30 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Facebook’un parası Libra merak ve endiÅŸe oluÅŸturuyor

Fransa ve Almanya'nın, Facebook'un Libra'sının kullanımının Avrupa'da engellenmesi konusunda anlaşmaları, söz konusu kripto para birimine yönelik merak ve endişeleri tekrar gündeme getirdi.

Almanya ve Fransa Maliye Bakanlıkları, 13 Eylül’de konuya iliÅŸkin ortak yazılı açıklama yaparak, Facebook’un kripto para birimi Libra‘nın kullanımının Avrupa’da engellenmesi konusunda anlaÅŸtıklarını açıklamıştı. Açıklamada, “Hiçbir özel kuruluÅŸun ulusların egemenliÄŸine ait olan parasal gücü talep edemeyeceÄŸi” belirtilmiÅŸti. 

Facebook, yılın başında kripto para birimi Libra’yı duyurmuÅŸtu. Coinbase, Mastercard, Visa, eBay, PayPal, Stripe, Spotify, Uber, Lyft, and Vodafone’nunda yer aldığı 27 destekçiyle kripto para birimini oluÅŸturma yoluna çıkan Facebook, daha sonra bazı ortaklarının desteÄŸini kaybetmeye baÅŸlamıştı. Facebook, Libra için merkezi Ä°sviçre’de bulunan “Libra BirliÄŸi’ni” kurarken, Libra’yı bağımsız olarak yönetmeyi planlıyor.

Merkez Bankaları ve G7 araştırıyor

Birçok merkez bankası Facebook’un Libra biriminin uygulanmasının düzenleme, vergi, para politikası ve ödemeler konusuna iliÅŸkin sonuçlarını incelemeye alırken, G7 Grubu’da Libra gibi kripto para birimlerini nasıl düzenleyebileceÄŸini incelemek için G7 bünyesinde bir görev grubu oluÅŸturmuÅŸtu.

Facebook, Libra’nın ülkelerin merkez bankalarının para arzı üzerindeki kontrolünü tehdit ettiÄŸi ÅŸeklindeki endiÅŸelere karşı kendini savunurken, uzmanlar, Libra’nın somut etkilerini deÄŸerlendirmek için çok erken olduÄŸunu belirtiyor.

Libra nedir?

Libra’yı Türkçe’ye “terazi” olarak çevrilirken, aynı zamanda Roma’da kullanılan bir ağırlık birimi (lb).

Facebook, söz konusu kripto para biriminin “küresel bir para birimi ve finansal altyapı sistemi” olacağını savunuyor.

Teknik olarak Libra, Facebook tarafından oluÅŸturulan, bitcoin ve diÄŸer kripto para birimleri tarafından kullanılan ÅŸifreli teknoloji olan blok zinciri sürümüyle güçlendirilmiÅŸ bir dijital varlık olarak tarif ediliyor.

Libra, az geliÅŸmiÅŸ ülkelerde finansal sisteme katılımı artırabilir

Almanya’nın önemli ekonomi ve düÅŸünce kuruluÅŸlarından Ekonomi AraÅŸtırma Enstitüsü (Ifo), uzmanlarından Prof. Dr. Marcel Thum, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Facebook’un Libra’yı iki sebep için kurduÄŸunu söyledi.

Thum, bu sebeplerden birincisinin ÅŸirketin “ek kar” elde etmek istemesi olduÄŸuna iÅŸaret ederek, “Ä°kincisi, Libra, Facebook’un satılabilir metaya dönüÅŸtürülebilecek daha fazla tüketici verisini elde etmesini saÄŸlayacak.” dedi.

Bir kripto para birimi oluÅŸturmak için, bunu oluÅŸturacak kuruluÅŸun çok sayıda potansiyel kullanıcıya eriÅŸmesinin önemini vurgulayan Thum, ÅŸunları kaydetti:

“Facebook ve Libra’daki destekçileri bu baÄŸlantılara sahip. Bu nedenle güçleri birleÅŸtirilmesi potansiyel müÅŸteri sayısını ve projenin güvenilirliÄŸini artırıyor. Libra, köklü bankacılık sistemlerine ve yaygın olarak kullanılan kredi kartlarına sahip sanayileÅŸmiÅŸ ülkelerde, büyük yarar saÄŸlamayabilir. Ancak etkin bir ödeme sistemi olmayan daha az geliÅŸmiÅŸ ülkelerde, (özellikle uluslararası transferler için) Libra, tüketicilere büyük fayda saÄŸlayarak, finansal sisteme katılımı teÅŸvik edebilir.”

“Almanya ve Fransa Libra’ya karşı aşırı tepki gösterdi”

Thum, geliÅŸmiÅŸ ülkelerde, krizlere karşı bankacılık sektörünün düzenlendiÄŸi ve denetlendiÄŸini hatırlatarak, “Libra’nın gölge bankacılık oluÅŸturulmasına yardımcı olarak bu düzenlemeleri baltalayıp baltalamayacağı henüz net deÄŸil. Bu nedenle düzenleyici ve denetleyici kurumlar Libra ile hangi hizmetlerin geleceÄŸini izlemesi gerekir.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Marcel Thum, Almanya ve Fransa’nın Libra’ya karşı aşırı tepki gösterdiÄŸini belirterek, “Para transferini kolaylaÅŸtıran Mastercard veya Visa gibi servis saÄŸlayıcılarımız zaten var. Libra sadece ödemeleri kolaylaÅŸtırdığı sürece, hiç sorun deÄŸil.” diye konuÅŸtu.

“Hiçbir ÅŸekilde bir yenilik ulusal egemenliÄŸe yönelik yeni bir tehdit deÄŸildir.” ifadesini kullanan Thum, “Ancak bu kurumların iyi düzenlemelere ihtiyacı var. Libra’nın ne tür hizmetler sunacağını bilmediÄŸimiz için onun nasıl bir geleceÄŸe sahip olacağı öngörülemez.” dedi.

“Özel hayatımız kalmıyor”

Norveç’te “Yes to Cash” kampanyası kurucusu Hans Christian Faerden, dijital olan herÅŸeyin takip edilebileceÄŸini belirterek, “Hiçbir zaman birisi tarafından sahip olunmak istemiyorum. Bu kiÅŸide olabilir, kurumsal ÅŸirkette olabilir. Facebook’un hizmetini ben seçersem sorun yok.”dedi.

“Bize ait olan bütün verileri büyük ÅŸirketlere verirsek, bize bir ÅŸey kalmıyor. Özel hayatımız kalmıyor.” ifadesini kullanan Faerden, “DiÄŸer sorun ise para fiziksel olmazsa çocuklarımıza paranın deÄŸerini nasıl öÄŸreteceÄŸiz?” diye konuÅŸtu.

Faerden, Norveç hükümetinin nakit para sisteminin tamamen kaldırılmasına yönelik planına karşı “Yes to Cash” kampanyasını baÅŸlatarak baÅŸarılı olduklarını belirterek, nakit paranın kullanımının devam edeceÄŸini kaydetti.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Ä°nsansız atış platformu ‘mini tanka’ dönüştü

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.