25 Aralık 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Ä°lk Göçebe Oyunları, Kırgızistan CumhurbaÅŸkanı Almazbek Atambaev’in öncülüğünde 2014’te Kırgızistan’ın Çolpon Ata kentinde Issık Kul Gölü kıyısında 10 farklı etnospor türünü içeren yarışmalarla yapıldı.
Oyunlara, 19 ülkeden sporcuların katılırken, birçok ülkeden olumlu geri bildirimler aldı. Bu nedenle Kırgızistan, 2016 yılında 2. Dünya Göçebe Oyunları’nın düzenlenmesine karar verdi ve organizasyon 2016’da Ä°ssık Kul Gölü kıyısında gerçekleÅŸtirildi. Ä°lginin büyümesi ve uluslararası övgülerin ardından 3. Dünya Göçebe Oyunları da aynı görkemiyle 2 yıl sonra yine Kırgızistan’da organize edildi.
Uluslararası bir popülarite kazanan oyunların dördüncüsünün 2020’de Türkiye’de yapılmasına karar verildi. Koronavirüs salgını nedeniyle 2 yıl ertelenen organizasyon, 29 Eylül-2 Ekim’de Ä°znik’te özel olarak hazırlanan alanda yapılacak.
“Gelenekten GeleceÄŸe Bir’iz!” sloganıyla düzenlenecek 4. Dünya Göçebe Oyunları’nda atlı sporlarda 2, ulusal güreÅŸlerde 8, okçulukta ise 3 branÅŸta yarışmalar yapılacak. Oyunlara, 102 ülkeden 3 binin üzerinde sporcu katılacak.
Organizasyonun açılışı, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın katılımıyla gerçekleÅŸtirilecek. Açılış programı saat 19.00 ile 21.00 arasında düzenlenecek.
BranÅŸlar
4. Dünya Göçebe Oyunları’nda müsabakaları yapılacak brançlar şöyle:
Atlı sporlar: Kökbörü, Kökpar.
Güreş: Alış, Aiırtmalı Aba Güreşi, Kapışmalı Aba Güreşi, Yağlı Güreş, Pehlivan Güreşi, Kazak Güreşi, Şalvar Güreşi, Mas Güreşi.
Okçuluk: Geleneksel Okçuluk, Uzun Mesafede Okçuluk, Atlı Okçuluk.
Dünya Göçebe Oyunları’nda gün gün müsabaka programları şöyle:
Yarın:
08.00-12.00 Kökpar-Kökbörü
09.00-17.00 Geleneksel Okçuluk
13.00-16.00 Atlı Okçuluk
30 Eylül Cuma:
08.00-18.00 Atlı Okçuluk
09.00-12.00 Geleneksel Okçuluk
09.00-21.00 Mas Güreşi
10.00 Aşırtmalı Aba Güreşi
14.00 Yağlı Güreş
1 Ekim Cumartesi:
08.00-13.00 Atlı Okçuluk
09.00-21.00 Alış Güreşi
10.00-14.00 Kapışmalı Aba Güreşi
14.00 Şalvar Güreşi
17.30-19.00 KuraÅŸ
2 Ekim Pazar:
08.00-16.00 Kökpar-Kökbörü
09.00-13.00 Kazak Güreşi
10.00-14.00 Tatar Güreşi
13.00-17.00 Pehlivan Güreşi
15.00-16.00 Büyük Güreş
Kültürel etkinlikler de düzenlenecek
Organizasyon, spor müsabakalarının yanı sıra kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapacak.
Dünya mutfaklarından örneklerin katılımcılarla paylaşılacağı Dünya Göçebe Oyunları’nda ayrıca göçebe evreni tanıtılacak. Organizasyon, etno dans, etno müzik, etno moda, etno pazar ve ateÅŸ başı sohbetlerle kültürlerarası etkileÅŸim artırılacak. Katılımcı ülkeler, hem yeni kültürleri tanıma fırsatı bulacak hem de kendilerini anlatma imkanı elde edecek.
Yapılacak müsabakaların yanı sıra Mangala, Cirit, Toguz Korgool, Chevgan, Audaryspak, Tenge İlu, Pato, Moğul Boh, Kırgız Güreşi ve Güleş gösterileri de gerçekleştirilecek.
Kültürel ve tarihi miras korunuyor
Dünya Göçebe Oyunları’yla dünyanın kültürel ve tarihi mirasının korunması saÄŸlanacak.
Atlı oyunlardan ulusal güreşlere, okçuluktan gastronomiye, geleneksel sanatlardan sahne sanatlarına, çocuk oyun alanlarından etno pazara kadar farklı etkinliklerin yapılacağı 4. Dünya Göçebe Oyunları, dünyanın dört bir yanından halkların kültürel ve tarihi mirasını korumayı, kültürlerarası iletişimi, dostluk ve uyumu güçlendirmeyi hedefliyor.
102 ülkeden 3 binden fazla sporcunun katılacağı etkinlik aynı zamanda Türkiye’nin kültürel diplomasisinin güçlenmesine, Ä°znik’in daha iyi tanınmasına ve dünya çapında hak ettiÄŸi şöhreti kazanmasına da katkı verecek.
Dört gün sürecek eşsiz deneyim
Dünya Göçebe Oyunları için Ä°znik’e gelecek misafirler, 4 gün boyunca eÅŸsiz bir deneyimi yaÅŸayacak.
Organizasyon için yapılan sahada ziyaretçiler için de çok özel vakit geçirebilecekleri deneyim alanları inşa edildi. Yaklaşık 5 bin kişi seyirci kapasiteli ana tribünün yanı sıra güreş ve okçuluk alanlarına özel tribünler kuruldu.
Ä°znik Gölü’nün kıyısında doÄŸa ve tarihle iç içe alanda, yeme içme bölümleri, geleneksel el sanatlarının ziyaretçilerle buluÅŸacağı etno pazar, ibadet alanları, ateÅŸ başı sohbetleri, at binme, sahne sanatları ve okçuluk eÄŸitim sahaları yer alacak.
Zara, Arslanbek Sultanbekov, Kıraç, Trio Mandili, Mustafa Ceceli ve Koliva konserleri ile katılımcılara müzik ziyafeti sunulacak.
Evrensel tatlar, İznik köylü pazarı, yöresel ikramlar, yöresel tanıtım çadırlarındaki lezzetler, hem yurt dışından gelen misafirler hem de Türk konuklara farklı bir deneyim yaşayacak.
İsteyen katılımcılar, organizasyon alanındaki karavan parkı ve kamp alanlarında konaklayabilecek.
Doğası ve tarihiyle İznik
4. Dünya Göçebe Oyunları’nın düzenleneceÄŸi Ä°znik, tarihi, kültürel ve coÄŸrafya açısından Anadolu’nun en önemli yerlerinden biri konumunda.
Kent yakınlarındaki Karadin, Çiçekli, Yüğücek ve Çakırca höyüklerinde MÖ 2500 yıllarına inen uygarlık izleri saklı. MÖ 7. yüzyılda Trak kavimlerinin göçlerinden önce burada kurulan yerleÅŸim “Helikare” adını aldı. Kentte basılan sikkelerde Khryseapolis (Altın Åžehir) adı okunmaktadır.
Makedonya Ä°mparatoru Ä°skender’in generali Antigonos tarafından MÖ 316 yılında yenilenen kent Antigoneia adını aldı. Ä°skender’in ölümünden sonra Antigonos ile general Lysimakhos arasındaki savaşı kazanan Lysimakhos kente, Antipatros’un kızı olan eÅŸi Nikaia’nın adını verdi.
MÖ 293’te Bithynia Krallığı’na baÄŸlanan kent, önemli mimari yapılarla süslendi. Bir süre Bithynia Krallığı’nın baÅŸkenti olan Nikaia daha sonra Roma’nın önemli bir yerleÅŸimi olarak varlığını sürdürdü.
Nikaia, sonrasında Bithynia havarilerden Petrus’un çabaları ile Hıristiyanlık ile tanıştı. Ä°mparator l. Constantinus döneminde Hıristiyanlık üzerindeki yasaklar kalktı. 325 yılı yazı başında Nikaia, Hıristiyanlık için çok önemli bir olaya sahne olur ve Birinci Konsül, Senatus Sarayı’nda toplandı.
Sonrasındaki dönemde Anadolu Selçuklu Devleti ve Bizans’ın himayesine giren Nikaia, 1331 yılında Osmanlı tarafından fethedildi. Osmanlı döneminde Ä°znik adını alan ÅŸehir, sanat, ticaret ve kültür merkezi oldu.
Davud-u Kayseri, Ebul Fadıl Musa, EÅŸrefoÄŸlu Abdullah Rumi gibi ünlü tasavvuflar Ä°znik’te yaÅŸadı ve eserler verdi. Osmanlı döneminin ilk cami, medresesi ve imareti Ä°znik’te inÅŸa edildi.
14, 15 ve 16. yüzyılda İznik bir sanat merkezi olmuş, dünyaca ünlü çini ve seramikler burada üretilmiştir. İznik, Hellenistik çağdan kalma ızgara planlı kent yerleşimi, Roma, Bizans ve Osmanlı döneminden kalan anıtsal yapıları ile tarihi kent dokusunu bütün canlılığıyla korumaktadır.
Anadolu Selçuklu Devleti ve Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’nun da aralarında bulunduÄŸu 4 imparatorluÄŸa baÅŸkentlik yapmış nadir yerleÅŸimlerden biri olan Ä°znik, çinileri ile ünlüdür.
İlçe, tümülüsler, kaya mezarlar, anıt mezarlar, saraylar, tiyatrolar, kiliseler, camiler, türbeler, ham ve hamamlarla günümüzde önemli bir turizm destinasyonu durumunda. 4. Dünya Göçebe Oyunları sayesinde İznik doğası ve tarihiyle yeniden tüm dünyanın ilgisini çekecek.
Bursa’da kuvvetli lodos
2025 asgari ücreti belli oldu
BUSİADLILAR yıl sonu toplantısında
Teğmenler için karar günü belli oldu
Rekabet Kurumu 2024’te ceza rekoru kırdı
Balıkesir’deki patlamayla ilgili soruÅŸturma talimatı
Yasa dışı alkol satışını önlemek amacıyla düzenleme
23 Nisan etkinliklerini çocuklar planlayacak
Bursalı iş insanı Timur Noyan hayatını kaybetti
İcralık dosya sayısı 9 milyonu aştı
Asgari ücrette son durum ne?
2025 asgari ücreti belli oldu
BUSİADLILAR yıl sonu toplantısında
Teğmenler için karar günü belli oldu
Rekabet Kurumu 2024’te ceza rekoru kırdı
Balıkesir’deki patlamayla ilgili soruÅŸturma talimatı
Yasa dışı alkol satışını önlemek amacıyla düzenleme
23 Nisan etkinliklerini çocuklar planlayacak
Bursalı iş insanı Timur Noyan hayatını kaybetti
İcralık dosya sayısı 9 milyonu aştı
Asgari ücrette son durum ne?