15 Aralık 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Teknoloji odaklı yeni girişimlere, gelişimlerinin ilk aşamalarında yatırım sağlayan “derin teknoloji” fonu Diffusion Capital Partners (DCP) tarafından fonlanan Episome Biotechnologies şirketinin kurucuları Murat Bahadır Kılınç ve Murat Balaban, dünyanın en büyük altıncı atığı olan kağıt çamurunu enerjiye dönüştürmek üzere çalışmalar yürütüyor.
DCP Kurucu Ortağı Haluk Zontul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ıslak bir madde olan kağıt çamurunun sadece yakma yoluyla yok edilebildiğini söyledi.
Bu işlemin çok enerji harcadığına dikkati çeken Zontul, “Kağıt çamurunun içinde ciddi miktarda karbon bulunduğu için biyogaz olarak kullanılamıyor. Kılınç ve Balaban geliştirdikleri bir bakteri yöntemiyle, kağıt çamurunu bir günlük ön işleme tabii tutuyor. Bu işlem kağıt çamurunu karbondan arındırıyor ve söz konusu atığın biyogaz olarak kullanılması sağlanıyor.” diye konuştu.
Zontul, Episome Biotechnologies’in ilk pilot uygulamasını Almanya’daki büyük bir karton fabrikasında yapacağını ifade etti.
Fabrikanın atık olarak ürettiği kağıt çamurunu enerjiye dönüştürerek tesisin elektrik ihtiyacının karşılanacağını aktaran Zontul, “Almanya’nın en büyük enerji şirketlerinden E.ON, pilot projenin başarılı olmasından sonra Episome Biotechnologies’in yöntemini baz alarak biyogaz yatırımı yapacak.” dedi.
Zontul, Türkiye’den Episome Biotechnologies gibi birçok girişim şirketini fonladıklarını ve derin teknoloji projelerine yatırım yapmaya devam edeceklerini dile getirdi.
Şimdiye kadar oluşturdukları iki fon kapsamında 44 milyon avro varlığı yönettiklerini ve 24 şirkete yatırım yaptıklarını kaydeden Zontul, “DCP olarak 60 milyon avro büyüklüğünde yeni bir fon kuruyoruz. Yeni fonumuzda da yeni girişimleri, yatırımcılarımızın da desteğiyle dünyaya açmayı hedefliyoruz.” ifadesini kullandı.
AA
‘Yatırım Gurusu’ Mobius Türkiye’deki teknoloji şirketlerini radarına aldı
1
İş dünyası 2020’ye umutla bakıyor
391337 kez okundu
2
Sanayi Bakanı Müjdeyi verdi!
293784 kez okundu
3
Dış ticaret açığı, ağustosta yüzde 168 arttı
109386 kez okundu
4
Pegasus’tan İsrail kararı
51891 kez okundu
5
Gümrük alacaklarını yapılandırmaya ilişkin usul ve esaslar belli oldu
51273 kez okundu
“Gümrük uyumu siparişten önce başlamalı”
TÜRK-İŞ asgari ücret masasına oturmadı
Hangi Çiçek Soğanlarının İhracatı Yasaklandı?
Yeşilova Otomotiv’e Karsan’dan “Kalite Ödülü”
TCMB Başkanı Fatih Karahan: Ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz
AJet’ten yurt dışı seyahatlerde yüzde 40 indirimli bilet
İşte dünyanın en güçlü kadınları
Yan Yana’ 2025’in en çok izlenen filmi oldu
DEM Parti bugün Bahçeli’yi ziyaret edecek
Asgari ücret maratonu bugün başlıyor
“Gümrük uyumu siparişten önce başlamalı”
TÜRK-İŞ asgari ücret masasına oturmadı
Hangi Çiçek Soğanlarının İhracatı Yasaklandı?
Yeşilova Otomotiv’e Karsan’dan “Kalite Ödülü”
TCMB Başkanı Fatih Karahan: Ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz
AJet’ten yurt dışı seyahatlerde yüzde 40 indirimli bilet
İşte dünyanın en güçlü kadınları
Yan Yana’ 2025’in en çok izlenen filmi oldu
DEM Parti bugün Bahçeli’yi ziyaret edecek
Asgari ücret maratonu bugün başlıyor
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan