31 Ekim 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının en fazla etkilediÄŸi sektörlerden otomotivde, üreticilerin üretim modellerini ve bayilerin de satış stratejilerini güncelleyerek yeni satış kanalları oluÅŸturması beklenirken, salgının sektörde yeni fırsatlar oluÅŸturabileceÄŸi de öngörülüyor.
Dünya ekonomisi, Kovid-19 salgını nedeniyle tarihte benzeri görülmemiÅŸ bir krizin eÅŸiÄŸine gelirken, sürecin her alanda olduÄŸu gibi otomotiv sektörü açısından da önemli sonuçlar doÄŸurması bekleniyor.
Salgın nedeniyle küresel piyasalardaki dalgalanmaların artırdığı finansal riskler, tedarik zincirlerine ve ihracata yansıyan olumsuz etkiler ve salgınla mücadele tedbirlerinin iç talebe etkileri, ülke ekonomilerini zor durumda bırakıyor.
Turizm, ulaşım, havacılık, tarım, perakende ve hizmet gibi sektörlerin yanı sıra özellikle otomotiv sektörü salgından en fazla etkilenen sektörlerin başında geliyor.
Satışlarda 1980 yılından bu yana görülen en büyük aylık düÅŸüÅŸ
Küresel otomotiv veri ve pazar hissiyatı alanında araÅŸtırmalar yapan JATO Dynamics’e göre Kovid-19’un ortaya çıkması, otomotiv endüstrisini önemli ölçüde etkiledi. Mart 2020’de küresel araç satışları, Mart 2019’a kıyasla yüzde 39 düÅŸüÅŸle 5,55 milyon adet oldu.
Bu, JATO Dynamics’in veri toplamaya baÅŸladığı 1980 yılından bu yana en büyük aylık düÅŸüÅŸü temsil ediyor. Bu düÅŸüÅŸ Kasım 2008’de satışlarda yüzde 25 düÅŸüÅŸ görülen küresel finansal krizi bile aÅŸtı.
Dünyaya yayılan pandemi ile birlikte, önemli pazarlardaki sıkı tedbirler de (sokaÄŸa çıkma yasakları), tüketici paniÄŸi ve ekonomik belirsizlik ile birleÅŸtiÄŸinde, geçen ay satışlardaki büyük düÅŸüÅŸe katkıda bulundu.
Türkiye’de 250-300 bin adet üretim kaybı bekleniyor
Sürecin Türkiye otomotiv sektörüne etkilerine bakıldığında, Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri DerneÄŸi (TAYSAD) yetkililerine göre, virüs nedeniyle bu yıl Türkiye otomotiv sektöründe 250-300 bin adet arası bir üretim kaybı olacak ve ana ve yan sanayi kaybı ise 5 milyar doları bulacak.
Ayrıca TAYSAD’ın Koronavirüs Etki AraÅŸtırmaları’nın üçüncüsü kapsamında yapılan ankete göre, 4 Mayıs haftasından itibaren sektörde sosyal mesafeli normal çalışma düzenine geçiÅŸ artacak.
Nisan başında yapılan ikinci ankette, salgının etkilerinin haziran ve öncesinde biteceÄŸine yönelik görüÅŸ yüzde 73’lük bir kesimi kapsarken, daha iyimser olan bu kesimin üçüncü ankette yüzde 40’a gerilediÄŸi görüldü. Katılımcıların yüzde 76’sı pandemi nedeniyle bu yıl yüzde 20’den fazla ciro kaybı öngörürken, kaybın yüzde 40’ı aÅŸacağını düÅŸünenler ise yüzde 10’luk bir grubu oluÅŸturdu.
Ankete göre, üyelerin yüzde 65’i gelecek dönemde nakit sıkışıklığı yaÅŸayacağını düÅŸünürken, bu sorunun 3 ay ya da daha uzun süreceÄŸini öngörenlerin oranı yüzde 70’i buldu.
Üreticiler arasında birleÅŸme ve satın alma faaliyetleri beklentisi
Bu süreçte Çin’den parça ihracatındaki aksaklık, Avrupa genelinde büyük çaplı imalat kesintileri ve ABD’de montaj tesislerinin kapatılması sektörü olumsuz etkiledi.
AraÅŸtırmalara göre, bu durum, küresel talepteki düÅŸüÅŸle baÅŸa çıkmakta olan ve olası birleÅŸme ve satın alma faaliyetlerinin artacağı bir otomotiv endüstri üzerinde yoÄŸun bir baskı oluÅŸturuyor. Aynı zamanda pandeminin dışsal ÅŸokunun, küresel talepteki mevcut düÅŸüÅŸü hızlandırmasına ve bunun da birleÅŸme ve satın alma faaliyetlerinin artmasına neden olacağı konuÅŸuluyor.
Sektörün karlılığı ve verimliÄŸi olumsuz etkilenebilir
Virüsün otomotiv sektörüne uzun vadeli etkilerine bakıldığında etkilenen ülkelerdeki sokaÄŸa çıkma yasağı nedeniyle tüketici talebinin uzun süre azalması, küresel bir durgunluÄŸa yol açabilir. Bu da tüketici güveninin yaygın olarak kaybedilmesine neden olarak otomobil üreticilerinin gelirlerini ve karlılığını önemli ölçüde etkileyebilir.
Ayrıca dünya genelindeki senaryolara bakıldığında otomobil ÅŸirketlerinin, devam eden operasyonları desteklemek için ileri teknoloji giriÅŸimleri ve diÄŸer ihtiyari projeler için ayırdıkları Ar-Ge fonlarını buralara yönlendirmek zorunda kalabileceÄŸi belirtiliyor.
Bazı pazar ve segmentlerden çıkış olabilir
Olumsuz senaryolar arasında sürecin daha da uzaması ve durumun kötüleÅŸmesi durumunda, otomotiv üreticilerinin karlı olmayan küresel pazarlardan ve araç segmentlerinden çıkmak için stratejik kararları hızlandırması da ihtimaller arasında yer alırken, satış tarafında ise bayilerin deÄŸiÅŸen talep koÅŸullarına yeterince hızlı bir ÅŸekilde dönmeye kendilerini ayarlaması ve dijitalleÅŸmeye önem vererek önemli ölçüde yeniden yapılandırmaya gitmeleri bekleniyor.
Kovid-19 öncesinde oldukça yaygın olan araç paylaşım uygulamalarının Kovid-19 sonrasında eski popüleritesini kaybetmesi beklentiler arasında yer alıyor.
Aşı çalışmaları başlıyor
Rusya, Türkiye’den tereyağı ithalatına baÅŸladı
Esenyurt Belediyesi’ne görevlendirildi
65 yıllık kumaş devi iflas etti
Avrupa BirliÄŸi’nden Türkiye’ye kırmızı ışık
CHP Merkez Yönetim Kurulu olağanüstü toplanıyor
Küresel piyasalar negatif seyrediyor
Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer tutuklandı
Dünya otomotiv devleri Bursa’da buluÅŸuyor
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’dan Devlet Bahçeli’ye destek
Gümrükte 7 yavru timsah ve 10 yavru kertenkele ele geçirildi
Rusya, Türkiye’den tereyağı ithalatına baÅŸladı
Esenyurt Belediyesi’ne görevlendirildi
65 yıllık kumaş devi iflas etti
Avrupa BirliÄŸi’nden Türkiye’ye kırmızı ışık
CHP Merkez Yönetim Kurulu olağanüstü toplanıyor
Küresel piyasalar negatif seyrediyor
Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer tutuklandı
Dünya otomotiv devleri Bursa’da buluÅŸuyor
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’dan Devlet Bahçeli’ye destek
Gümrükte 7 yavru timsah ve 10 yavru kertenkele ele geçirildi