19 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Ä°zmir’de 6,6’lık deprem

İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında 6,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD, 12 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi BaÅŸkanlığı (AFAD), saat 14.51’de Ege Denizi’nde, Ä°zmir‘in Seferihisar ilçesinin 17 kilometre açığında 6,6 büyüklüÄŸünde deprem kaydedildiÄŸini açıkladı.

Depremin 16,54 kilometre derinlikte oluÅŸtuÄŸu belirlendi. Deprem sonrası kent genelinde çok sayıda binada hasar oluÅŸtu.

Kentte Bayraklı ve Bornova ilçelerinde yüksek katlı bazı binalar yıkıldı. Enkaz altında kalanların kurtarılması için çalışmalar yürütülüyor. 

12 kişi hayatını kaybetti

Ä°çiÅŸleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi BaÅŸkanlığı (AFAD), Ä°zmir’deki depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 12’ye, yaralananların sayısının ise 419’a yükseldiÄŸini bildirdi.

AFAD’dan yapılan açıklamada, bugün saat 14.51’de Ege Denizi Seferihisar açıklarında 6,6 büyüklüÄŸünde meydana gelen depremin ardından 21’i 4 büyüklüÄŸünün üzerinde 107 artçı sarsıntı yaÅŸandığı belirtildi.

SaÄŸlık Afet Koordinasyon Merkezi’nden alınan ilk bilgilere göre, 1’i boÄŸularak olmak üzere 12 vatandaşın hayatını kaybettiÄŸi, 419 vatandaşın yaralandığı duyurulan açıklamada, Ä°zmir’de yıkılan ve hasar gören 17 binada arama-kurtarma çalışmalarının sürdüÄŸü aktarıldı.

Açıklamada, Türk Kızılay tarafından 12 bin 708 kiÅŸiye çorba dağıtımı yapıldığı kaydedildi.

“Türk Kızılay bölgeye 48 personel, 16 araç gönderdi”

Açıklamada, Ankara, Erzurum ve Diyarbakır’dan 3 askeri kargo uçağıyla çevre illerden AFAD ve Jandarma Arama Kurtarma (JAK) personeli, araç ve ekipmanların bölgeye sevk edildiÄŸine yer verilerek, Türk Kızılay tarafından bölgeye 48 personel, 16 araç ve 25 bin 500 kiÅŸiye hizmet verebilecek mobil mutfak ve ekipmanlarının gönderildiÄŸi kaydedildi.

UMKE ve 112 Acil Yardım ekiplerinden 53 araç ve 189 personelin bölgede görevlendirildiÄŸi belirtilen açıklamada, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından da 5 milyon lira acil yardım ödeneÄŸinin bölgeye gönderildiÄŸi aktarıldı.

Vali KöÅŸger: Ekiplerimizin ulaÅŸmadığı bina yok 

Gazetecilere açıklamada bulunan Ä°zmir Valisi Yavuz Selim KöÅŸger, ÅŸu ana kadar 4 binanın tam olarak yıkılmış olduÄŸunu tespit ettiklerini aktardı.

KöÅŸger, ÅŸöyle devam etti:

“10’un üzerinde de yan yatmış bina var. Çok hasarlı binalar da var. Yıkılmış ve hasarlı binalarda arama kurtarma faaliyetleri baÅŸlatıldı. Ekipler seferber olmuÅŸ durumda. Åžimdiye kadar yan yatmış binalardan 70’e yakın vatandaşımız canlı olarak kurtarıldı. Tam yıkılmış binalarda da kurtarılan vatandaÅŸlarımız var. VatandaÅŸlarımızdan ricam sakin olmaları, hiç kimsenin gereksiz trafiÄŸe çıkmaması. Åžu anda Ä°zmir’de trafik kilitlemiÅŸ durumda, gücümüzün bir kısmını o tarafa sevk etmek zorunda kalıyoruz. VatandaÅŸlarımızdan ricam, herkes sakin bir ÅŸekilde, boÅŸ bir alanda beklesin, bizim açıklamalarımızı beklesin.”

Vali KöÅŸger, ÅŸu an için bir kan ihtiyacı olmadığına iÅŸaret ederek “Ä°lerleyen vakitlerde böyle bir ihtiyaç olursa, onu duyururuz. VatandaÅŸlarımızdan rica ediyorum. Gereksiz bir ÅŸekilde trafiÄŸe çıkıp yolu tıkamasınlar, ambulansların, saÄŸlık ekiplerinin ve AFAD ekiplerinin, iÅŸ makinelerinin afet bölgesine eriÅŸmesini zorlaÅŸtırıyor bu. Tüm vatandaÅŸlarımızdan özellikle bunu rica ediyorum. Panik yapmamalarını, sakin olmalarını rica ediyorum. Devlet tüm gücüyle seferber olmuÅŸ durumda. Ekiplerimizin ulaÅŸmadığı bir bina yok ÅŸu anda. Tüm binalara ulaşılmış durumda ve tüm binalarda çevre emniyetini güvenlik güçlerimiz alıyor. Güvenlik güçlerimize kimse zorluk çıkarmasın. Bizim almaya çalıştığımız tedbirler içeriden bir canın daha kurtarılması için.” diye konuÅŸtu.

Profesyonel olmayanların arama kurtarma çalışması yapmaması gerektiÄŸini belirten KöÅŸger, “Ekiplerimiz gereken tüm faaliyetleri yapacak. Tüm Ä°zmir’e, tüm Türkiye’ye geçmiÅŸ olsun diyorum.” dedi.

KöÅŸger, bazı enkazlardan ceset çıkartıldığını ancak sayının tam net olmadığını aktararak “Ä°lçelerimizden sıkıntı intikal etmedi, Seferihisar’da kısmi bir tsunami oldu. Orada bir vatandaşımızın yaralandığı bilgisi var. Onun dışında kırsal alanda bir sıkıntı yok.” ifadesini kullandı.

Kurum: Tüm bakanlıklarımız, AFAD’ımız Ä°zmir ve ilçelerine yönlendirilmiÅŸ durumda

Çevre ve Åžehircilik Bakanı Murat Kurum, “Bornova ve Bayraklı’da 5 binanın yıkıldığı bilgisini aldık. Enkaz altında da vatandaÅŸlarımız var. Afet Koordinasyon Merkezi valilik bünyesinde oluÅŸturuldu. Tüm bakanlıklarımız, AFAD’ımız Ä°zmir ve ilçelerine yönlendirilmiÅŸ durumda. Tüm ekiplerimizi seferber etme suretiyle vatandaÅŸlarımızın yaralarını hızlı ÅŸekilde saracağız. CumhurbaÅŸkanımızın talimatıyla Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli ile hemen Ä°zmir’e geçiyoruz.” açıklamasında bulundu.

Bakan Soylu: Ekiplerimiz sahada tarama ve müdahalelerine devam etmektedir

Ä°çiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter’dan yaptığı açıklamada ÅŸunları kaydetti:

“UÅŸak, Denizli, Manisa, Balıkesir, Aydın ve MuÄŸla’da ufak çatlaklar dışında ve can kaybı ile ilgili herhangi bir ihbar gelmemiÅŸtir. Ekiplerimiz sahada tarama ve müdahalelerine devam etmektedir. GeçmiÅŸ olsun.”

Ulaşım ve iletişimde sıkıntı yok

UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı Adil KaraismailoÄŸlu, depremin ardından ulaşım ve iletiÅŸim açısından herhangi bir sıkıntı yaÅŸanmadığını bildirdi.

‘Enerji bakanlığı ekipleri sahaya indi’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de Ä°zmir’de meydana gelen depremin ardından bakanlığa baÄŸlı ekiplerin bölgeye yönlendirildiÄŸini belirterek “Enerji arzıyla ilgili herhangi bir sıkıntı yaÅŸanmaması için ekiplerimiz sahaya indiler.” açıklamasında bulundu.

AFAD: Hasarlı yapılara girilmemeli, yollar acil yardım araçları için boÅŸ bırakılmalı

AFAD, Afyon, Bursa, Sakarya, Kütahya, EskiÅŸehir, Çanakkale, MuÄŸla, Balıkesir, Manisa, Konya, Denizli ve UÅŸak il AFAD müdürlükleri ekiplerinin bölgeye sevk edildiÄŸi bildirildi.

UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan bilgilendirmeye göre Ä°zmir, MuÄŸla ve Aydın’da 115 sahada enerji ve 10 sahada ise servis kesintisi bulunduÄŸu, kesintilerin giderilmesi için ekiplerin çalışmalarının devam ettiÄŸi aktarıldı.

Türkiye Afet Müdahale Planı’na göre, arama-kurtarma, saÄŸlık ve destek çalışmalarının kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, AFAD koordinasyonunda, tüm çalışma gruplarının, 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçirildiÄŸi vurgulandı.

Afet bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi uyarısında bulunulan açıklamada, ÅŸunlara yer verildi:

“Hasarlı yapılara girilmemeli, yollar acil yardım araçları için boÅŸ bırakılmalıdır. Depremden sonra evler terk edilirken, ortamda herhangi bir doÄŸalgaz kokusu olmaması halinde, doÄŸal gaz ve su vanaları ile elektrik ÅŸalterleri kapatılmalıdır. VatandaÅŸlarımız, acil yardıma ihtiyaç duymadıkları sürece, telefonlarını kullanmamalıdır. Yardıma ihtiyaç duyabilecek bebek, çocuk, yaÅŸlı ve engellilere destek olunmalıdır. GeliÅŸmeler ve bölgedeki deprem aktivitesi, Ä°çiÅŸleri Bakanlığı AFAD tarafından 7/24 takip edilmektedir.”

“En kritik bölge Bayraklı, Bornova”

Ä°zmir BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Tunç Soyer, deprem sonrası yoÄŸun bir trafik yaÅŸandığını belirterek ÅŸunları söyledi:

“Åžu anda derli toplu saÄŸlıklı bir bilgi yok elimizde. Bazı ihbarlar aldık. Yıkılan binalarımız var. Özellikle Bayraklı, Bornova’da. Bunlarla ilgili bilgi almaya çalışıyoruz. Can kaybına dair bir bilgi yok elimizde. Åžu an yoldayız. 20’ye yakın binada yıkım ihbarı var. Bayraklı’ya ulaÅŸmaya çalışıyoruz. En kritik bölge Bayraklı, Bornova görülüyor.”

Deprem Ä°stanbul ve Trakya’da da hissedildi

Ä°stanbul ValiliÄŸinden yapılan açıklamada, “Deprem Ä°stanbul’da da hissedilmiÅŸtir. Ä°stanbul’da deprem kaynaklı herhangi bir olumsuzluk ÅŸu ana kadar bildirilmemiÅŸtir. BaÅŸta Ä°zmir olmak üzere, deprem hissedilen tüm il ve ilçelerimize geçmiÅŸ olsun.” ifadelerine yer verildi.

Ä°stanbul Valisi Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Ä°stanbul’da da hissedilen depremle ilgili olarak herhangi bir olumsuzluk bildirilmemiÅŸtir. Tüm vatandaÅŸlarımıza ve Ä°zmir’e geçmiÅŸ olsun.” dedi. 

Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Ekrem Ä°mamoÄŸlu da paylaşımında, “Ege ve Marmara Bölgelerinde hissedilen depremde hiçbir vatandaşımızın zarar görmemiÅŸ olmasını temenni ediyor, etkilenen yerlerdeki vatandaÅŸlarımızla geçmiÅŸ olsun dileklerimi paylaşıyorum.” deÄŸerlendirmesini yaptı.

Edirne, Kırklareli ve TekirdaÄŸ’da depremi hisseden vatandaÅŸlar kısa süreli panik yaÅŸandı.

Yetkililer, Trakya illerinde deprem nedeniyle kendilerine iletilen bir olumsuzluğun olmadığını belirtti.

Öte yandan depremin Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Yalova, EskiÅŸehir, Kütahya ve Bilecik’te de hissedildiÄŸi bildirildi.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bayraklı’da enkazdan 3 kiÅŸi yaralı çıkarıldı

HIZLI YORUM YAP