26 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

2045’e kadar trafikteki araçların yüzde 16’sı elektrikli olacak

OPEC'in "2020 Dünya Petrol Görünümü" raporuna göre, trafikteki toplam araç sayısı 2045'te 2,6 milyara, elektrikli araç sayısı 430 milyona yükselecek.

Dünyada elektrikli araç sayısının 2045 yılına kadar 430 milyona ulaÅŸarak trafikteki toplam araç sayısının yüzde 16’sını oluÅŸturacağı öngörülüyor.

Petrol Ä°hraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) “2020 Dünya Petrol Görünümü” raporuna göre, elektrikli araç sayısı 2030’da trafikteki araçların yüzde 5’ini, 2040’da ise yüzde 13’ünü oluÅŸturacak.

Trafikteki toplam araç sayısı 2045 yılında 2,6 milyara yükselecek. Elektrikli araç sayısı ise 430 milyonla trafikteki toplam araç sayısının yüzde 16’sını oluÅŸturacak. Böylece, 2045’te elektrikli araçlar içten yanmalı motorlu araçlardan sonra trafikte ikinci büyük paya sahip olacak.

Dünyada elektrikli araç satışı da 2019-2045 yıllarında yüzde 27 artacak. DoÄŸal gaz ile çalışan araçlar ve yakıt hücreli araç satışında öngörülen artışa raÄŸmen 2045’te satılan binek araçların yüzde 60’ı hibrit elektrikli araçlar da dahil olmak üzere, içten yanmalı motorlu araçlardan oluÅŸacak.

Ticari araçlarda ise dünyada orta ve ağır ticari taşıtların büyük bölümünde konvansiyonel yakıtlı araçların kullanımı devam edecek. Söz konusu dönemde, özellikle ağır ticari araçlarda ekonomik olarak en çekici seçenek olması nedeniyle dizel motor kullanımı sürecek.

Bazı ağır ticari taşıt segmentlerinde, sıfır emisyon hedefleri nedeniyle elektrikli araçların daha fazla yaygınlaÅŸması öngörülse de bu alanda ağırlıklı olarak sıvılaÅŸtırılmış doÄŸal gaz (LNG) kullanımı yaygınlaÅŸacak. Böylece, 2019’da piyasada yüzde 96 paya sahip olan konvansiyonel yakıtlı ticari araçların oranı 2045’te ancak yüzde 79’a gerileyecek.

Elektrikli araçlar en fazla OECD ülkelerinde yaygınlaÅŸacak

Elektrikli araçlar bugün en fazla Çin ile Ekonomik Ä°ÅŸbirliÄŸi ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyesi Amerika ülkeleri ve Avrupa’da yaygınlaşırken gelecekte elektrikli araç kullanımının yaygınlaÅŸmasında OECD öncü pozisyonunu koruyacak.

Norveç, bu alanda dünya lideri konumunu korurken sunduÄŸu vergi muafiyetleri sayesinde ülkede geçen yıl satılan araçların yüzde 42,4’ünü elektrikli, yüzde 13,6’sını ise ÅŸarjlı hibrit elektrikli araçlar oluÅŸturdu.

OECD bölgesinde de 2045’e kadar trafikteki elektrikli araçların payı yüzde 55’e çıkacak. Söz konusu artış, Avrupa BirliÄŸinin sıkı emisyon düzenlemeleri, elektrikli araçların batarya maliyetlerinin azalması ve performanslarının yükselmesinden kaynaklanacak. OECD ve Çin dışında kalan bölgelerde ise elektrikli ulaşım daha yavaÅŸ yaygınlaÅŸacak ve 2045’te bu bölgelerde trafikte elektrikli araçların payı yüzde 15-20 oranını geçmeyecek.

Bataryalar daha küçük ve hafif olacak

Elektrikli ulaşımda gelecekte yaÅŸanacak ilerlemeler, batarya teknolojisindeki geliÅŸmelerle yakından iliÅŸkili olacak. Batarya teknolojisinde kullanılan bileÅŸenlerde yapılacak iyileÅŸtirmelerle yüksek maliyetli kobaltın kullanımı azalacak ve yerine nikel ile manganez kullanımı artacak.

Gelecekte bataryaların daha küçük ve hafif olması, araçların ortalama ağırlığını düÅŸürecek ve aracın çalıştırılması için gereken enerji miktarının azalmasına neden olacak. Bu geliÅŸmeler içten yanmalı motorlu araç üreticilerini, daha fazla yakıt verimliliÄŸi saÄŸlayan motorların tasarlanması ve emisyonların azaltılması yönünde teÅŸvik edecek.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, bu hedefleri sekteye uÄŸratsa da yakalanan ivmeyle elektrikli araçların yaygınlaÅŸmasının devam edeceÄŸi belirtildi.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Kilis Belediye Başkanı yaşamını yitirdi

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.