28 Mart 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

‘2020’de Airbus’ın Türkiye’de 2,5 milyar dolarlık yatırım yapması beklenmekte’

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan, "2020 yılında Airbus'ın, Türkiye'de yaklaşık 2,5 milyar dolarlık yatırım yapması ve 2030'da bu rakamın 5 milyar doların üzerine çıkması beklenmektedir." dedi.

UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, son 17 yılda CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın vizyonuyla hayata geçirilen politikalar ve yatırımlarla, savunma sanayi alanında adeta bir devrim gerçekleÅŸtirdiklerini belirterek, “Bugün ülkemizde 700 ayrı savunma sanayi projesi yürütülüyor ve proje hacmi itibarıyla sektörde 60 milyar dolarlık büyüklüÄŸe ulaşıldı. Dünyanın en büyük 100 savunma ÅŸirketi arasına giren 5 firmamız bulunuyor.” dedi.

Turhan, 12. Hava UlaÅŸtırma Ana Üs Komutanlığında, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın da katılımıyla düzenlenen “A400M Uçakları Retrofit SözleÅŸme Töreni”nde yaptığı konuÅŸmada, Kayseri’de olmaktan duyduÄŸu memnuniyeti dile getirdi.

Milletleri tarih sahnesinde var eden en temel faktörün, sahip oldukları karekterler olduÄŸunu vurgulayan Turhan, Türkiye’nin de zaman içinde çok ÅŸey yaÅŸadığını, birçok badireler atlattığını, “yok olmak ve var olmak” arasındaki ince çizgiye kadar gittiÄŸini anlattı.

Turhan, tarih yolculuÄŸunda gururla yürümeye devam ettiklerini vurgulayarak, “Allah’a binlerce ÅŸükür olsun ki milletimiz karakter sahibi bir millet, gözbebeÄŸimiz ordumuz da milletimizin tüm karekteristik özelliklerini bünyesinde taşıyan Peygamber ocağımızdır. Dün olduÄŸu gibi bugün de ordumuzun bilgi birikimi, donanımı, disiplini, kudretli personeli ve görevlerindeki üstün baÅŸarı, bizleri gururlandırmaktadır.” diye konuÅŸtu. 

Orduyu her daim güçlü kılmanın, çağın geliÅŸimini takip ederek en yeni teknolojilerle Silahlı Kuvvetleri donatmanın ve bunu dışa bağımlılığı en aza indirerek gerçekleÅŸtirmenin en temel gayeleri arasında yer aldığını ifade eden Turhan, Türkiye’nin üç kıtayı birbirine baÄŸlayan çok önemli jeostratejik ve jeopolitik bir konumu bulunduÄŸunu kaydetti.

“Son 17 yılda adeta bir devrim gerçekleÅŸtirdik”

Tarihsel geçmiÅŸinin yanında, bugünkü küresel çalkantılar, yakın bölgede yaÅŸanan hadiseler ve dünyanın genel gidiÅŸatının, her alanda olduÄŸu gibi savunma sanayi alanında da Türkiye’nin çok güçlü olmasını gerektirdiÄŸini vurgulayan Turhan, ÅŸöyle devam etti:

“Özellikle son 17 yılda Sayın CumhurbaÅŸkanımızın vizyonuyla hayata geçirilen politikalar ve yatırımlarla, savunma sanayi alanında adeta bir devrim gerçekleÅŸtirmiÅŸ durumdayız. Bugün ülkemizde 700 ayrı savunma sanayi projesi yürütülüyor ve proje hacmi itibarıyla sektörde 60 milyar dolarlık büyüklüÄŸe ulaşıldı. Dünyanın en büyük 100 savunma ÅŸirketi arasına giren 5 firmamız bulunuyor. Bugüne kadar yapılanlarla savunma sanayinde dışa bağımlılığımızı yüzde 80’lerden, yüzde 30’lara indirdik. Daha önceleri neredeyse yok denecek seviyede olan savunma sanayindeki araÅŸtırma-geliÅŸtirme harcamaları bugün 1,5 milyar dolara yaklaÅŸtı. ‘Peki ne oldu’ diye soracak olurlarsa en basitinden ÅŸunları sayabilirim; bugün Türkiye, ATAK adı altında kendi savaÅŸ helikopterlerini üretiyor, Ä°HA’lar ile düÅŸmanını gözetliyor. Silahlandırılmış Ä°nsansız Hava Uçakları ile belirlediÄŸi hedeflerini vuruyor. ALTAY tanklarını, milli piyade tüfeÄŸini yapıyor. Milgem Projesi ile yine kendi savaÅŸ gemisini üretiyor. Üstelik Türkiye, bugün dünyada bir savaÅŸ gemisini milli imkanlarıyla tasarlayan, inÅŸa eden ve idamesini gerçekleÅŸtirebilen 10 ülkeden biri olmuÅŸtur. Bu tabloyla ne kadar gurur duysak azdır.”

Savunma sanayi alanında gerçekleÅŸtirilen tüm bu baÅŸarıların artarak devam edeceÄŸini ve savunma sanayinde dışa bağımlılığın ortadan kalkacağını kaydeden Turhan, bugün hayata geçecek anlaÅŸmayla da bu hedefe ulaÅŸmada çok önemli bir adım atılacağını dile getirdi.

Airbus ile sivil ve askeri havacılıkta iÅŸ birliÄŸi temelinde yaklaşık 30 yıldır baÅŸarılı çalışmalar yürütttüklerini aktaran Bakan Turhan, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

“Türk Hava Yolları filosunda bulunan 344 uçağın 170 tanesi Airbus firması tarafından üretilmiÅŸtir. Ayrıca Airbus firmasına sipariÅŸ verilen ve önümüzdeki yıllarda teslim alınması planlanan 84 adet A321 NEO ve 5 adedi opsiyon olmak üzere toplam 30 adet A350-900 uçağı bulunmaktadır. 2024 yılına kadar parça parça teslim alınacak olan toplam 114 uçağın 2019 deÄŸeri ile liste fiyatı yaklaşık 20,9 milyar ABD dolarıdır. Airbus, THY’de olduÄŸu gibi diÄŸer bir stratejik kuruluÅŸumuz olan TÜRKSAT ile de önemli iliÅŸkiler içindedir. 2017 yılında, Türksat 5A ve Türksat 5B haberleÅŸme uyduları ana sözleÅŸmesi Türksat ile Airbus arasında imzalandı. Airbus, Eurostar E3000 platformunun en yeni elektrikli yörünge yükseltme sürümüne dayanan Türksat 5A ve 5B telekomünikasyon uydularını, sırasıyla 2020 ve 2021’in ilk çeyreklerinde uzaya fırlatmayı hedefliyoruz. Ayrıca Türk Uzay Ajansımızın da Airbus ile önümüzdeki dönemde, araÅŸtırma, geliÅŸtirme ve ticari konuları içeren bir iÅŸ birliÄŸi yapmasını planlamaktayız.”

“Airbus’ın, Türkiye’de 2,5 milyar dolarlık yatırım yapması bekleniyor”

Airbus ile ilişkilerinin bunlarla sınırlı olmadığını ifade eden Turhan, şu bilgileri verdi:

“Türkiye, Airbus’ın dördüncü en büyük müÅŸterisi olarak, 9 havayolu iÅŸletmesinde, 270 civarında yolcu ve yük uçağıyla hizmet vermektedir. Ayrıca Airbus, Türkiye’de 7 büyük sanayi ortağına ve yan kuruluÅŸuna da sahiptir. 2020 yılında Airbus’ın, Türkiye’de yaklaşık 2,5 milyar dolarlık yatırım yapması ve 2030’da bu rakamın 5 milyar doların üzerine çıkması beklenmektedir. Bu yatırımların somut getirileri olarak bugün uçan her ticari ve askeri Airbus uçağının Türk tedarikçileri tarafından üretilen parçaları bulunmaktadır. Türk tedarikçiler ayrıca, A350 XWB ailesi için aileronlar ve bazı ticari ve askeri uçak platformu için kontrol yüzeyleri gibi kritik parçaların tasarım ve üretim sorumluluklarını üstlenmektedirler.”

Turhan, tüm bunların yanında, saÄŸlık hizmetlerinden iÅŸ havacılığında kullanılan araçlara, nakliye uçaklarından genel amaçlı arama kurtarma helikopterlerine varıncaya kadar pek çok alanda Airbus imzasını görmenin mümkün olduÄŸunu ifade ederek, bu tablonun iÅŸ birliÄŸi temelinde yapılacak çalışmalarla kendilerini çok daha ilerilere taşıyacağını söyledi.

Bu kapsamda, TUSAÅž ve Airbus’ın Eylül 2018’de yaptığı anlaÅŸmayı önemli bulduklarını aktaran Turhan, anlaÅŸmayla Airbus için hareketli parçalar gibi uçağın ikincil yapılarında araÅŸtırma ve deneyler geliÅŸtirmek ve birlikte çalışma yapmanın amaçlandığını belirtti.

KonuÅŸmaların ardından Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Asfat Genel Müdürü Esad Akgün, Kayseri Garnizon Komutanı TuÄŸgeneral Ercan Teke, Airbus DS Türkiye BaÅŸkanı Can Genç ve Airbus DS BaÅŸkan Yardımcısı Nils Michael, A400M Uçakları Retrofit SözleÅŸmesi’ni imzaladı.

Bakanlar Turhan ve Akar ile beraberindekiler daha sonra törenin gerçekleÅŸtirildiÄŸi hangarda bulunan 09 K/N’li A400M uçağında incelemede bulundu.

Törene, Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral YaÅŸar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Kayseri Valisi Åžehmus Günaydın ve BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Memduh Büyükkılıç da katıldı.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

‘Türkiye ekonomisi pozitif büyümeye devam edecek’

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.