10 Ocak 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) BaÅŸkanı Fatih Birol, küresel ekonominin düzelmesi için yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının önemli olduÄŸunu belirterek, “Piyasada büyük bir belirsizlik var, talebin canlanması uzun zaman alabilir. Kullanılmayan bir petrol stoku var dünyada fakat artık her ÅŸey aşı etrafında dönüyor” dedi.
Birol, Ekonomi Gazetecileri DerneÄŸi (EGD) tarafından dijital ortamda düzenlenen toplantıda, enerji sektöründeki son geliÅŸmelere iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulundu.
Salgının enerji sektörünü olumsuz etkilediÄŸini fakat en büyük darbeyi petrol endüstrisinin aldığını vurgulayan Birol, petrol endüstrisi tarihinde böyle bir dönem yaÅŸanmadığını aktardı.
Birol, petrol fiyatlarında bu süreçte ciddi dalgalanma yaÅŸandığına iÅŸaret ederek, ÅŸöyle konuÅŸtu:
“Åžu anda petrol fiyatları oldukça düÅŸük, 50 dolar civarında. Ben kısa süre içerisinde petrol fiyatlarının 70 dolar gibi bir seviyeye çıkabileceÄŸini düÅŸünmüyorum. Piyasada büyük bir belirsizlik var, talebin canlanması uzun zaman alabilir. Ayrıca, kullanılmayan bir petrol stoku var dünyada fakat artık her ÅŸey aşı etrafında dönüyor. Aşı derde derman olacak mı? Aşı salgını kontrol altına alıp, ekonominin yeniden düzlüÄŸe çıkmasını saÄŸlayacak mı saÄŸlamayacak mı? Aşı, Kovid-19’a karşı derman olursa piyasalarda biraz toparlanma bekleyebiliriz fakat toparlanma olsa da petrol fiyatlarının çok yüksek bir seviyeye geleceÄŸini düÅŸünmüyorum. Salgında üçüncü dalga gelirse, fiyatlarda yeniden bir düÅŸüÅŸ görebiliriz. Fiyatların düÅŸmesi özellikle ABD kaya petrolü için iyi haber deÄŸil. Bu petrolün 40 dolar seviyesine ihtiyacı var ki karlı olabilsin.”
Ekonomileri ve sosyal hayatları petrol ve gaz gelirlerine baÄŸlı olan ülkelerde ciddi ekonomik sorunlar gördüklerini dile getiren Birol, bunun ileride sosyal ve siyasi sorunlara yol açabileceÄŸine dikkati çekti.
Gelecek elektrikli araçlar ve temiz enerjide
Yenilenebilir enerjinin bu süreçte büyümeye devam ettiÄŸini ve bu büyümenin katlanarak artacağını anlatan Birol, ÅŸunları kaydetti:
“Eskiden kral kömürdü, yeni kral güneÅŸ ve bu kaynaklardan maksimum ÅŸekilde faydalanmak çok önemli. Bunun yanı sıra dünya araba sektörünün geleceÄŸi de kesinlikle elektrikli olacak. Bundan kaçış yok. Bu hemen belki yarın olmayabilir, zaman alacak ama o noktaya doÄŸru gidiyoruz. Dünyadaki en büyük araba üreticilerinde elektrikli araçların payı giderek artıyor. Ülkeler, kendi araba sektörlerini gelecek için hazırlamak üzere çeÅŸitli adımlar atıyor.”
Birol, temiz enerji teknolojilerine daha karlı ve risksiz olduÄŸu için yatırım yapıldığını ifade ederek, ÅŸöyle devam etti:
“Önümüzdeki yıl dünya enerjisinin gündemini yenilenebilir enerji ve dünyanın bu konuda ne yapacağı belirleyecek. Birçok ülke iklim deÄŸiÅŸikliÄŸini engellemek için emisyonları azaltma hedefleri koydu. Bu hedeflere ulaÅŸmanın yolu temiz enerji teknolojilerini daha fazla kullanmaktan geçiyor. Ä°klim politikaları yeni yönetimle birlikte Amerikan siyasetinin temeline oturacak. ABD yeni yönetimle kendi adına iklim deÄŸiÅŸikliÄŸiyle mücadelede bazı taahhütlerde bulunacak ve dünya çapında bu konuda bir seferberlik ilan edecek. Dünyanın bir numaralı ekonomisi ABD’nin ‘istikbal yeni enerji teknolojilerinde’ demesi, dünyadaki ve ABD’deki yatırımcılara büyük bir sinyal olacak. Bu bakımdan ABD’deki seçim dünya enerji ve iklim dengelerini ciddi olarak deÄŸiÅŸtirecek.”
“Enerji verimliliÄŸi Sakarya Gaz Sahası’ndaki keÅŸif kadar önemli”
Türkiye enerji sektöründeki geliÅŸmelere de deÄŸinen Birol, bu yıl Karadeniz’de Sakarya Gaz Sahası’ndaki gerçekleÅŸtirilen keÅŸfin ithalat bağımlılığını azaltması açısından kritik bir önemde olduÄŸunu vurguladı.
Buna raÄŸmen Türkiye’nin hala önemli bir ithalatçı konumunda olduÄŸunu dile getiren Birol, “DoÄŸal gazı ikame edecek enerji türlerine ağırlık vermemiz gerekiyor. Bunun başında da yenilenebilir enerji geliyor. Karadeniz’deki gaz keÅŸfi çok önemli ama bu sorunumuz çözüldü demek deÄŸil. Enerji verimliliÄŸi Sakarya Gaz Sahası’ndaki keÅŸif kadar önemli.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Birol, Türkiye’nin elektrik üretiminde doÄŸal gazın ciddi bir payı bulunduÄŸuna ve doÄŸal gaz fiyatlarının bu açıdan önemli olduÄŸuna dikkati çekerek, dünyada ÅŸu anda gaz fiyatlarının çok düÅŸük seviyelerde olduÄŸunu kaydetti.
Türkiye’nin de yakın bir zamanda en önemli tedarikçilerinden biri olan Rusya ile mevcut gaz kontratlarını gözden geçirme vaktinin geldiÄŸini aktaran Birol, “EÄŸer burada fiyatları aÅŸağı çekebilirsek ki çekmemiz için çok fazla imkan var, o zaman doÄŸal gaz ve elektrik faturalarında bir düÅŸüÅŸ bekleyebiliriz.” diye konuÅŸtu.
AA
KRİZ YÖNETİMİ
Ogün Samast’a zaman aşımı kararı
Yazar Selim İleri son yolculuğuna uğurlandı
ROKETSAN mühendisinin ölümündeki sır
Tüm işyerlerinde zorunlu oldu
Ãœnlülerin menajeri AyÅŸe Barım’a soruÅŸturma
Sanayi üretiminden iyi haber
İşsizlik rakamları açıklandı
Tüketim malları ithalatı en yüksek seviyede
Hatay güne depremle başladı
Kaç Suriyeli ülkesine döndü?
Ogün Samast’a zaman aşımı kararı
Yazar Selim İleri son yolculuğuna uğurlandı
ROKETSAN mühendisinin ölümündeki sır
Tüm işyerlerinde zorunlu oldu
Ãœnlülerin menajeri AyÅŸe Barım’a soruÅŸturma
Sanayi üretiminden iyi haber
İşsizlik rakamları açıklandı
Tüketim malları ithalatı en yüksek seviyede
Hatay güne depremle başladı
Kaç Suriyeli ülkesine döndü?