19 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

2019’da 208 birleÅŸme ve devralma iÅŸlemi incelendi

Türkiye kökenli şirketlerce bildirilen 91 birleşme ve devralmanın toplam işlem bedeli 42,9 milyar lira oldu.
Yabancıların yurt dışında gerçekleştirdikleri ve Türkiye pazarındaki rekabete dolaylı etkisinden dolayı incelenen 113 işlemde toplam bedel ise 2,8 trilyon lirayı buldu.

Rekabet Kurumunca geçen yıl 208 birleÅŸme ve devralma iÅŸleminin incelendiÄŸi bildirildi. Bunlardan Türk kökenli ÅŸirketlerin gerçekleÅŸtirdiÄŸi iÅŸlemlerin toplam bedeli 42 milyar 863 milyon lira olurken, yabancıların gerçekleÅŸtirdiÄŸi iÅŸlemlerde tutar 2 trilyon 855 milyar lirayı buldu.

Rekabet Kurumu 2019 yılına iliÅŸkin “BirleÅŸme ve Devralma Görünümü”nü açıkladı.

Buna göre, geçen yıl kuruma toplam 208 birleÅŸme ve devralma iÅŸlemi bildirildi. Bunların 38’inde tarafların tümü Türkiye’de faaliyet gösteren, 115’i yabancı ülke yasalarına göre kurulmuÅŸ ÅŸirketlerden oluÅŸtu. Ä°ÅŸlemlerin 51’inde ise taraflardan en az birisi “Türkiye ve yabancı ÅŸirketler” olarak kayıtlara geçti. Ayrıca, geçen yıl 1 özelleÅŸtirme deÄŸerlendirmeye alınırken, iÅŸlemlerden 3’ü kapsam dışı görüldü.

Kurum tarafından incelenen birleÅŸme ve devralmalara göre, geçen yıl toplam iÅŸlem bedeli Türkiye kökenli ÅŸirketlerde yaklaşık 42 milyar 863 milyon lira olarak gerçekleÅŸti. Son 7 yıla ait veri içinde en yüksek iÅŸlem hacmi geçen yıl kaydedildi.  

Tüm tarafları Türkiye kökenli olan ÅŸirketler arasında gerçekleÅŸtirilen birleÅŸme ve devralmaların toplam iÅŸlem deÄŸeri 6 milyar 246 milyon lira oldu. Türk ve yabancı kökenli ÅŸirketlerde bu tutar 19 milyar 29 milyon lira olarak kaydedilirken, tüm tarafları yabancı olan ÅŸirketlerin birleÅŸme ve devralmalarında 17 milyar 587 milyon liralık iÅŸlem hacmi oluÅŸtu.

Japon yatırımcılar ilk sırada

Tüm tarafları yabancı ÅŸirketler olan iÅŸlemlerde toplam iÅŸlem deÄŸeri 2 trilyon 855 milyar lira olarak hesaplandı. 

Geçen yıl yabancı yatırımcılar tarafından 46 ayrı iÅŸlemde Türkiye kökenli ÅŸirketlere yatırım yapıldı. Bunlar arasında ilk sırada 7 iÅŸlemle Japonya kökenli yatırımcılar yer aldı. Ä°kinci, 5 iÅŸlemle Fransa kökenli yatırımcılar oldu. 

Hedef ÅŸirketin Türkiye kökenli olduÄŸu bu iÅŸlemlerde yabancı yatırımcılar tarafından gerçekleÅŸtirileceÄŸi bildirilen yatırım tutarı yaklaşık 36 milyar 177 milyon lira olarak kayıtlara geçti.

Ekonomik faaliyet alanı bakımından, hedef ÅŸirketin Türkiye kökenli olduÄŸu iÅŸlemler içinde en yüksek deÄŸer 15 milyar 482 milyon lirayla parasal aracı kuruluÅŸların faaliyetleri alanında görüldü.

Ana faaliyet alanı bakımından ise en yüksek iÅŸlem hacmi 16,5 milyar lira ile finansal hizmet faaliyetlerinde gerçekleÅŸti. 

Rekabet Kurumuna geçen yıl bildirilen birleÅŸme ve devralma iÅŸlemleri son bildirim tarihinden ortalama 14 gün sonra nihai karara baÄŸladı.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bankalardan tarihi kasım ayı karı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.