31 Ekim 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Gıdada taklit ve taÄŸÅŸiÅŸ yapanlara 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası, 500 bin liraya kadar para cezası verilecek. Aynı suçun iki yıl içinde tekrarlanması durumunda gıdayı üreten, ithal eden, kendi adı veya ticari unvanı altında piyasaya arz eden gıda iÅŸletmecisi 5 yıldan 10 yıla kadar gıda sektöründeki faaliyetinden men edilecek.
Dünya’da yer alan habere göre uzun süredir gündemde olan gıdada taklit ve taÄŸÅŸiÅŸte cezai yaptırımların artırılmasını öngören yasa deÄŸiÅŸikliÄŸinin Haziran ayında Meclisin yeniden çalışmalarına baÅŸlamasıyla birlikte gündeme gelmesi bekleniyor. AK Parti Grubu tarım, gıda, orman, tarım arazileri, tütün ve ÅŸeker konusunda düzenlemelerin yer aldığı yeni bir torba kanun teklifi üzerinde çalışma baÅŸlattı. Yapılan taslak çalışmaya göre 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki SaÄŸlığı Gıda ve Yem Kanununda yapılan deÄŸiÅŸiklikle gıdada taklit ve taÄŸÅŸiÅŸ yapanlara yönelik cezalar da yeniden düzenleniyor.
Yanıltıcı yayın tanımı yapılıyor
Kanuna ‘yanıltıcı yayın’ tanımı ekleniyor. Yanıltıcı yayın, h er türlü yazılı, görsel, iÅŸitsel ve dijital iletiÅŸim araçları üzerinden yapılan ve ticari reklam kapsamına girmeyen, gıda güvenliÄŸi ve güvenilirliÄŸi hususunda tüketicide endiÅŸe, korku ve güvensizlik yaratarak tüketicinin tüketim alışkanlıklarını olumsuz etkileyen gerçeÄŸe aykırı yayınlar olarak tanımlanıyor. Taklit ve taÄŸÅŸiÅŸ yapılmış ürünün iÅŸleme tabi tutulamayacağı ve piyasaya arz edilemeyeceÄŸi kanuna ekleniyor.
10 yıl sektörden men edilecek
Kanunun cezai yaptırımlarla ilgili maddesi yeniden düzenleniyor. Taslak çalışmaya göre; kiÅŸilerin hayatını ve saÄŸlığını tehlikeye sokacak gıdalar, masrafları sorumlusuna ait olmak üzere piyasadan toplatılacak ve mülkiyeti kamuya geçirilerek imha edilecek. Bu gıdaları üreten, ithal eden, kendi adı veya ticari unvanı altında piyasaya arz eden gıda iÅŸletmecilerine 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve bin günden beÅŸ bin güne kadar adli para cezası verilecek. Fiilin 2 yıl içinde tekrarlanması durumunda gıdayı üreten, ithal eden, kendi adı veya ticari unvanı altında piyasaya arz eden gıda iÅŸletmecisi 5 yıldan 10 yıla kadar gıda sektörü faaliyetinden men edilecek.
Taklit veya taÄŸÅŸiÅŸ yapılan gıda veya yemlere el konulacak. Ürünler masrafları sorumlusuna ait olmak üzere piyasadan toplatılacak. Piyasaya arz amacı dışında deÄŸerlendirilmesi mümkün olmayan ürünler iÅŸletmecisi tarafından Bakanlık gözetiminde imha edilecek. Piyasaya arz amacı dışında deÄŸerlendirilmesi mümkün olan ürünlerin mülkiyeti kamuya geçirilecek.
Taklit veya tağşiş yapılan gıda veya yemleri;
Üreten, ithal eden, kendi adı veya ticari unvanı altında piyasaya arz eden gıda veya yem iÅŸletmecisine 50 bin liradan,
Ä°zlenebilirliÄŸini saÄŸlamadan piyasaya arz eden perakende gıda veya yem iÅŸletmecisine 5 bin liradan aÅŸağı olmamak ve 500 bin lirayı geçmemek kaydıyla gayri safi gelirlerinin yüzde biri oranında idarî para cezası verilecek.
Fiilin iki yıl içinde tekrarlanması durumunda üreten, ithal eden, kendi adı veya ticari unvanı altında piyasaya arz eden gıda veya yem iÅŸletmecisine 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve bin günden üç bin güne kadar adli para cezası verilecek ve gıda veya yem iÅŸletmecisi 5 yıldan 10 yıla kadar sektördeki faaliyetinden men edilecek. GerçeÄŸe aykırı yayın yapan kiÅŸilere 20 bin liradan 50 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.
Yüzde 30 yerli tütün kullanılacak
Hazırlanan taslağı ile Tütün, Tütün Mamülleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesi Hakkındaki Kanunda da deÄŸiÅŸiklik yapılarak yerli tütün kullanım ÅŸartı getiriliyor. TaslaÄŸa göre; tütün mamulü üreticilerinin, bir takvim yılı içinde yurt içi piyasaya arz amacıyla ürettikleri ve ithal ettikleri; sigara, nargilelik tütün mamulü, sarmalık kıyılmış tütün mamulü ve pipoluk tütün mamulü kategorilerinde kullandıkları toplam tütünün, kategori bazında en az yüzde 30’unun Türkiye’de üretilen tütün olması zorunlu hale getiriliyor. Tarım ve Orman Bakanına , bu oranı yüzde 45 kadar artırmaya ve yüzde 15’ine kadar indirmeye yetki veriliyor.
Tarım arazileri hobi bahçesi için bölünemeyecek
Kanun teklifi taslağı ile sulama kooperatifleri DSÄ°’den çıkarılarak Bakanlığa baÄŸlanıyor. Özel ormanların ve aÄŸaçlandırmanın teÅŸviki yönünde düzenlemeler yapılırken, devlet ormanlarında orman bitkisi fidanlıkları kurulmasına, mantar ve tıbbi aromatik bitki yetiÅŸtiriciliÄŸine, odun dışı ürünlerin mamul ya da yarı mamul olarak iÅŸlenmesi amacıyla tesis kurulmasına izin veriliyor. Tarım arazilerine iliÅŸkin düzenlemelerde yapılırken, tarım arazilerinin paydaÅŸlara devrinde bazı vergi ve harçlardan muafiyet, tarım arazilerinin satışında önalım hakkının kaldırılması, tarımsal amaçlı arazi kullanım plan ve projelerine aykırılık hallerine yönelik denetim ve yaptırımların geniÅŸletilmesi ve tarım arazilerinin hobi bahçeleri gibi uygulamalarla bölünmelerinin engellenmesi yönünde düzenlemeler yapılıyor.
Pekcan’dan Türk Eximbank açıklaması
Dünya otomotiv devleri Bursa’da buluÅŸuyor
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’dan Devlet Bahçeli’ye destek
Gümrükte 7 yavru timsah ve 10 yavru kertenkele ele geçirildi
Uzaktan alışverişte önemli değişiklik
Erdal Ä°nönü’nün vefatının üzerinden 17 yıl geçti
TBB BaÅŸkanı ve Ä°BB BaÅŸkanı Ä°mamoÄŸlu Bursa’da
Özgür Özel’den Ahmet Özer açıklaması
Esenyurt Belediye Başkanı gözaltına alındı
Mübadiller, Manisa Akhisar’da bir araya geldi
Akdeniz’de korkutan deprem
Dünya otomotiv devleri Bursa’da buluÅŸuyor
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’dan Devlet Bahçeli’ye destek
Gümrükte 7 yavru timsah ve 10 yavru kertenkele ele geçirildi
Uzaktan alışverişte önemli değişiklik
Erdal Ä°nönü’nün vefatının üzerinden 17 yıl geçti
TBB BaÅŸkanı ve Ä°BB BaÅŸkanı Ä°mamoÄŸlu Bursa’da
Özgür Özel’den Ahmet Özer açıklaması
Esenyurt Belediye Başkanı gözaltına alındı
Mübadiller, Manisa Akhisar’da bir araya geldi
Akdeniz’de korkutan deprem