24 Aralık 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
ULAK HaberleÅŸme AÅž Genel Müdürü Metin Balcı, ÅŸirket olarak yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde, herhangi bir kesinti olmadan 5G radyo ile birlikte 5G teknolojisinin farklı birimlerini geliÅŸtirmek için çalıştıklarını belirterek, “MÄ°LAT AÄŸ Yönetim ve Analiz Sistemimiz (MAYA) 5G’ye hazır bir ürün olarak sahada, diÄŸer taraftan 5G radyo ve çekirdek ÅŸebekemizi de 2021 ortasında hazır edeceÄŸiz.” dedi.
Kovid-19 salgını döneminde, zaman zaman sokaÄŸa çıkma yasaklarının ve karantina süreçlerinin yaÅŸandığı bu dönemde iletiÅŸim altyapısına, yerli ve milli ULAK çözümlerle katkıda bulunmaktan dolayı mutlu olduklarını vurgulayan Balcı, bu katkıyı daha da artırmak için çalıştıklarını dile getirdi.
Balcı, salgın döneminde iletiÅŸim altyapısının öneminin daha iyi kavrandığına dikkati çekerek, ÅŸöyle konuÅŸtu:
“Evrensel Projesi kapsamında, 700’ü aÅŸkın köy okulu öÄŸrencisi ULAK baz istasyonları vasıtasıyla EBA’nın online eÄŸitim sistemine ulaÅŸtı. EÄŸitim ve iletiÅŸim sürekliliÄŸini saÄŸlamadaki katkımızı gördükçe çalışma azmimiz artıyor. Bu sorumlulukla ULAK HaberleÅŸme olarak, ekosistemimizle 5G teknolojisini geliÅŸtirmek için çalışıyoruz. 4,5G teknolojilerinin geliÅŸtirme, ürünleÅŸtirme ve sahadaki uygulamalarında ULAK olarak edindiÄŸimiz birikim ve deneyim paha biçilmez bir öneme sahip. Aynı ÅŸekilde 5G teknolojisini de geliÅŸtirip saÄŸlıklı bir ÅŸekilde kullanıma aldığımızda, hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan iletiÅŸim altyapılarımızda kendimizi daha güçlü, güvende ve güvenilir hissedebileceÄŸiz.”
Teknolojide yaÅŸanan geliÅŸmelerin, ekonomik ve siber güvenlik açısından tüm dünyanın yakından takip ettiÄŸi bir yarış olduÄŸunu vurgulayan Balcı, bu mücadelede 4,5G teknolojisinde ülke olarak önemli bir noktaya gelindiÄŸini ve bunu her gün biraz daha ileri götürecek ÅŸekilde geliÅŸtirme sürecinin devam ettiÄŸini bildirdi.
Balcı, 5G teknolojisinin farklı birimlerini geliÅŸtirmek için çalışmalarının da sürdüÄŸüne iÅŸaret ederek, “MAYA, 5G’ye hazır bir ürün olarak sahada, diÄŸer taraftan 5G radyo ve çekirdek ÅŸebekemizi de 2021 ortasında hazır edeceÄŸiz.” ifadelerini kullandı.
5G baz istasyonu (5G radyo ve eriÅŸim ÅŸebekesi) çalışmalarına 2018’de ASELSAN ve Turkcell ile TÜBÄ°TAK projesi kapsamında baÅŸladıklarını hatırlatan Balcı, 2019’un sonlarına doÄŸru, yaptıkları çalışmaların yine TÜBÄ°TAK tarafından desteklenen Uçtan Uca Yerli Milli 5G (UUYM5G) projesi kapsamındaki çalışmalarla birleÅŸtirildiÄŸini anlattı.
Balcı, bu proje kapsamında çalışmaların daha da güçlenerek devam ettiÄŸini belirterek, “UUYM5G projesinden sonra 2021’de baÅŸlaması planlanan ve ülkemizin 5G çalışmalarının ürünleÅŸme sürecinde önemli yer tutacağına inandığımız TÜBÄ°TAK 5G Sanayi Yenilik AÄŸ Mekanizması (SAYEM) Projesi çalışmalarına yönelik hazırlıklar da ULAK HaberleÅŸme liderliÄŸinde yürütülmektedir.” diye konuÅŸtu.
“Yerli ve milli tasarımlarla dikey uygulamalar çalıştırılabilir seviyede”
ULAK’ın, Türkiye’nin geniÅŸ bant iletiÅŸim teknolojileri alanındaki öncü firmalarla yürüttüÄŸü iÅŸ birliÄŸi ve UUYM5G Projesi kapsamındaki müÅŸterek çalışmalarla ULAK markasının Türkiye’de ve yurt dışı pazarlarda yaygınlaÅŸarak güçleneceÄŸini dile getiren Balcı, “Tüm bu çalışmalarımızın 2020’de çeÅŸitli aÅŸamalarda test ve gösterimi yapıldıktan sonra 2021’de saha testlerinin gerçekleÅŸtirilmesini ve 2022’de operatörlerimizin kullanımına sunulmasını hedefliyoruz.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Balcı, geliÅŸtirilen yerli ve milli tasarımlarla, dikey uygulamaların çalıştırılabilir seviyeye geldiÄŸine dikkati çekerek, otonom bir aracı ve bir fabrikanın gerçek zamanlı süreçlerini yönetmenin (operatörlerle birlikte) sundukları altyapıyla mümkün olduÄŸunu ifade etti.
Dikey sektörlerdeki çalışmaları 5G’yi beklemeden, dışarıdan gelen dikteleri doÄŸrudan kabullenmeden, hazır çözümlerin ve sistemlerin dayanılmaz cazibesine kapılmadan, mevcut 4,5G çözümlerle adreslemeye, bu süreçte alan uzmanlıklarını geniÅŸletmeye ve uygulama seviyesinde tecrübeleri artırmaya gayret ettiklerini vurgulayan Balcı, ÅŸunları kaydetti:
“Türkiye olarak baz istasyonu üreten ve sahada çalışır vaziyette kurabilen 5-6 ülkeden biri olduk. 5G ve ötesine doÄŸru önümüzdeki dönem geniÅŸ bant iletiÅŸim teknolojilerinde yerli ve milli sistemlerin yapılabilirliÄŸine olan güvenin artırılması konusunda ULAK önemli bir referans oluÅŸturdu. Hızla deÄŸiÅŸen ve yüksek teknoloji gerektiren iletiÅŸim altyapılarında ülke olarak teknolojik, ekonomik ve güvenlik açısından yerli ve milli ürünlerimizle yerimizi almalı ve bu baÅŸarıyı sürdürebilir kılmalıyız. Bunun yolu ULAK ile yakaladığımız fırsatın farkında olarak, potansiyelimizi kullanmaktan geçiyor. Yeni teknolojileri üretmeye devam ederken, teknolojiye yön verdiÄŸimiz günleri hedeflemek bu sayede mümkün. ULAK olarak, operatör ÅŸebekelerimizde aktif hizmet verirken, ekosistemimizle 2021’in ortasından itibaren hayata geçireceÄŸimiz 5G çözümlerimiz ve yaÅŸantımızı kolaylaÅŸtırıcı özgün dikey uygulamalarımızla ülkemizin geliÅŸimine katkıda bulunacağız.”
AA
Benzin ve motorine zam geliyor
Ticari kredilerde kısıtlamalar kaldırılmalı
MTV’ye ne kadar zam yapılacak?
Helikopter kazası kurbanlarına veda
Yavru goril kaçakçıların elinden kurtarıldı
Ä°ÅŸte 2024 yılının “Kelimesi”
Çarşı’ davasında tüm sanıklara beraat
Otomobil devleri birleÅŸiyor
Eski tip kimlikle tapuda işlem yapılamayacak
İdari para cezaları yılbaşından itibaren artırılacak
Dikkat! Kartınız bloke olacak Bu şifreler artık yasak
Ticari kredilerde kısıtlamalar kaldırılmalı
MTV’ye ne kadar zam yapılacak?
Helikopter kazası kurbanlarına veda
Yavru goril kaçakçıların elinden kurtarıldı
Ä°ÅŸte 2024 yılının “Kelimesi”
Çarşı’ davasında tüm sanıklara beraat
Otomobil devleri birleÅŸiyor
Eski tip kimlikle tapuda işlem yapılamayacak
İdari para cezaları yılbaşından itibaren artırılacak
Dikkat! Kartınız bloke olacak Bu şifreler artık yasak