19 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Tarım arazisi varisine finansman desteği

Tarım arazilerinin miras ve satış yoluyla bölünmesinin önlenmesi amacıyla mirasçılara arazi ediniminde finansal destek sağlanacak.

AA muhabirinin, 2021 Yılı CumhurbaÅŸkanlığı Yıllık Programı‘ndan yaptığı derlemeye göre, ülkenin tarım arazisi varlığı 2010 yılında 24,4 milyon hektar iken 2019 yılında 23,1 milyon hektar olarak belirlendi. Bunun 15,4 milyon hektarını ekilen, 3,4 milyon hektarını nadasa bırakılan, 790 bin hektarını sebze yetiÅŸtirilen ve 3,5 milyon hektarını meyve, zeytin aÄŸaçları ve baÄŸcılık için ayrılan alanlar oluÅŸturdu.

Tarım arazilerinin korunması ve etkin kullanılmasına yönelik arazi kullanım planlarının yapılması ve erozyonla mücadelenin etkinleÅŸtirilmesi amaçlanıyor. Bu çerçevede, tarımsal arazi piyasasının düzenlenmesi, mülkiyetten kaynaklanan ihtilafların giderilmesi ve iÅŸletme ölçeklerinin artırılmasına yönelik kurumsal ve hukuki düzenleme çalışmaları devam ediyor.

KentleÅŸme ve sanayileÅŸme gibi tarım dışı sektörlerden gelen talepler nedeniyle arazi ihtiyacı giderek artarken tarım, orman, çayır ve mera alanlarındaki koruma-kullanma dengesinin saÄŸlanması için arazi kullanım planlarının hazırlanmasına yönelik çalışmalara hız verildi. Sektörden çıkışlar nedeniyle kullanılmayan tarım arazilerinin ve nadas alanlarının tarımsal üretime kazandırılması için teÅŸvik edici uygulamalar baÅŸlatılacak.

Tarım arazilerinin etkin kullanımına katkı saÄŸlamak amacıyla Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazlar ile devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerin tarımsal üretim yapılmak üzere, öncelikle taşınmazın bulunduÄŸu yerlerdeki topraksız veya yeterli toprağı olmayan çiftçilere kiraya verilmesine yönelik düzenleme de yapılmıştı.

Tarım toprakları etüt edilecek

CumhurbaÅŸkanlığı Yıllık Programı’nda yer alan hedeflere göre, tarım arazilerinin korunması, etkin kullanımı ve yönetiminin saÄŸlanması için ülke genelinde detaylı toprak etütleri yapılacak, bu arazilerin haritalanması ve sınıflandırılması saÄŸlanacak. Bu kapsamda 2 milyon hektar tarım alanının detaylı toprak etütleri Ulusal Toprak Veri Tabanı’na iÅŸlenecek.

Toprak Bilgi Sistemi’ne dayalı tarımsal arazi kullanım planlarının hazırlanması tamamlanacak. 2,5 milyon hektar tarım alanının arazi kullanım planlaması yapılacak.

Tarım arazilerinin, tarım dışı amaçlı kullanım baskısını azaltacak düzenlemeler tamamlanacak ve denetimler artırılacak. Tespiti tamamlanan ovalar “büyük ova koruma alanı” ilan edilecek. Tespit edilen ova sınırları güncellenecek.

Atıl arazilerin tarımsal üretime kazandırılması baÅŸta olmak üzere, tarım arazisi piyasalarının geliÅŸtirilmesi için arazi bankacılığı sisteminin kurulmasına yönelik düzenlemeler yapılacak, sözleÅŸmeli üretim desteklenerek özendirilecek. Arazi bankacılığı sistemine iliÅŸkin kurumsal ve hukuki düzenlemeler yapılacak.

Tarım arazilerinin miras ve satış yoluyla bölünmesi önlenecek, mirasçılara arazi ediniminde finansal destek saÄŸlanacak. Tarım arazilerinin satış ve intikallerine iliÅŸkin iÅŸlemlerin ülke genelinde tapu müdürlükleri ile Tarım ve Orman Bakanlığı taÅŸra teÅŸkilatı iÅŸ birliÄŸinde gerçekleÅŸtirilmesi için eÄŸitim çalışmaları tamamlanacak. Arazilerin miras yoluyla bölünmesinin önlenmesi amacıyla varislerin finansmana ulaşımının kolaylaÅŸtırılması için çalışmalar yapılacak.

Arazi toplulaÅŸtırma çalışmalarına sulama yatırımlarıyla entegre ÅŸekilde devam edilecek, tescil iÅŸlemlerinin hızlandırılması için düzenlemeler yapılacak. 200 bin hektar alanda arazi toplulaÅŸtırma çalışmaları baÅŸlatılacak ve 1,2 milyon hektar alanda tescil iÅŸlemleri tamamlanacak.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Ä°stanbul’da perakende ve toptan fiyatlar arttı

HIZLI YORUM YAP