04 Mart 2026 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Mücevher İhracatçıları BirliÄŸi Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Mustafa Kamar, geçen sene Suudi Arabistan ve Hong Kong’dan Miami’ye kadar dünyanın dört bir yanına giderek o bölgelerdeki mücevher alıcıları ile bir araya geldiklerini belirterek, 7,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleÅŸtirdiklerini bildirdi.
Birlik’ten yapılan açıklamaya göre, geçen yıl mücevher ihracatı 4,1 milyar dolar, dahilde iÅŸleme rejimi kapsamında gönderilen altın bedeliyle birlikte toplam 7,2 milyar dolar olarak gerçekleÅŸti. 201 için 6 milyar dolar ihracat hedefi belirleyen Mücevher İhracatçıları BirliÄŸi rekora da imza atmış oldu.
İngiltere ihracatta en önde
Açıklama kapsamında ihracat miktarının 4,1 milyar dolar, Dâhilde İşleme Rejimi kapsamında iÅŸlenen altın bedelinin de 3,1 milyar dolar olduÄŸu belirtildi. Bu çerçevede 2019 yılında en çok ihracat yapılan 5 ülke, İngiltere, BAE, ABD, Hong Kong, İsviçre ÅŸeklinde sıralandı.
Toplam mücevher ihracatında Altından Mamul Mücevherci ve Kuyumcu EÅŸyası, 2 milyar dolarlık hacmiyle lider olurken bu grupta en çok ihracat gerçekleÅŸtirilen ilk 5 ülke, BirleÅŸik Arap Emirlikleri, Amerika BirleÅŸik Devletleri, Hong Kong, Libya, İsrail olarak kayıtlara geçti. DiÄŸer ürün grupları ve bu gruplarda gerçekleÅŸen ihracat miktarları ise İşlenmemiÅŸ veya Yarı İşlenmiÅŸ Altın, 1,7 milyar dolar, Pırlantalı Altından Mücevherci EÅŸyası: 151 milyon dolar, GümüÅŸten Mamul Mücevherci ve Kuyumcu EÅŸyası: 115 milyon dolar olarak sıralandı.
Üyeleri ülkelere tanıtmanın etkisi
Açıklamada görüÅŸlerine yer verilen Mücevher İhracatçıları BirliÄŸi Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Mustafa Kamar, birlik olarak hedef pazarlarla dostlukları ilerlettiklerini, böylelikle üyelerini ülkelerde çok daha iyi tanıtabildiklerini ifade etti.
Kamar, bir mottolarının olduÄŸunu, bu mottoyu tamamen iliÅŸki ve iletiÅŸim üzerine kurduklarını kaydederek, “Artık dünyada ticaret, bu sisteme dayalı. Bu çerçevede geçen sene Suudi Arabistan’dan, Hong Kong’dan Miami’ye kadar dünyanın dört bir yanına giderek o bölgelerdeki mücevher alıcıları ile bir araya geldik. Bunun yanı sıra birliÄŸimizin organize ettiÄŸi yabancı satın almacılardan oluÅŸan alım heyeti ve 8. GüneydoÄŸu Asya Ülkeleri BirliÄŸi (ASEAN) DeÄŸerli TaÅŸ ve Mücevher Birlikleri Konferansı’nın da çok güçlü katkıları ile 7,2 milyar dolar ihracata imza attık.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Yakalanan ivmenin artarak devam edebilmesi için dâhilde iÅŸleme rejimine ihtiyaçlarının olduÄŸunu belirten Kamar, “Ticaretimizi geliÅŸtirip ekonomimizi yüceltmek amacıyla ihraç ürünleri üretmek için gerekli olan, dışarıdan ithal edildiÄŸi için gümrük vergisi vb. girdilere muafiyet getiren Dâhilde İşleme Rejiminin önü açılmalı.
Çünkü dünya ülkeleri bu sistemle Türkiye’ye kendi altınlarını göndererek, iÅŸlememizi ve tekrar kendilerine göndermemizi istiyor. Dâhilde İşleme Rejiminin kullanılabilmesi için herhangi bir serbest ticaret anlaÅŸmasına ve gümrük mevzuatına da gerek yok. Bu sistemi, her ülke ile iÅŸleme alabilirsek 2020 yılında çok daha büyük ihracat rakamlarına imza atarız.” ifadelerini kullandı.
AA
Dış ticaret endeksleri
1
İş dünyası 2020’ye umutla bakıyor
415871 kez okundu
2
Sanayi Bakanı Müjdeyi verdi!
294992 kez okundu
3
Dış ticaret açığı, ağustosta yüzde 168 arttı
110694 kez okundu
4
Gümrük alacaklarını yapılandırmaya ilişkin usul ve esaslar belli oldu
76186 kez okundu
5
“Ekonomi Bilim Kurulu kurulsun”
75575 kez okundu
Akaryakıta dev zam geliyor: Tarih belli oldu
ABD-İsrail ile İran savaşında beşinci gün
TL varlıklarda sert satış
Bakan Şimşek: Çatışmalar, dış ticarette kısa vadeli baskı yaratabilir
İsrail’de CNN TÜRK ekibine gözaltı
Dış ticaret açığı şubatta yüzde 18,1 yükseldi
İsrail, Lübnan’a kara harekatı baÅŸlattı
Şubat ayı enflasyon verileri açıklandı
Mart ayı kira zam oranı belli oldu
ABD, 14 ülkedeki vatandaÅŸlarını uyardı: “Derhal ayrılın”
Akaryakıta dev zam geliyor: Tarih belli oldu
ABD-İsrail ile İran savaşında beşinci gün
TL varlıklarda sert satış
Bakan Şimşek: Çatışmalar, dış ticarette kısa vadeli baskı yaratabilir
İsrail’de CNN TÜRK ekibine gözaltı
Dış ticaret açığı şubatta yüzde 18,1 yükseldi
İsrail, Lübnan’a kara harekatı baÅŸlattı
Şubat ayı enflasyon verileri açıklandı
Mart ayı kira zam oranı belli oldu
ABD, 14 ülkedeki vatandaÅŸlarını uyardı: “Derhal ayrılın”
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan