15 Ocak 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) BaÅŸkanı Murat Uysal, politika faizindeki indirimlerin kredi ve mevduat faizlerine güçlü ÅŸekilde yansıdığını gördüklerini belirterek, “Enflasyonu düÅŸürmeye odaklı para politikası duruÅŸumuzu korurken, diÄŸer makro politikaları da finansal istikrarı desteklemek için eÅŸ güdüm içinde uygulamaya devam ediyoruz.” dedi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Åžubat Ayı Meclis Toplantısı’nda üyelere hitap eden Uysal, eÅŸ güdüm içinde uygulanan basiretli makro politikaların etkisiyle 2019 yılında enflasyon, iktisadi faaliyet ve dış dengede önemli kazanımlar saÄŸlandığını anlattı.
Uysal, bu kazanımların ilerleyen süreçte de güçlenerek devam etmesinin fiyat istikrarı, finansal istikrar ve sürdürülebilir büyüme açısından büyük önem taşıdığını söyledi.
Ocak ayında Avrupa BirliÄŸi (AB) Bölgesi’nde iktisadi faaliyetlerin bir miktar iyileÅŸmesiyle dış talep ve ihracata da olumlu yansımalarının olduÄŸunu aktaran Uysal, ÅŸöyle konuÅŸtu:
“Bununla birlikte, ABD ile Çin arasındaki anlaÅŸmaya karşın belirsizliklerin halen yüksek seyretmesi, devam eden jeopolitik riskler ve son dönemde ortaya çıkan salgın hastalık (koronavirüs), küresel büyüme üzerinde aÅŸağı yönlü riskleri canlı tutmaktadır. Küresel iktisadi faaliyetin zayıf seyri, emtia fiyatları ve enflasyon üzerinde belirleyici oluyor. Enflasyon oranlarının, son çeyrekte bazı ülkelerde gıda fiyatları kaynaklı olarak bir miktar yükselmesine karşın 2020 yılında yatay bir görünüm sergilemeye devam etmesi bekleniyor. Bu görünüm, geliÅŸmiÅŸ ülke merkez bankalarının para politikalarını geniÅŸleyici yönde sürdüreceklerine dair beklentileri güçlendirirken, geliÅŸmekte olan ülkelerde de destekleyici para politikalarına olanak saÄŸlamaktadır.”
“Ticaret, hizmet ve inÅŸaat faaliyetlerindeki iyileÅŸme sürüyor”
Uysal, ekonomideki toparlanmanın yıl içinde giderek artan bir sektörel yayılım sergilediÄŸini ve son dönemde güç kazandığını dile getirdi.
Aralık ayı sanayi üretimi verisi ve son çeyreÄŸe iliÅŸkin anket göstergelerinin, bu geliÅŸmeyi teyit ettiÄŸini aktaran Uysal, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:
“Sektörel güven endeksleri, ticaret, hizmet ve inÅŸaat faaliyetlerindeki iyileÅŸmenin sürdüÄŸünü gösteriyor. Ä°ktisadi faaliyetteki toparlanmanın yanında, yatırım ve istihdam geliÅŸmeleri de büyümenin kalıcılığı ve kapsayıcılığı açısından önem arz ediyor. Bu çerçevede, ilk olarak yatırım geliÅŸmelerine baktığımızda, firmaların yatırım eÄŸiliminin küçük ve orta ölçekli firmaları da kapsayacak ÅŸekilde iyileÅŸmeye devam ettiÄŸini görüyoruz. Bu geliÅŸmede, finansal koÅŸullardaki iyileÅŸmenin katkısı olduÄŸunu düÅŸünüyoruz. Faiz indirimlerinin yanı sıra zorunlu karşılıklar gibi diÄŸer önlemler de krediye eriÅŸimin kolaylaÅŸmasını saÄŸlıyor. Reel sektörün uzun vadeli finansmana eriÅŸiminin desteklenmesi, yatırımlara ve istihdama olumlu yansıyarak finansal istikrara katkı yapmaya devam edecektir.”
Yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 8,2
TCMB BaÅŸkanı Uysal, cari iÅŸlemler dengesinin son bir yıllık dönemde önemli iyileÅŸme kaydettiÄŸini ve 2002’den bu yana ilk defa yıllık olarak fazla vermeye baÅŸladığını hatırlattı.
Pozitif büyüme kaydedilen bir yılda cari fazla verildiÄŸini ifade eden Uysal, söz konusu geliÅŸmede reel kur kaynaklı rekabet gücünün dış denge üzerindeki olumlu etkisinin, pazar çeÅŸitlendirme esnekliÄŸiyle mal ve hizmet ihracatındaki artışın önemli rol oynadığını vurguladı.
Uysal, reel döviz kurunun mevcut seviyelerinin Türkiye’nin küresel ticaret pazarında sahip olduÄŸu rekabet gücünü desteklediÄŸine deÄŸinerek, ÅŸunları kaydetti:
“Rekabet gücü kazanımları, dış ÅŸoklara karşı ihracat potansiyelimize önemli bir dayanıklılık ve esneklik kazandırarak, ekonominin daha dengeli ve sürdürülebilir bir büyüme patikasına yönelmesinde önemli rol oynuyor. Nitekim son dönemlerde, küresel büyüme görünümündeki zayıflama dış talebi kısmen yavaÅŸlatsa da rekabet gücündeki geliÅŸmelerin olumlu etkisinin sürdüÄŸünü görüyoruz. Tüketici enflasyonu, 2019 yılında önemli ölçüde geriledi. Sıkı para politikası ve uygulanan koordineli politikalar enflasyondaki düÅŸüÅŸün temel belirleyicisi oldu. Birikimli döviz kuru etkilerinin azalması, talep koÅŸulları ve ılımlı seyreden ithalat fiyatlarının yanı sıra enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışındaki iyileÅŸme de enflasyondaki düÅŸüÅŸü destekledi.
GeldiÄŸimiz noktada, enflasyon görünümü Ocak Enflasyon Raporu’nda açıkladığımız tahminlerle büyük ölçüde uyumludur. Enflasyonu düÅŸürmeye odaklı, temkinli para politikası duruÅŸu ve güçlü politika koordinasyonu altında, 2020 yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 8,2 olarak koruduk. Enflasyonun 2021 yıl sonunda yüzde 5,4’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz. Ana eÄŸilime yönelik takip ettiÄŸimiz çok sayıda gösterge, enflasyonda hedeflenen düÅŸüÅŸ patikası ile uyumlu bir seyre iÅŸaret ediyor. Enflasyonun bir süre için mevcut seviyelerde yatay seyrettikten sonra yıl sonu tahminimize doÄŸru kademeli olarak gerileyeceÄŸini öngörüyoruz.”
Enflasyon beklentilerindeki gerileme
Geçen yıl para politikası duruÅŸunu enflasyondaki düÅŸüÅŸ sürecinin devamını saÄŸlayacak ÅŸekilde belirlerken, finansal istikrara yönelik araçları da etkin bir ÅŸekilde kullandıklarını dile getiren Uysal, 2019 yılının ilk yarısında politika faizini yüzde 24 düzeyinde sabit tutarken, enflasyon görünümündeki iyileÅŸmeye baÄŸlı olarak temmuz ayından itibaren kademeli ÅŸekilde yüzde 10,75 seviyesine düÅŸürdüklerini anımsattı.
Para politikasındaki temkinli duruÅŸun ve enflasyondaki istikrarlı düÅŸüÅŸün enflasyon beklentilerinin hızla gerilemesinde etkili olduÄŸuna dikkati çeken Uysal, “Ülke risk primiyle enflasyon beklentilerindeki gerileme orta ve uzun vadeli tahvil faizlerinin de düÅŸmesine yol açtı.” ifadesini kullandı.
Uysal, enflasyondaki düÅŸüÅŸ sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi ve uzun vadeli faizlerin aÅŸağı gelmesi açısından büyük önem taşıdığını belirtti.
Murat Uysal, ÅŸöyle devam etti:
“Politika faizindeki indirimlerin kredi ve mevduat faizlerine güçlü bir ÅŸekilde yansıdığını görüyoruz. Enflasyonu düÅŸürmeye odaklı para politikası duruÅŸumuzu korurken, diÄŸer makro politikaları da finansal istikrarı desteklemek için eÅŸ güdüm içinde uygulamaya devam ediyoruz. Bu kapsamda, aÄŸustos ayında bankaların Merkez Bankasında tutmak zorunda oldukları karşılıklarda deÄŸiÅŸikliÄŸe gittik. Bu deÄŸiÅŸiklik, baÅŸlangıçta kamu bankaları öncülüÄŸünde olmak üzere, bankaların kredi koÅŸullarını daha destekleyici hale getirmelerine yardımcı oldu. Ä°kinci aÅŸama olarak aralıkta açıkladığımız uygulama deÄŸiÅŸikliÄŸiyle üretim ve yatırımla iliÅŸkisi kuvvetli olan uzun vadeli ticari krediler ile uzun vadeli konut kredilerinin teÅŸvik edilmesini amaçladık.”
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Åžubat ayı Meclis Toplantısı’nda üyelere hitap eden Uysal, bankalarca ticari müÅŸterilere sunulacak ürün veya hizmetler karşılığında alınabilecek ücret ve komisyonların daha ÅŸeffaf, anlaşılır ve karşılaÅŸtırılabilir olmasına yönelik düzenlemeye gittiklerini söyledi.
Murat Uysal, bu düzenlemenin firmaların finansmana eriÅŸimindeki güçlükleri azaltmak ve finansal hizmetler piyasasındaki ÅŸeffaflığı artırmak bakımından faydalı olacağını ümit ettiklerini vurguladı.
Geçen yılın ikinci yarısında kredi faiz oranlarındaki düÅŸüÅŸün kredi talebini canlandırdığını dile getiren Uysal, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:
“Bankaların güçlü likidite ve sermaye yapısının yanı sıra fonlama maliyetlerindeki düÅŸüÅŸ de kredi arzını destekledi. Kredilerde Temmuz 2019’dan itibaren tarihsel ortalamaların üzerinde bir ivmelenme kaydedildi. Özellikle, aÄŸustos ayında zorunlu karşılık düzenlemesinin de etkisiyle tüketici kredilerinde baÅŸlayan hızlanma son dönemde firma kredilerinde de gözlenmeye baÅŸladı. Canlanan iktisadi faaliyet ve yatırım talebindeki toparlanma iÅŸaretlerine paralel olarak firma kredilerindeki artışın devam edeceÄŸini öngörüyoruz. Bununla birlikte, kredi büyümesi ve kompozisyonundaki geliÅŸmelerin dış denge ve enflasyon üzerindeki etkilerini de yakından takip ediyoruz. Son dönemde belirgin bir iyileÅŸme kaydeden cari iÅŸlemler dengesinin önümüzdeki dönemde ılımlı bir seyir izlemesinin makro politika bileÅŸimi açısından önem arz ettiÄŸinin altını çizmek isterim.
Önümüzdeki dönemde enflasyondaki düÅŸüÅŸün hedeflenen patika ile uyumlu ÅŸekilde gerçekleÅŸmesi için para politikasındaki temkinli duruÅŸumuzun sürdürülmesi gerekiyor. Bu çerçevede, parasal duruÅŸumuzu ana eÄŸilime dair göstergeleri dikkate alarak, enflasyondaki düÅŸüÅŸün sürekliliÄŸini saÄŸlayacak ÅŸekilde belirleyeceÄŸiz.”
“Sürdürülebilir büyüme için verimlilik kazanımları ve yatırımların devamlılığı önemli”
TCMB BaÅŸkanı Uysal, Merkez Bankası olarak fiyat istikrarını saÄŸlama ve finansal istikrarı destekleme amaçları doÄŸrultusunda ellerindeki tüm araçları kullanmaya devam edeceklerini aktardı.
Yapılan çalışmaların, ihracat, verimlilik ve sürdürülebilir büyüme arasında güçlü bir iliÅŸki olduÄŸunu ortaya koyduÄŸuna iÅŸaret eden Uysal, “Yüksek oranlı sürdürülebilir büyüme için verimlilik kazanımları ve yatırımların devamlılığı önem arz etmektedir. Bu baÄŸlamda, ihracat piyasalarındaki fiyat ve fiyat dışı rekabet koÅŸulları, firmaları kaynaklarını etkin kullanmaya yöneltmektedir. Bununla birlikte uluslararası ticaret alanında yapılan çalışmalar, giriÅŸ maliyetini üstlenebilecek verimli firmaların ihracat piyasalarına girebildiÄŸi sonucuna ulaÅŸmaktadır. Ampirik çalışmalar da bu bulguyu desteklemektedir.” ifadelerini kullandı.
Sürdürülebilir ihracat artışları için pazar çeÅŸitlendirmesinin kritik öneme sahip olduÄŸuna dikkati çeken Murat Uysal, Türkiye’de ihracat ile ülke çeÅŸitlendirmesinin paralel hareket ettiÄŸini belirtti.
Uysal, AB Bölgesi’nde 2008 küresel krizi sonrası yaÅŸanan durgunluÄŸa karşın firmaların alternatif piyasalara yönelmesinin toplam ihracat performansını dengeleyici bir unsur olduÄŸunu anlatarak, ÅŸunları kaydetti:
“Ürün-ülke kesiÅŸimi olarak daha geniÅŸ bir ÅŸekilde tanımladığımız pazar sayısı 2006-2018 yıllarında yüzde 56 artmıştır. Ä°hracatçı firma sayımız ise yaklaşık iki katına çıkmıştır. Ä°hracat artışının farklı kanallardan beslenmesi, artışların uzun vadede devam edeceÄŸi yönündeki beklentilerimizi desteklemektedir. G-20 ülkeleriyle karşılaÅŸtırıldığında, Türkiye’nin pazar çeÅŸitliliÄŸini artırmada ve pazar çeÅŸitlendirmesinin geldiÄŸi seviyede en baÅŸarılı ülke olduÄŸunu görüyoruz. Türk ihracatı belli bir ülke veya bölgeye yoÄŸunlaÅŸmak yerine dünya geneline yayılmıştır. Firmalarımızın dinamik yapısı sonucu ihracatımızdaki çeÅŸitlenmeyle birlikte ihracatımızda en yüksek paya sahip ilk 15 ülkenin payı 2006 yılında yüzde 65 iken, 2019 yılında yüzde 58’ini oluÅŸturmuÅŸtur. Zaman içinde ihracatın, ülke ve ürün kompozisyonundaki deÄŸiÅŸimiyle uyumlu olarak sektör kompozisyonunda da farklılaÅŸmalar gözlenmektedir. Merkez Bankası olarak ihracatın verimlilik ve cari denge kanalıyla makroekonomik istikrar ve sürdürülebilir büyümeye katkısını önemsiyor, toplam ihracatımızın ve ihraç ürünlerindeki katma deÄŸerimizin daha da yükseleceÄŸini öngörüyoruz.”
BTSO Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ä°brahim Burkay, konuÅŸmasının ardından Uysal’a hediye takdim etti.
AA
ABD’de rekor düşüş
Sahte içkiden 63 işletme kapatıldı
Giyim ithalatı tarihi rekorda
Hangi araçlar ÖTV’siz alınabilecek?
Türk adının geçtiği en eski yazıt
Aile hekimi raporu ücretli olacak
e-Nabız verileri sızdırıldı mı?
Türkiye’nin Maldivleri icradan satılık
Çocuğunuza asla bunu giydirmeyin/Bakanlık her yerden toplatıyor
Gazeteci Yılmaz Özdil kalp krizi geçirdi
Zübeyde Hanım’ı vefatının 102. yılında saygıyla anıyoruz
Sahte içkiden 63 işletme kapatıldı
Giyim ithalatı tarihi rekorda
Hangi araçlar ÖTV’siz alınabilecek?
Türk adının geçtiği en eski yazıt
Aile hekimi raporu ücretli olacak
e-Nabız verileri sızdırıldı mı?
Türkiye’nin Maldivleri icradan satılık
Çocuğunuza asla bunu giydirmeyin/Bakanlık her yerden toplatıyor
Gazeteci Yılmaz Özdil kalp krizi geçirdi
Zübeyde Hanım’ı vefatının 102. yılında saygıyla anıyoruz