02 Ağustos 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Türkiye’de tiryakiler geçen yıl sigaraya yaklaşık 78 milyar Türk lirası harcadı.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer alan küresel tütün salgını, dünyada her yıl 8 milyondan fazla kişinin ölümüne de sebep oluyor. Bu ölümlerin 7 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımından, yaklaşık 1,2 milyonu ise sigara içmediği halde pasif etkilenime maruz kalmaktan kaynaklanıyor.
Tütün endüstrisi, uzun yıllardır gençleri tütün ve nikotin ürünlerine çekmek için stratejik ve agresif satış yöntemleri kullanıyor. Her yıl tütünle ilgili hastalıklardan ölen milyonlarca insanın yerine yeni tüketicilerin, gençlerin koyulabilmesine yönelik ürün tasarımları çeşitli pazarlama kampanyaları bu yöntemlerin başında gelen yaklaşımlar arasında yer alıyor.
Tütün ürünü kullananların akciğerlerinin savunma mekanizmasının bozulması, mukus artışı gibi sebepler akciğer ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskini artırıyor. Bu durum nedeniyle sigara içen kişilerin, sigara içmeyenlere kıyasla yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanma riskinin de daha yüksek olduğu belirtiliyor.
“Sigara kullanan Kovid-19’lu hastalarda pnömoni 14 kat fazla gelişiyor”
Çin’de yapılan bir çalışmada, erkeklerin Kovid-19 enfeksiyonları nedeniyle hastaneye yatırılma riskinin daha yüksek olduğu ve bu gözlemin nedeninin ülkede erkeklerin kadınlardan çok daha fazla sigara içmesiyle ilgili olabileceğini ortaya koyuyor.
Başka bir çalışma ise Kovid-19’lu hastalardan sigara öyküsü olanların pnömoni (zatürre) gelişme ihtimalinin sigara içmeyenlere göre 14 kat daha fazla olduğuna işaret ediyor.
İkinci el tütün dumanın da benzer etkileri bulunuyor. Bu da özellikle tütün dumanına maruz kalan çocuklar ve kronik hastalığı bulunan yaşlılar için risk oluşturuyor.
Tütün ürünü kullanımı sırasında kontaminasyon riski yüksek olan ellerin dudaklar ve ağızla temas etmesi de Kovid-19’un yayılımını kolaylaştırıyor.
Kovid-19’un temas ve damlacık yoluyla bulaşması düşünüldüğünde, vücut salgılarını taşıyan sigara izmaritlerinin de risk oluşturduğuna dikkat çekiliyor. Bu durum çevreye zarar veren toksinlerin de yayılmasına aracılık ediyor.
Bir tütün ürünü olan nargile, sadece koronavirüs açısından değil, hepatit, tüberküloz, herpes gibi diğer bulaşıcı hastalıklar açısından da büyük risk oluşturuyor.
Türkiye’de kalp damar vakalarının yüzde 75’inin, akciğer kanseri vakalarının ise yüzde 70’inin tütün kullanımıyla ilişkili olduğu belirtiliyor.
Sigaranın ekonomik boyutu da en az sağlık kadar önemli bir yer teşkil ediyor. 2019 yılında Türkiye’de 119,75 milyar adet sigara satışı gerçekleştirilirken tiryakilerin cebinden yaklaşık 78 milyar lira çıktı
Sigaranın doğrudan veya dolaylı olarak yol açtığı hastalık, ölüm ve bunlara bağlı iş gücü kayıpları ile oluşturduğu diğer psikolojik travmalar telafisi mümkün olmayan kayıpların ortaya çıkmasına neden oluyor.
Sağlık Bakanlığı bünyesinde sigara bırakmak isteyenlere destek olmak amacıyla 27 Ekim 2010’da faaliyete geçirilen “ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı” 7 gün 24 saat esasına göre hizmet veriyor.
AA
Kamuda 60 yaş ve üzerine idari izin
Bursa’da yine orman yangını
Sanayi için alarm zilleri çok güçlü biçimde çalıyor
Denizli’de polis ailesini katletti: Yaşamına son verdi
Maden ocağında göçük: İşçilere ulaşılmaya çalışıyor
Sanayide istihdam azaldı, hizmet sektöründe arttı
Honda Türkiye, İzmir’de motosiklet üretim tesisi kuruyor
Altın fiyatları bugün ne kadar?
Benzin ve motorine zam geliyor
Trump, Türkiye’ye uygulanacak ek vergiyi artırarak onayladı
Fatih Altaylı’nın duruşma tarihi belli oldu
Bursa’da yine orman yangını
Sanayi için alarm zilleri çok güçlü biçimde çalıyor
Denizli’de polis ailesini katletti: Yaşamına son verdi
Maden ocağında göçük: İşçilere ulaşılmaya çalışıyor
Sanayide istihdam azaldı, hizmet sektöründe arttı
Honda Türkiye, İzmir’de motosiklet üretim tesisi kuruyor
Altın fiyatları bugün ne kadar?
Benzin ve motorine zam geliyor
Trump, Türkiye’ye uygulanacak ek vergiyi artırarak onayladı
Fatih Altaylı’nın duruşma tarihi belli oldu