25 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

4 enfeksiyona karşı “dörtlü” koruma

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz, en çok görülen enfeksiyonların RSV, influenza, rhinovirüs ve Kovid-19 olduğunu, korunmak için maske ve hijyenin yanı sıra risk grubundakilerin hatırlatma dozlarını ihmal etmemelerini söyledi.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış aylarında kapalı ve kalabalık ortamlarda daha fazla zaman geçirilmesinin enfeksiyon görülme sıklığını da artırdığını vurguladı.

Acil servis baÅŸvurularında boÄŸaz aÄŸrısı, burun akıntısı, öksürük, ateÅŸ, halsizlik gibi ÅŸikayetlerin ön plana çıktığını ve hastaların büyük bölümünün ayaktan tedavi, evde istirahatle bu süreci atlattığını anlatan Kayıpmaz, “Åžu an hastalığa en çok sebep olan etkenler RSV, gribe yol açan influenza, rhinovirüs ve Kovid-19’a yol açan SARS-CoV-2 virüsü. Hastaların büyük çoÄŸunluÄŸu bu enfeksiyonları ayakta atlatsa da bulaÅŸtırıcı olmaya devam ediyor.” ifadesini kullandı.

Kayıpmaz, söz konusu enfeksiyonların ileri yaşta veya kronik hastalığı olan kişiler açısından ağır hastalık riski oluşturduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hastalık belirtisi gösteren kiÅŸilerin toplu ortamlarda maske takması hastalıkların bulaÅŸmasının önlenmesi açısından önem taşıyor. SaÄŸlıklı bireylere de aynı ÅŸekilde kapalı, kalabalık alanlarda özellikle enfeksiyonların arttığı bu dönemlerde maske takmalarını öneriyoruz. Hastalıklardan korunmak için kapalı ortamların sık sık havalandırılması, el hijyenine dikkat edilmesi önem taşıyor. Maske, mesafe ve hijyen, sadece Kovid-19 deÄŸil, diÄŸer solunum yolu enfeksiyonları veya temasla bulaÅŸan mikroorganizmalara karşı da koruma saÄŸlıyor.”

“Enfeksiyonlar bir süre daha artış gösterebilir”

Bilim Kurulu Ãœyesi Kayıpmaz, risk grubundaki kiÅŸilerin Kovid-19’a karşı hatırlatma dozlarını ihmal etmemesi gerektiÄŸinin altını çizerek, yerli aşı TURKOVAC’ın da güvenle tercih edilebileceÄŸini söyledi.

Bu yıl maske kullanımının gevÅŸemesiyle birlikte son 2 yılda görülmeyen enfeksiyonların da artış gösterdiÄŸini belirten Kayıpmaz, “Solunum sistemi enfeksiyonlarını aralık ayının sonu ve ocak ayının ilk iki haftasında daha yoÄŸun görüyoruz. Åžu anda da kış aylarında bir süre daha artış yaÅŸanacağını daha sonrasında ise vakaların azalacağını öngörüyoruz. Enfeksiyonlar, salgın öncesindeki yıllarla benzer ÅŸekilde artış gösteriyor.” diye konuÅŸtu.

Kayıpmaz, bireysel önlemlerin yanında, hastalık belirtisi gösteren çocukların bir süre okula gönderilmemesinin diğer çocuklara bulaş olmaması açısından önem taşıdığını dile getirdi.

Ailelere “RSV” uyarısı

RSV’nin özellikle bebekler ve çok küçük çocuklar açısından tehlikeli olabileceÄŸine de iÅŸaret eden Kayıpmaz, ailelere ÅŸu uyarılarda bulundu:

“RSV çoÄŸunlukla ayakta atlatılsa da özellikle yenidoÄŸanlar, prematüre bebekler veya doÄŸum sonrası mekanik ventilatör dediÄŸimiz solunum cihazına bir süre baÄŸlı kalmış bebekler ve bazı çocuklarda daha ağır seyredebiliyor. Küçük hava yollarının iltihabı olarak tanımlayabileceÄŸimiz bronÅŸit veya akciÄŸer iltihabı olan zatürreye doÄŸru ilerleyebiliyor hastalık. Özellikle düşmeyen inatçı ateÅŸ, kaburgaların çekildiÄŸi, karnın solunuma katıldığı ÅŸekilde solunum sıkıntısı, morarma, nefes alıp verirken ‘ıslık’ sesi duyulması gibi durumlara dikkat edilmesi, hastaneye baÅŸvurulması önem taşıyor.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Milli sporcuda yasaklı madde çıktı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.