30 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Atatürk’ün çevreye duyarlılığının örneÄŸi ‘Yürüyen Köşk’ belgeselle dünyaya tanıtılacak

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla 1929 yılında inşa edilen ve yakınındaki çınar ağacının dalına zarar vermemesi için raylar üzerinde taşınan "Yürüyen Köşk", yapımı tamamlanan "O çınar" adlı belgeselle dünyaya tanıtılacak.

Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu kararıyla korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları arasında sayılan tescilli köÅŸk, yürütülmesine sebep olan 400 yaşındaki doÄŸu çınarı (plantanus oriantalis) türündeki aÄŸaçla bugüne kadar ulaÅŸtı.

Her yıl binlerce kiÅŸinin ziyaret ettiÄŸi “Yürüyen KöÅŸk“, çekimleri 20 günde tamamlanan “O çınar” adlı belgesele konu oldu.

Belgeselin yönetmeni Fehmi Gerçeker, belgeseli Atatürk‘ün çevreye verdiÄŸi önemi yansıtmak ve bıraktığı eseri dünyaya tanıtmak için yaptıklarını söyledi.

Yürüyen KöÅŸk’ün hikayesinin dünyada örneÄŸinin olmadığının altını çizen Gerçeker, ÅŸöyle konuÅŸtu:

“Bu konu 1930’larda hiç duymadığımız, dünyada yaÅŸandığını bulamadığım bir olay. O devirde bir çınar aÄŸacının dalının kesilmemesi için köÅŸk ileri alınıyor. Tabii bu çok ilginç bir olay. Buradan yola çıkarak bir belgesel yapmaya karar verdik ve bunu dünyaya duyurmak amacıyla Yürüyen KöÅŸk belgeseli baÅŸladı. ‘O çınar’ belgeselini yaparken çok ilginç hisler içerisinde bulunduÄŸum bir gerçek. Her ÅŸeyden önce büyük önder Atatürk’ümüzün istediÄŸi bir yerde ve onun devlet adamlarından halka kadar insanlarla buluÅŸtuÄŸu bir mekanda filmi yapmak çok büyük manevi bir duygu yüklüyordu.”

Gerçeker, dönemin Bursa Milletvekili olan dedesi Mustafa Fehmi Gerçeker’in de Atatürk ile 1920’den vefatına kadar zaman zaman görüÅŸtüÄŸünü belirterek, bunlardan birkaçının da Yürüyen KöÅŸk’te gerçekleÅŸtirdiÄŸini anlattığını bildirdi.

“En büyük amacımız bunu dünyaya bir belge olarak sunmamız”

Belgeselin yapım aÅŸamalarından da söz eden Gerçeker, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

“20 günde çekimi tamamlanan belgeselin, montaj ve kurgu bölümü ise yaklaşık 1,5 ay sürdü. Belgesel seslendirme sanatçısıTilbe Saran’ın okuduÄŸu önemli bir ÅŸiirle baÅŸlıyor. Daha sonra oyuncu Mehmet Gürhan’ın seslendirmesiyle devam ediyor. Çok büyük bir ÅŸans eseri olarak Ali Akaçalı baÅŸkanlığında gayet iyi bir müzikle çalıştık. Kendileri özgün ve canlı müzik yaparak onu gerçekleÅŸtirdiler. Her açıdan Türkiye’nin bu alanda uzman kiÅŸileriyle bu belgeseli tamamladık. Bu belgesel çevreye duyarlılık ve Yalova’nın tanıtımı açısından çok önemli. En önemlisi ise Atatürk’ümüzün çevre konusundaki dünyaya örnek olacak düÅŸüncesi. En büyük amacımız bunu dünyaya bir belge olarak sunmamız. Bu açıdan Ä°ngilizceye çevrilip dünya televizyonlarına dağıtılacak. Türkiye’de de televizyonlara dağıtılacak.”

“Çevre bilincinin verilmesini ve bunda insanların duyarlı olmasını istiyorum”

Gerçeker, daha önce de çevre konusunda bazı çalışmalar yaptığına deÄŸinerek, 2007 yılında ise Türkiye’de ilkokul seviyesinde hazırladığı “Çevre Bey” adlı animasyon filminin yapımcılığını üstlendiÄŸini dile getirdi.

“Çevre bilincinin verilmesini ve bunda insanların duyarlı olmasını istiyorum.” diyen Gerçeker, “En son geçen yıl caretta carettaların annesi olarak bilinen ve kurtarılmalarını saÄŸlayan June Haimoff’un yaÅŸamı üzerine bir belgesel yaptım. 7 ülkede çektiÄŸimiz belgeseli tamamladık.” ifadelerini kullandı.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Otobüs yolcusu yüzde 60 azaldı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.