Ahmet Ümit Sabancı ve UludaÄŸ Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Özakın virüsü tamamen öldüren solüsyon geliÅŸtirdi.

GeliÅŸtirilen solüsyonların antimikrobiyal ve antivirütik etkileri ise BUÜ ve Çukurova Üniversitesinden akademisyenlerin iÅŸ birliÄŸiyle gösterildi. Çalışmada, solüsyonların bakteri ile virüslerin üremesi ve çoÄŸalmasını durdurduÄŸu tespit edildi.

Çalışmalarını corona virüs salgını öncesi koruma amacı güderek yaptığını belirten Opr. Dr. Ahmet Ümit Sabancı, “Solüsyonun anti bakteriyel etkinliÄŸi olduÄŸunu Cüneyt hocamla birlikte gösterdik ve bu solüsyonu pandeminin baÅŸlamasıyla beraber diÄŸer etkileriyle bir yola sokabilirmiyiz diye düÅŸündük, Covid-19 üzerine çalışmaya karar verdik. Yaptığımız çalışmalar sonucunda virüsün 1 dakika içerisinde öldürüldüÄŸü görüldü. Bunun üzerine yeni bir ağız ve burun spreyi, koruyucu cihaz geliÅŸtirmeyi düÅŸündük. Daha sonra bunları biyo uyumluluk testlerine gönderdik. Yaptığımız çalışmalarda ağız ve burun dokusu üzerinde hem virüsü öldürdüÄŸü, hem de iyileÅŸtirdiÄŸi tespit edildi. Virüsün bulaÅŸma noktaları ağız ve burun olduÄŸu biliniyor. Kısa sürede virüsün ölmesi demek, hücrenin içine giriÅŸini engellemek. Bunu kullandığımızda virüsün sayısını azaltır. Bulaşımı da engellerse bizim için iyi bir koruyucu olur” dedi.

“HÜCRELERE ZARAR VERMEDİĞİ İÇİN GÜVENLE KULLANILIR”
Uzun uÄŸraÅŸlar sonucu geliÅŸtirilen solüsyonla ilgili bilgi veren Doç. Dr. Åžehime Gülsün Temel, “GeliÅŸtirilen ürünün sarsCov2 virüsü üzerinde etkili olacağını düÅŸündüm ve direkt Ümit beyi aradım ve serüvenimiz baÅŸladı. Çalışmamızda Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Agantem Genetik AraÅŸtırma Merkezi ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Atıl BiÅŸkin ile birlikte korona virüs bakterisini 1 dakika içinde öldürdüÄŸünü gösterdik. Bunu gösterirken de en önemlisi insanın kendi hücrelerine, mukozada bulunan epitel hücrelerine zarar vermediÄŸini gösterdik. Hatta bu hücreleri iyileÅŸtirici bir etkisi olduÄŸunu da gösterdik. Dolayısıyla bunun insan hücrelerine zarar vermediÄŸi için güvenle kullanılabileceÄŸi anlamına geliyor” dedi.
9 hakim ve savcı meslekten ihraç edildi
1
İş dünyası 2020’ye umutla bakıyor
392587 kez okundu
2
Sanayi Bakanı Müjdeyi verdi!
293848 kez okundu
3
Dış ticaret açığı, ağustosta yüzde 168 arttı
109457 kez okundu
4
Gümrük alacaklarını yapılandırmaya ilişkin usul ve esaslar belli oldu
52525 kez okundu
5
“Ekonomi Bilim Kurulu kurulsun”
52274 kez okundu
Green Card programı süresiz olarak durduruldu
İlaç fiyatları artırıldı
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün adı deÄŸiÅŸiyor
ATM’den para çekmede yeni dönem
26 ÅŸirkete “mali müşavir” operasyonu
Yeni harçlar belli oldu
Tokat Belediye BaÅŸkanı’nın makam odasında dinleme cihazı bulundu
Akaryakıtta indirim yağmuru
Bursalılar “zemheri” geldi
Altından daha değerli; Kod adı: ALTIN S1
Green Card programı süresiz olarak durduruldu
İlaç fiyatları artırıldı
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün adı deÄŸiÅŸiyor
ATM’den para çekmede yeni dönem
26 ÅŸirkete “mali müşavir” operasyonu
Yeni harçlar belli oldu
Tokat Belediye BaÅŸkanı’nın makam odasında dinleme cihazı bulundu
Akaryakıtta indirim yağmuru
Bursalılar “zemheri” geldi
Altından daha değerli; Kod adı: ALTIN S1
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan