19 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

2020’de ihracata odaklı sektörler ön planda olacak

Alternatif Bank Genel Müdürü Kaan Gür, bankacılık sektörünün 2020'de ticari kesimi daha da belirgin şekilde destekleyeceğini belirterek, "Özellikle ihracata odaklı sektörlerin ön planda olabileceğini düşünüyoruz." dedi.

Alternatif Bank Genel Müdürü Kaan Gür, “Bankacılık SöyleÅŸileri” kapsamında AA muhabirine bankacılık sektörü, Türkiye ekonomisi ve Alternatif Bank’ın performansına iliÅŸkin deÄŸerlendirmede bulundu.

Bankacılık sektörünün, güçlü kurumsal ve regüle yapısı, yüksek sermaye yeterliliÄŸi, belirsizlik dönemlerini yönetme kabiliyeti gibi öne çıkan özellikleriyle duruÅŸunu koruyarak, her zaman olduÄŸu gibi ekonominin geliÅŸimine katkısını sürdüreceÄŸini belirten Gür, “Ekonomi yönetimimiz, reel sektör ve bankacılık sektörünün ele ele vererek orta vadede yine yükseliÅŸe geçeceÄŸimize inancımız tam.” dedi.

Gür, bu doÄŸrultuda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) son zorunlu karşılık düzenlemesinin ardından bankacılık sektörünün özellikle ticari krediler bazında büyüme eÄŸilimlerini destekleyici güçlü bir adım attığını hatırlattı.

Beklentilerinin eylül ayından bu yana devam eden tüketici kredisi büyüme eÄŸiliminin, faizlerin mevcut düÅŸük seviyelerde kalmasıyla beraber pozisyonunu koruyacağı yönünde olduÄŸunu ifade eden Gür, ticari kredilerde de arz etkilerinin güçlenmesiyle birlikte bu alanda da büyüme öngördüklerini dile getirdi.

Gür, bu anlamda, bankacılık sektörünün 2020 yılında ticari kesimi daha da belirgin ÅŸekilde destekleyeceÄŸini ve özellikle ihracata odaklı sektörlerin ön planda olabileceÄŸini düÅŸündüklerini söyledi.

“Fed’in yılın ikinci yarısında faiz indirimi olasılığını yeniden gündeme getirmesi mümkün”

Kaan Gür, son dönemde ABD ve Avrupa ekonomilerinin öncül göstergelerinde güçlenme görüldüÄŸünü, 2020 yılında küresel ekonomik görünümde olası dalgalanmaların beklenmesiyle ABD Merkez Bankası’ndan (Fed) en fazla bir faiz indirimi geleceÄŸinin öngörüldüÄŸünü söyledi.

Fed’in aralık ayındaki son toplantısında faizlerin mevcut düzeyinin ekonomiyi desteklemek ve enflasyon hedefine ulaşılması için yeterli, gelecek dönemde olası faiz artırımlarının ise etkinliÄŸine dair daha az olumlu olduÄŸunu hatırlatan Gür, “Böylece en azından 2020 için faiz artırımı olasılığını ortadan kaldırdı diyebiliriz. Bu durum, geliÅŸmekte olan ülkelerin faiz indirim süreçlerini 2020 yılında da destekleyebilecektir.” dedi.

Gür, küresel ekonomide ABD-Çin sürecine dair kaygıların etkilerinin güçlü olmaya devam edeceÄŸini, “Faz 1” anlaÅŸmasının, temel dış ticaret süreçlerini içerdiÄŸi için anlaÅŸma saÄŸlanmasının daha kolay olduÄŸunu söyledi.

Sonraki fazların teknoloji ve fikri mülkiyet haklarını da içereceÄŸinden anlaÅŸmanın çok kolay olmayabileceÄŸine iÅŸaret eden Gür, “Beklentimiz Faz 1 anlaÅŸmasıyla rahatlayacak piyasaların sonrası için beklentilerini sınırlı tutacağı ÅŸeklinde. ABD seçimleri öncesi bu konudaki yorumların güçlenmesi risk algısını artırabilir. Bu durumun ekonomik görünümü etkilemesi ve küresel bazda risk etkileriyle Fed’in yılın ikinci yarısında faiz indirimi olasılığını yeniden gündeme getirmesi mümkün.” diye konuÅŸtu.

Merkez Bankası’ndan faizi indirim beklentisi

Alternatif Bank Genel Müdürü Gür, TCMB’nin aralık ayı toplantısında 200 baz puanlık faiz indirimi gerçekleÅŸtirdiÄŸini hatırlattı. 2020 yılındaysa özellikle yılın ilk iki çeyreÄŸine de yansıyan bir ÅŸekilde baz etkileriyle enflasyonun sınırlı ölçüde yüksek kalmasının gündeme gelebileceÄŸini ifade eden Gür, bu dönemde TL’de belirgin bir deÄŸerlenme olmadığı durumda TCMB’nin faiz indirimleri imkanlarının sınırlanacağını dile getirdi.

2020 yılına baÅŸlarken TCMB’den yaklaşık 100 baz puanlık sınırlı bir indirim görme imkanının daha olabileceÄŸini tahmin eden Gür, “Yılın ortalarından itibaren TÜFE’de beklediÄŸimiz 200 baz puanlık olası gerilemeye paralel ek 200 baz puan daha indirim gündeme gelebilir.” dedi.

“Son çeyrekte büyüme yüzde 4’lere yaklaÅŸabilir”

Kaan Gür, 2019’da Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ve ilgili kurumların öncülüÄŸünde toparlanma sürecini destekleyecek adımlar atılmaya devam edildiÄŸini belirtti.

Yeni uygulamalar ve sunulan imkanların yarattığı etkiyle dengelenme sürecinin devam edeceÄŸine inandıklarını belirten Gür, sektörün zorlu koÅŸullara raÄŸmen yılı iyi sonuçlarla kapatacağını, büyümeye geçiÅŸin kademeli olmasını ve yeniden pozitif yönlü bir seyir izleneceÄŸini ifade etti.

Gür, bankacılık sektörünün, tecrübesini ve kaynaklarını ülkenin çıkarları doÄŸrultusunda en etkin ÅŸekilde kullanarak; üretimin, yatırımın, ihracatın, ticaretin, istihdamın, kısacası büyümenin sürdürülmesine yönelik olarak, yatırımcı güveninin korunması adına destek vermeye ve üzerine düÅŸeni yapmaya devam edeceÄŸini vurguladı.

2019 yılında küresel faizlerin ve gıda fiyatlarının düÅŸük seyri, baz etkileri ve ılımlı TL performansıyla enflasyonda gerilemenin daha belirgin olduÄŸunu belirten Gür, ÅŸunları kaydetti:

“Yüzde 11,5-12 bandında bir enflasyonla yılı kapatmayı bekliyoruz. Yılın son çeyreÄŸinde büyümenin ise yüzde 4’lere yaklaÅŸmasını bekliyoruz. Bu durumda yıllık büyüme oranında ibre hafif ÅŸekilde de olsa negatiften pozitife dönebilir. Sektör karlılığı açısından yıla baÅŸlarken yüzde 13’leri bulan ortalama sermaye karlılığı rasyosunun eylül ayına gelirken yüzde 11’lere doÄŸru gerilediÄŸini görmüÅŸtük. Ekim ayı verilerinde sınırlı bir artış görülürken, yılın kalanında artabilecek karlılık, sektörün ortalama sermaye karlılığını yüzde 12’lere yaklaÅŸtıracak. BDDK’nın kasım verilerine göre yüzde 5,25 olan NPL oranı, kredi büyümesinin gücüyle benzer seviyelerde yüzde 5,3-5,5 bandında yılı tamamlayabilir.”

Kaan Gür, sektör olarak ülke ekonomisinin düze çıkması ve yeniden büyümeye geçmesi adına gerekli adımları attıklarını belirtti.

Alternatif Bank olarak da güçlü yönetim ve sermaye yapısıyla risk yönetiminden taviz vermeden, stratejik planlarını da göz önünde bulundurarak portföyleri yönettiklerini ifade eden Gür, “Bu açıdan baktığımızda mevcut NPL oranlarının yönetilebilir seviyelerde olduÄŸunu görüyoruz.” dedi.

“MüÅŸterilerin uzun yol arkadaşı olacağız”

Kaan Gür, 2019’un genelinde stratejik planları doÄŸrultusunda bilançolarını geliÅŸtirmenin yanında müÅŸterilere aktardıkları kaynağı da artırarak yılı baÅŸarıyla tamamlayacaklarını söyledi.

Bankanın üçüncü çeyrek sonu konsolide rakamlara göre aktif büyüklüÄŸünü geçen yılın sonuna göre yüzde 14 artarak 29,4 milyar TL’ye yükselttiklerini belirten Gür, kredilerle ekonomiye saÄŸladığımız desteÄŸin 24,7 milyar TL’ye, mevduat hacminin 15,7 milyar TL’ye yükseldiÄŸini ifade etti.

Gür, konsolide net karın da 175 milyon TL seviyesinde gerçekleÅŸtiÄŸini kaydederek, “Bu dönemde mevduat hacmimizi yüzde 15 artırmanın yanı sıra saÄŸladığımız kredilerle baÅŸta dış ticaretin finansmanı olmak üzere ekonomiye verdiÄŸimiz desteÄŸi artırdık. Öz kaynaklarımız yıl sonuna kıyasla yüzde 43 büyüdü. Son 7 çeyrektir özel bankalar ortalamasının üzerinde büyümeye devam ediyoruz. Son iki yılda TL ticari kredilerde sektörün üzerinde güçlü bir büyüme sergiledik. Nakdi ve gayri nakdi krediler ve mevduat hacminde pazar payı kazanımını sürdürdük.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Banka olarak 2019’da ekonomide baÅŸlayan toparlanma eÄŸiliminin güçlenerek 2020’de büyüme yönüne geçeceÄŸini öngördüklerini belirten Gür, Alternatif Bank’ın 5 yıllık stratejik planı doÄŸrultusunda risk yönetiminden taviz vermeden gelecek yıl kredi ve mevduatta yüzde 15-20 aralığında büyümeyi hedeflediÄŸinin altını çizdi.

Gür, özellikle TL ticari kredilerde büyürken, dış ticaret, nakit yönetimi, sigorta ve hazine ürünleri ile müÅŸterilerin uzun yol arkadaşı olacaklarını söyledi.

“Ä°hracatın finansmanını stratejik öncelik olarak görüyoruz”

Kaan Gür, 2019’da özel bankacılık müÅŸterileri için sundukları terzi usulü hizmetleri “Private Banking” çatısı altında topladıklarını hatırlattı.

2020’de bu segmentte müÅŸterilerin bankacılık ve yatırım ihtiyaçları kadar, onlara özel deneyimler yaÅŸatacak faydalar sunmaya devam edeceklerini belirten Gür, ihracat pazarlarında ve saÄŸlanan kredilerde son yıllarda düÅŸüÅŸler yaÅŸandığını, ihracatın finansmanını stratejik öncelik olarak gördüklerini ifade etti.

Gür, özellikle son iki yıla baktıklarında bu alanda güçlü bir büyüme performansı sergilediklerini kaydetti. Toplam aktifleri içinde özellikle ihracat taahhütlü kredilerin oranını artırmayı öncelikleri arasına aldıklarını vurgulayan Gür, “Bu doÄŸrultuda ihracatçılara verdiÄŸimiz finansal desteÄŸi yılın ilk 9 ayında yüzde 40 artırarak 762 milyon dolara ulaÅŸtırdık. Bu rakamı yıl onunda 1 milyar dolara, 2020’nin ilk 6 ayında ise 1,5 milyar dolar seviyesine ulaÅŸtırmayı hedefliyoruz. Dış Ticaret Seminerleri ile mevzuat, teknik destek vb. konularda bilgi vermek amacıyla 150’nin üzerinde ihracatçı müÅŸterimizle bir araya geldik. 2020’de Türkiye genelindeki 8 ilde daha bu çalışmayı gerçekleÅŸtirmeyi planlıyoruz.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

DijitalleÅŸme alanındaki çalışmaların meyvelerini gelecek yıl toplamaya baÅŸlayacaklarını ve müÅŸterilerin kusursuz hizmet alması için bu alana odaklanmaya devam edeceklerini belirten Gür, böylece müÅŸterilere daha iyi bir bankacılık deneyimi sunarken, manuel yapılan iÅŸleri neredeyse sıfıra indiren süreçlerle verimliliÄŸi artıracaklarını dile getirdi.

Gür, bankanın geliÅŸtirdiÄŸi diÄŸer ürünler hakkında ÅŸu bilgileri verdi:

“Yine 2019’da geliÅŸtirdiÄŸimiz dijital VOV, 60 saniyede Katar’dan Türkiye’ye para transferi, sektörde ilk uygulamaya alan bankalardan olduÄŸumuz e-teminat mektubu, kısa bir sürede ihtiyaçlara göre ÅŸekillendirdiÄŸimiz SMS ile gümrük vergisi ödeme, Tedarikçi Finansman Sistemi gibi müÅŸterilerimizin hayatını kolaylaÅŸtıran ürünlerimize yenilerini eklemeye devam edeceÄŸiz. Bankamızı 2020’de bu hedeflere ulaÅŸtıracak olan insan kaynağımıza da odaklanarak bu alandaki yatırım ve geliÅŸimimizi sürdüreceÄŸiz.

Ortak kurum kültürü ve deÄŸerlerimizle birlikte tanımladığımız ‘danışman ve uzman bankacı ekolü’ doÄŸrultusunda kendi liderleri ile büyüyen bir banka olmak hedefiyle tüm çalışanlarımızı kariyer ve geliÅŸim yolculuklarında destekleyecek programları hayata geçireceÄŸiz. 2020’de Private Banking, profesyonel meslek gruplarına yönelik sunduÄŸumuz Elit Ayrıcalıklar ve Yöneten Kadına Güç Katan Paketimizi zenginleÅŸtirerek yaygınlaÅŸtırmaya devam edeceÄŸiz. Bunlara ilave olarak orta ölçekli firmaların ihtiyaçlarına cevap veren özellikle dış ticaret ve nakit yönetimi ürünlerinde avantajlar sunan yeni paketlerimizi müÅŸterilerimize sunmayı planlıyoruz.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Balıkçılar uzak denizlere açılacak

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.