15 Ocak 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Balıkçılık ve su ürünleri yetiÅŸtiriciliÄŸi sektörünün sorunlarının çözümü için ilgili kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla eylem planı oluÅŸturuldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal AraÅŸtırmalar ve Politikalar Genel MüdürlüÄŸü, ilgili kamu kurumları, özel sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluÅŸlarıyla (STK) birlikte 2019-2023 dönemine iliÅŸkin Su Ürünleri Sektör Politika Belgesi hazırladı.
Belgenin, karar vericiler ve ilgili kurumlar için politika önerileri getirmesi amaçlanıyor.
AA muhabirinin söz konusu belgeden derlediÄŸi bilgiye göre, balıkçılık ve su ürünleri yetiÅŸtiriciliÄŸi sektörünün sorunlarının çözümüne yönelik eylem planı da hazırlandı.
Buna göre, aşırı avcılık baskısının azaltılması için tür ve bölge bazlı avcılık izinleri geliÅŸtirilecek. Balıkçıların turizm ve yetiÅŸtiricilik gibi alternatif geçim kaynaklarına yönlendirilmesi saÄŸlanacak.
Küçük ölçekli geleneksel balıkçılık desteklenecek. Bu balıkçılarca balıkçılık turizmi yapılması için mevzuat düzenlemesi gerçekleÅŸtirilecek.
YetiÅŸtiricilik alan ihtiyacının giderilmesi için Karadeniz’de alabalık ve levrek, Akdeniz’de çipura, levrek ve yeni türlerin üretimi hedefiyle yeni alanlar belirlenecek. Kabuklu ve yumuÅŸakça yetiÅŸtiricilik alanları da tespit edilecek. Bu türlerin yetiÅŸtirilmesi için kuluçkahaneler kurulacak.
Deniz suyunu karada kullanan yetiÅŸtiricilik tesislerinin kurulması saÄŸlanacak. Bu kapsamda yetiÅŸtiricilik izin ve onay süreçlerindeki bürokratik iÅŸlemler azaltılacak.
Mevcut tür ıslah çalışmalarının artırılmasıyla ekonomik deÄŸeri yüksek yeni türler yaygınlaÅŸtırılacak. YetiÅŸtiricilik potansiyeli ve pazarlama imkanı yüksek balıkların üretimi artırılacak.
Hamsi, çaça, lüfer, palamut, sardalya, barbunya, mezgit, kalkan, istavrit, beyaz kum midyesi gibi önemli ticari türlerin stokları belirlenecek ve yönetilmesi için planlar hazırlanacak.
Uzak denizlerde açık deniz balıkçılığının geliÅŸtirilmesi için ülkelerle ikili anlaÅŸmalar yapılması saÄŸlanacak. Bu amaçla hedef ülkeler belirlenecek ve balıkçılar yönlendirilecek.
Nesli tehlikede olan türlere yönelik tedbir alınacak.
Su ürünleri yetiÅŸtiriciliÄŸinde kullanılmak üzere yem amaçlı sucul canlıların üretimi teÅŸvik edilecek.
Akvaryum balıkları ithalatının azaltılması için bu türün üretimine teÅŸvik getirilecek.
Deniz yetiÅŸtiricilik tesislerinin kıyı yapı ihtiyaçları giderilecek. Kıyıdan kafeslere yavru, yem nakli ve kafeslerde yetiÅŸtirilen ürünlerin karaya çıkarılmasında kullanılmak üzere balıkçılık kıyı yapılarında yetiÅŸtiriciler için gerekli alanlar tahsis edilecek. Bu üreticiler için depo alanları oluÅŸturulacak.
Çevre dostu yetiÅŸtiricilik yapılması için tesislerin yenilenebilir enerji desteklerinden faydalanması saÄŸlanacak. Çevre dostu yetiÅŸtiricilik yapan tesislerin uluslararası geçerlilikte sertifikalandırılması desteklenecek.
Atıkların gübre olarak kullanımı gibi çevre dostu yeni sistemler geliÅŸtirilecek.
Bu tesislerin üretim kalitesinin artırılması için kuluçkahanelerin modernize edilmesi saÄŸlanacak. Hastalıktan ari ve sertifikalı kuluçkahane sayısının artırılmasına yönelik mevzuat düzenlemesi yapılarak teÅŸvik sistemi oluÅŸturulacak. Balık hastalıklarıyla mücadele yol haritası belirlenecek. Bu kapsamda yerli aşı geliÅŸtirilecek.
Karadeniz ve Marmara Denizi’nde yeni koruma alanları oluÅŸturulacak.
AA
Meteorolojiden yağış ve fırtına uyarısı
Giyim ithalatı tarihi rekorda
Hangi araçlar ÖTV’siz alınabilecek?
Türk adının geçtiği en eski yazıt
Aile hekimi raporu ücretli olacak
e-Nabız verileri sızdırıldı mı?
Türkiye’nin Maldivleri icradan satılık
Çocuğunuza asla bunu giydirmeyin/Bakanlık her yerden toplatıyor
Gazeteci Yılmaz Özdil kalp krizi geçirdi
Zübeyde Hanım’ı vefatının 102. yılında saygıyla anıyoruz
Oğlu Cumhurbaşkanına hakaretten tutuklandı
Giyim ithalatı tarihi rekorda
Hangi araçlar ÖTV’siz alınabilecek?
Türk adının geçtiği en eski yazıt
Aile hekimi raporu ücretli olacak
e-Nabız verileri sızdırıldı mı?
Türkiye’nin Maldivleri icradan satılık
Çocuğunuza asla bunu giydirmeyin/Bakanlık her yerden toplatıyor
Gazeteci Yılmaz Özdil kalp krizi geçirdi
Zübeyde Hanım’ı vefatının 102. yılında saygıyla anıyoruz
Oğlu Cumhurbaşkanına hakaretten tutuklandı