17 Ocak 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
UludaÄŸ Otomotiv Endüstrisi Ä°hracatçıları BirliÄŸinden (OÄ°B) yapılan açıklamaya göre, Türkiye otomotiv endüstrisinin eylül ayı ihracatı yüzde 0,4 düÅŸüÅŸle 2,6 milyar dolar oldu. Tarihindeki en yüksek ikinci eylül ayı performansına imza atan sektör, toplam ihracattan aldığı yüzde 18,5 pay ile ekonominin lider sektörü olmayı sürdürdü.
Eylülde tedarik endüstrisi ve otobüs, minibüs, midibüs ihracatında artış yaÅŸandı, binek otomobiller ve eÅŸya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı ise düÅŸtü. Otomotivin Avrupa BirliÄŸi (AB) ülke grubuna ihracatı yüzde 5 geriledi, Orta DoÄŸu’ya ise yüzde 71 arttı.
Otomotiv endüstrisinin ocak-eylül dönemi ihracatı da geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 3,7 azalarak 22,5 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Aynı dönemde ihracat ortalamasının ise 2,5 milyar dolar olduÄŸu belirtildi.
Açıklamada görüÅŸlerine yer verilen OÄ°B Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Baran Çelik, dünyada bazı sorunlar ve daralmalar yaÅŸanan dönemde ihracatı belirli bir seviyenin üstünde tutmayı baÅŸardıklarına dikkati çekti. Yıl sonu ihracat hedefini tutturma konusunda umutla çalıştıklarına deÄŸinen Çelik, yılın son çeyreÄŸine güzel geliÅŸmelerle girdiklerini belirtti. Çelik, ÅŸunları kaydetti:
“Gerek Türkiye ihracat rakamları gerekse de Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak’ın açıkladığı Türkiye’nin 2020-2022 dönemini kapsayan 3 yıllık Yeni Ekonomi Programı’ndaki ‘deÄŸiÅŸim’ vurgusu, gelecek döneme dair hepimizi umutlandırdı. Bazı öncü göstergelerden canlanmanın iÅŸaretlerini almaya baÅŸladık. 2019 son çeyreÄŸinde pozitif haberlerin geleceÄŸine ve reel sektör olarak bizlerin de desteÄŸiyle nitelikli bir büyüme eÅŸliÄŸinde ekonomimizin kalıcı ve sürdürülebilir bir dengeye kavuÅŸacağına inanıyoruz.”
Ürün gruplarında durum
Eylülde ürün grupları bazında binek otomobil ihracatının geçen senenin aynı ayına göre yüzde 2 azalışla 968 milyon dolar, ihracattan aldığı payın da yüzde 37 olduÄŸu belirlendi.
Tedarik endüstrisi dış satışı ise yüzde 8 artarak 929 milyon dolara ulaÅŸtı, aldığı pay ise yüzde 36 oldu. EÅŸya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı yüzde 13 azalarak 436 milyon dolar, otobüs-minibüs-midibüs ihracatı yüzde 23 yükselerek 156 milyon dolara çıktı. DiÄŸer ürün grupları arasında yer alan çekiciler dış satışında da yüzde 19 azalma görüldü.
Tedarik endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya’ya yüzde 10 azalma görülürken, yine önemli pazarlardan Fransa’ya yüzde 6, Ä°talya’ya yüzde 7, Ä°spanya’ya yüzde 8 düÅŸüÅŸ, BirleÅŸik Krallık’a yüzde 12, Romanya’ya yüzde 29, ABD’ye yüzde 52, Rusya’ya yüzde 42, Slovenya’ya yüzde 118 ihracat artışı yaÅŸandı.
Binek otomobillerde en büyük pazar olan Ä°talya’ya ihracat yüzde 8 gerilerken, önemli pazarlardan Almanya’ya yüzde 34, Polonya ve Belçika’ya yüzde 11’er, Ä°sveç’e yüzde 28 düÅŸüÅŸ kaydedildi. Buna karşılık binek otomobillerde, Fransa’ya yüzde 22, Ä°spanya’ya yüzde 13, Ä°srail’e yüzde 663, Hollanda’ya yüzde 104 ihracat artışına imza atıldı. EÅŸya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda Slovenya’ya yüzde 14, BirleÅŸik Krallık’a yüzde 46, Belçika’ya yüzde 21, ABD’ye yüzde 15 ihracat düÅŸüÅŸü yaÅŸandı. Hollanda’ya yüzde 112 artış saÄŸlandı. Otobüs, minibüs, midibüste ise Fransa’ya yüzde 135, Nahçıvan’a çok yüksek oranlı ihracat artışı kaydedilirken, Almanya’ya yüzde 24, Ä°talya’ya yüzde 41 düÅŸüÅŸ olduÄŸu aktarıldı.
Almanya’ya yönelik ihracat rakamları
Aylık bazda en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya’ya ihracat yüzde 20,5 azalarak 337 milyon dolar oldu. Ä°talya 266 milyon dolar ile ikinci büyük pazar olurken, bu ülkeye yüzde 12 oranında düÅŸüÅŸ gösterdi. Almanya’ya yönelik azalışta binek otomobiller ihracatının yüzde 34, çekiciler ihracatının yüzde 57 düÅŸmesi, Ä°talya’ya yönelik azalışta ise otobüs, minibüs, midibüs ihracatının yüzde 41 düÅŸüÅŸün etkili olduÄŸu duyuruldu.
Üçüncü büyük pazar Fransa’ya ihracat yüzde 14 artarak 253 milyon dolara yükseldi. Yine önemli pazarlardan BirleÅŸik Krallık’a yüzde 20, Belçika’ya yüzde 15,5, Polonya’ya yüzde 16, Fas’a yüzde 17, Ä°sveç’e yüzde 18 ihracat düÅŸüÅŸü görülürken, Ä°spanya’ya yüzde 20, Hollanda’ya yüzde 62, ABD’ye yüzde 31, Romanya’ya yüzde 35, Ä°srail’e yüzde 198, Rusya’ya yüzde 23 ihracat artışı yaÅŸandı.
BirleÅŸik Krallık’a olan azalışta eÅŸya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatının yüzde 46 düÅŸüÅŸünün etkili olduÄŸu ifade edildi. Fransa’ya yönelik artışta binek otomobiller ihracatının yüzde 22, otobüs, minibüs, midibüs dış satışının yüzde 135, Ä°spanya’ya yönelik ihracat artışında çekiciler ihracatının yüzde 113 artışı, Hollanda’ya yönelik yükseliÅŸte eÅŸya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar dış satışının yüzde 112 ve binek otomobiller ihracatının yüzde 104 artmasının etkili olduÄŸuna dikkat çekildi.
Eylülde AB ülkelerine ihracat yüzde 5 gerilerken, Orta DoÄŸu ve Bağımsız Devletler TopluluÄŸu ülkelerine yönelik yüksek oranlı artışlar kaydedildi. Geçen ay AB ülkeleri yüzde 76 pay ve 1 milyar 979 milyon dolar ihracat ile ülke grubu bazında ilk sırada yer aldı. Orta DoÄŸu ülkelerine yüzde 71, Bağımsız Devletler TopluluÄŸu ülkelerine de yüzde 63,5 ihracat artışı yaÅŸandığı bilgisi paylaşıldı.
AA
Turizm Yeni Ekonomi Programı ile şahlanacak
Ticaret Bakanlığı’ndan Suriye açıklaması
TeÄŸmenler savunmaya “Mustafa Kemal’in askeriyiz” diye baÅŸlamış
Veli isterse öğrenciyi sınıfta bırakacak
Vitamin ve kolajen markalarında ilaç bulundu
20 milyon öğrencinin karne heyecanı
Suriye’ye ihracatta kriz büyüyor
Ticari kredide uzun vadede faiz oranı %40’ın altına indi
Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat tutuklandı
Dolar/TL bugün ne kadar?
Benzine zam gelecek
Ticaret Bakanlığı’ndan Suriye açıklaması
TeÄŸmenler savunmaya “Mustafa Kemal’in askeriyiz” diye baÅŸlamış
Veli isterse öğrenciyi sınıfta bırakacak
Vitamin ve kolajen markalarında ilaç bulundu
20 milyon öğrencinin karne heyecanı
Suriye’ye ihracatta kriz büyüyor
Ticari kredide uzun vadede faiz oranı %40’ın altına indi
Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat tutuklandı
Dolar/TL bugün ne kadar?
Benzine zam gelecek