06 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Åžentop, parlamento muhabirleriyle TBMM Tören Salonu’nda bir araya gelerek sona eren 27. Dönem 5. Yasama Yılı’nı deÄŸerlendirdi.
Mersin’in Mezitli ilçesindeki polisevine yönelik terör saldırısını kınayarak sözlerine baÅŸlayan Åžentop, saldırıda ÅŸehit olan polis memuru Sedat Gezer’e Allah’tan rahmet, ailesine ve Emniyet TeÅŸkilatı’na baÅŸ saÄŸlığı diledi.
Devletin dirliÄŸine ve milletin birliÄŸine kasteden bütün terör örgütlerini ve gizli-açık destekçilerini lanetleyen Åžentop, “Ne kadar tuzak kurarlarsa kursunlar Türkiye’nin bu tuzaklara düşmeyeceÄŸine, kimi odakların istediÄŸi gibi kaosa sürüklenmeyeceÄŸine inancım tam.” mesajını verdi.
Åžentop, yeni yasama yılının yarın baÅŸlayacağına iÅŸaret ederek “Meclisimiz, 1 Ekim 2021’de baÅŸladığı 5. Yasama Yılı’nı sonlandırmış ve tarihinde ilk kez 6. Yasama Yılı’na baÅŸlamış olacak.” dedi.
Meclis’in, yoÄŸun bir yasama yılını geride bıraktığını anımsatan Åžentop, 5. Yasama Yılı’nda, Meclis Genel Kurulunda, 112 birleÅŸim ve 486 oturumun gerçekleÅŸtirildiÄŸini, 818 saat 50 dakika çalışma yapıldığını, Genel Kurul, komisyonlar ve BaÅŸkanlık Divanı çalışmaları kapsamında toplam 74 bin 694 sayfa tutanak tutulduÄŸunu bildirdi.
Åžentop, geride kalan yasama yılında aralarında Paris AnlaÅŸması’nın onaylanmasını uygun bulan, kadınlara ve saÄŸlık çalışanlarına yönelik ÅŸiddet eylemlerinin cezalarını artıran, nükleer enerji ve iyonlaÅŸtırıcı radyasyona iliÅŸkin faaliyetlerin yürütülmesi sırasında uyulması gereken ilke ve esasları belirleyen, genel seçimlerde ülke barajını yüzde 10’dan yüzde 7’ye düşüren, müsilaj sorununun çözümü için alınması gereken önlemlerin hukuki çerçevesini çizen ve kamu çalışanlarının özlük haklarında iyileÅŸtirmeler öngören çok önemli düzenlemelerin de bulunduÄŸu toplam 83 kanun teklifinin yasalaÅŸarak yürürlüğe girdiÄŸini, TBMM Genel Kurulunda çeÅŸitli konularda 31 TBMM Kararı alındığını anlattı.
Åžentop, Meclis’in yasama dışında çok önemli bir diÄŸer fonksiyonu olan denetim faaliyetleri kapsamında 5. Yasama Yılı’nda, milletvekillerince Meclis BaÅŸkanlığına 19 bin 710 yazılı soru önergesi verildiÄŸini söyledi.
TBMM BaÅŸkanlığına sunulan yazılı soru önergesi sayısının 73 bin 500’ü geçtiÄŸine dikkati çeken Åžentop, 27. Dönem’in, daha önceki yasama dönemleriyle kıyaslandığında TBMM BaÅŸkanlığına en fazla yazılı soru önergesinin sunulduÄŸu dönem olduÄŸunu dile getirdi.
Åžentop, 27. Dönem’in, TBMM BaÅŸkanlığına sunulan yazılı soru önergesi sayısı bakımından rekor kıran bir dönem olduÄŸuna dikkati çekerek “6. Yasama Yılı’nda TBMM BaÅŸkanlığına sunulacak soru önergeleri ile birlikte bu rekor daha da yüksek sayılara ulaÅŸacak.” dedi.
Meclis Araştırması önergeleri bakımından da benzer bir rekorun kırıldığını, 5. yasama yılında Meclis Başkanlığına 6 bin 647 Meclis araştırması önergesi sunulduğunu belirten Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Açılışından bugüne kadar tüm yasama dönemleri kıyaslandığında bu sayı, TBMM BaÅŸkanlığına bir yasama dönemi içinde sunulan en fazla Meclis araÅŸtırması önergesi sayısına karşılık geliyor, hatta önceki 3 yasama döneminde TBMM BaÅŸkanlığına sunulan toplam Meclis araÅŸtırması önergesi sayısı 6 bin 553 olup bu sayı, 27. Dönem’in baÅŸlangıcından 5. Yasama Yılı sonuna kadar tek bir dönemde verilen toplam Meclis araÅŸtırması önergesi sayısını geçemedi. 27. Yasama Dönemi’nin halen devam ettiÄŸi düşünüldüğünde, TBMM BaÅŸkanlığına sunulan toplam Meclis araÅŸtırması önerge sayısının daha da artacağını ve gelecek yasama dönemlerinde kırılması hayli zor olacak bir rekor seviyesine ulaÅŸacağını söyleyebiliriz.”
YaÅŸlıların hayatın çeÅŸitli alanlarında yaÅŸadıkları sorunların araÅŸtırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla bir araÅŸtırma komisyonu kurulduÄŸunu hatırlatan Åžentop, “Toplumumuzda ve kültürümüzde çok önemli yerleri bulunan, ailelerimizin temel direÄŸi olan yaÅŸlılara, ihtiyaç duydukları kamu hizmetlerini üstün kalitede, sürekli ve sürdürülebilir ÅŸekilde sunmak için alınması gereken tedbirleri araÅŸtıran bu komisyonumuz, çalışmalarına halen devam ediyor. Bu komisyonun çalışmalarını çok kıymetli buluyorum ve yakından takip ediyorum.” diye konuÅŸtu.
TBMM BaÅŸkanı Åžentop, CumhurbaÅŸkanlığı Hükümet Sistemi’nde yasama organının etkinliÄŸi ile iliÅŸkilendirilerek, yazılı soru önergelerinin CumhurbaÅŸkanı yardımcısı ve bakanlar tarafından cevaplanma oranlarının gündeme getirildiÄŸine deÄŸindi.
Åžentop, “5. Yasama Yılı içinde iÅŸleme alınarak muhataplarına gönderilen 18 bin 814 yazılı soru önergesinden 3 bin 39’unun süresi içinde, 5 bin 624’ünün ise süresi geçtikten sonra olmak üzere toplam 8 bin 663 soru önergesinin cevaplandırıldığını, 6 bin 420 yazılı soru önergesinin ise süresi içinde cevaplandırılmadığının Gelen Kağıtlar’da ilan edildiÄŸini, ayrıca 3 bin 731 yazılı soru önergesinin cevaplandırılma süresinin halen devam ettiÄŸini gözlemliyoruz.” bilgisini verdi.
TBMM’nin 24. ve 26. yasama dönemlerinde soru önergelerinin muhataplarınca toplam cevaplandırılma oranları yüzde 60,3 ve yüzde 45,4 iken CumhurbaÅŸkanlığı Hükümet Sistemi’nin geçerli olduÄŸu 27. Dönem’de bu oranın yaklaşık yüzde 64 olduÄŸunu bildiren Åžentop, ÅŸunları kaydetti:
“Bu istatistiki verilerden hareketle bazı milletvekili arkadaÅŸlarımızın soru önergelerine cevap verilmediÄŸi yönünde oluÅŸturmaya çalıştıkları izlenime ve bu noktada önceki yasama dönemlerinden daha kötü bir durumda olduÄŸumuz yönündeki eleÅŸtirilere katılmamız mümkün deÄŸil. Bununla birlikte tekrarlamakta fayda görüyorum, her ne kadar yazılı soru önergelerinin cevaplandırılma oranı açısından önceki yasama dönemlerine göre daha iyi konumda olsak da arzu edilen elbette milletvekillerimizin yönelttiÄŸi soru önergelerinin tamamının süresi içerisinde ve yeteri içerikle cevaplandırılması. Bu amaçla 27. Dönem’in önceki yasama yıllarında olduÄŸu gibi 5. Yasama Yılı’nda da CumhurbaÅŸkanı Yardımcılığına ve bakanlıkların her birine 18 Ocak 2022 ve 7 Temmuz 2022’de ayrı ayrı gönderilen yazılarla soru önergelerine verilmesi gereken cevapların süresi içinde ve TBMM’nin saygınlığına uygun olacak ÅŸekilde soruları tam olarak karşılayan, yeterli ve tatminkar nitelikte hazırlanması hususunu iletmiÅŸ bulunuyoruz.”
Meclis BaÅŸkanı Åžentop, yazılı soru önergeleri ve Meclis araÅŸtırması önergeleri baÅŸta olmak üzere Meclis BaÅŸkanlığına milletvekilleri tarafından sunulan bazı dilekçelerin iade edilmesi iÅŸlemlerinin zaman zaman gündeme getirildiÄŸine iÅŸaret ederek “Milletvekillerince TBMM BaÅŸkanlığına sunulan önergelerin bazı kriterlere uygunluk noktasında bir denetime tabi tutulması TBMM BaÅŸkanlığının tercihi deÄŸil, Anayasa’dan ve içtüzükten kaynaklanan bir zorunluluk.” dedi.
Milletvekillerinin, soru önergeleri ile araştırma önergelerinde Anayasa ve içtüzük hükümleri uyarınca hangi unsurlara dikkat etmeleri gerektiğini gayet iyi bildiğini vurgulayan Şentop, şunları kaydetti:
“Buna raÄŸmen maalesef önergelerin Anayasa veya içtüzük uyarınca iade edilmesini, kendi siyasi yorumunu ön plana çıkarabilme adına haber yaptıran milletvekillerimiz var. Bunu doÄŸal karşılıyorum. Zira elbette onlar, önergelerinin haber olmasını ve çalışmalarının gündeme gelmesini isteyeceklerdir. Ancak bunu yaparken aslında kamuoyu nezdinde, içinde bulunduÄŸumuz bu çatı altında Anayasa ve içtüzük hükümlerinin uygulanmasını eleÅŸtirmekte dolayısıyla bilerek veya bilmeyerek parlamentoya ve iÅŸleyiÅŸine zarar veriyor. Hatta bazı arkadaÅŸlarımızın, bu baÄŸlayıcı hükümlerden sarfınazar edilmesini isteyen bazı talepleri de var.
AA
Altılı masada 2. tur başlıyor
Bursa’nın en büyük 250 firması açıklandı
Carrefour tüm mağazaları kapattı
Akaryakıt devi BP, Türkiye’den çekildi
2025’te asgari ücret ne kadar olur?
Borsadaki işlemleri geçici olarak durduruldu
TÜPRAŞ Rafinerisi’nde patlama
Engelli (ÖTV’siz) araç limiti ne kadar olacak?
Bahçeli Öcalan’a Meclis çaÄŸrısını yineledi
Trafik cezalarına büyük zam
Ankaralı Turgut’tan üzen haber
Bursa’nın en büyük 250 firması açıklandı
Carrefour tüm mağazaları kapattı
Akaryakıt devi BP, Türkiye’den çekildi
2025’te asgari ücret ne kadar olur?
Borsadaki işlemleri geçici olarak durduruldu
TÜPRAŞ Rafinerisi’nde patlama
Engelli (ÖTV’siz) araç limiti ne kadar olacak?
Bahçeli Öcalan’a Meclis çaÄŸrısını yineledi
Trafik cezalarına büyük zam
Ankaralı Turgut’tan üzen haber